- BTÜ'den HABERLER
- 22 Kasım 2024 , Cuma
Muhammed Emre KAYA
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Endüstri Mühendisliği bölümü tarafından vaka analizi yarışması düzenlendi.
Sorun çözme ve takım çalışması gibi kabiliyetlerin geliştirilmesine yönelik düzenlenen ve Endüstri Mühendisliği bölümü tüm sınıf seviyelerinden 23 takımın katıldığı yarışmada, katılımcıların belirlenen lojistik planlama süreçlerine ilişkin 2 haftalık bir sürede çözüm oluşturmaları hedeflendi.
Süre sonunda problem tespit ve çözüm önerilerini içeren raporlarını sunan takımlar ön eleme aşamasını geçti. Endüstri Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinden oluşan jürinin raporları değerlendirmesinin ardından finale kalan takımlar belirlendi.
Yarışmada öğrencilere sunulan problemlerin, endüstri mühendisliği süreçleri içerisinde yer alan ulaştırma modelleri, stok yönetimi, matematiksel modelleme yöntemlerinin kullanılmasına elverişli olarak hazırlandığını aktaran Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aytaç Yıldız, “Vakada yer alan problemlerin özellikle çok yönlü olmasına özen gösterdik. Böylece öğrencilerin yönetimsel, organizasyonel ve süreç kaynaklı sorunlar üzerine de düşünmelerini teşvik ederek üst sınıf öğrencilerinin rekabet avantajı kazanmasının da önüne geçmiş olduk. Öğrencilerin çalışmalarında tespit ettiği problem ve çözüm önerilerinin çeşitliliği, problemleri ele alış biçimleri, bakış açıları, sayısal verilerin analizi ve modellemesi, sözel ifadelerin analizi ve bu karmaşık analizleri topluluk karşısında sunma gibi birçok açıdan rekabet etmesi hedeflendi. Böylece öğrencilerin güçlü olduğu yanlarını fark ederek bunları rekabet avantajı olarak kullanma, zayıf yönlerini geliştirme gibi kazanımlar sağlanması amaçlandı. Nitekim rapor ve sunumlarda yaklaşım çeşitliliği ön plana çıkmasından bu hedeflerin büyük oranda başarıldığı görmüş olduk” dedi.
Öğrencilerin çalışmalarını kalabalık bir izleyici kitlesinin önünde etkileyici bir şekilde sunduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Işık, yarışma sayesinde öğrencilerin bir araya gelip beyin fırtınası gerçekleştirerek çok sayıda problemin tespit ve sınıflandırmasını başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini, ilave olarak da endüstri mühendisliği tekniklerini araştırıp öğrenerek başarılı bir şekilde uyguladıklarını aktardı. ilerleyen dönemlerde bu yarışmayı Türkiye çapında gelenekselleştirmeyi planladıklarını da belirten Işık, “Etkinliğin hedeflediğimiz amaçları gerçekleştirdiğini görmek güzeldi. Öğrencilerimizi özverili çalışmalarından dolayı tebrik ediyoruz. İlk olmasına karşın güzel meblağda ödül verebilmiş olmamızdan da gurur duyuyoruz. Takip eden yıllarda bu etkinliği önce Bursa sonra Türkiye çapında bir etkinlik haline dönüştürmeyi hedefliyoruz” dedi.
Mimar Sinan yerleşkesi Turkuaz salonda gerçekleşen yarışma finalinde dereceye girenlerin açıklanmasının ardından Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi dekanı Prof. Dr. Ender Gökhan Gece tarafından kazananlara ödülleri takdim edildi. Yarışmada 1. sınıf öğrencilerinden Beyza Betül Arslan, Sıla Nurcan Karahan, Mustafa Yılmaz ve Fatih Tevfik Mandal’ın üyesi olduğu “In Engineer’s Eyes takımı birinci olarak 2500TL para ödülünü almaya hak kazandı.
Limitsiz takımı adıyla Yüsra Yılmaz, yarışmayı 2. sırada tamamlayarak 1750 TL ödülü, 3. olan Zeynep Doğan da 1250 TL para ödülünü aldı.
Yarışmada birinci oldukları için büyük mutluluk ve gurur duyduklarını ifade eden In Engineers' Eyes ekibi, “Diğer sunum yapan arkadaşlarımız da çok başarılıydı. Verilen problem epey karmaşıktı. 10’un üzerinde problem belirlememize karşın hala çözüm üretemediğimiz problemler olduğunu biliyorduk. Ekip olarak okulda boş sınıflarda bir araya gelip günlerce vaka üzerine çalıştık, birbirimize ödevler verdik, sunumu planladık. Diğer yarışmacılar bizim fark edemediğimiz problemleri verilerle analiz edip çözüm önerilerini sundukça heyecanımız daha da arttı. Neredeyse tamamen dolu salonda kendi çözüm önerilerimizi sunmak ve hocalarımız da beğenisini alarak birinci olmak bizim için çok özel bir deneyim oldu. Bize bu fırsatı sağlayan değerli Bursa Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü hocalarıma teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Yarışmayı 2’inci tamamlayan Yüsra Yılmaz, “Verilen vaka çok yönlü zor bir vakaydı. Ben organizasyonel yapılanma ve iş süreçleriyle ilgili problemlere odaklandım. Tespit ve önerilerimi hocalarımızın ve arkadaşlarımın önünde sunmak çok heyecanlıydı. Bu etkinliğin düzenlenmesine katkıları ve etkinliğe katılımları için değerli hocalarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Yarışma 3’üncüsü Zeynep Doğan da, “Üçüncülük ödülünü aldığım için çok mutluyum. Okulumuz bizlere kendimizi geliştirebilmemiz için çok güzel imkânlar sunuyor. Bu yarışma da o anlamda önemli bir etkinlik ve benim için çok güzel bir deneyim oldu. Bu güzel deneyimi bize yaşattıkları için kendim ve yarışmaya katılan diğer arkadaşlarım adına hocalarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.