Ön yükleyici logo


Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

FOODTR Projesi'nin Tanıtım Etkinliği ve Uluslararası Toplantılarının Macaristan Ayağı Gerçekleşti

Avrupa Komisyonunun desteklediği; "Yetişkinlerin Gıda - Okuryazarlığı Yetkinliklerinin Artırılması (FOODTR)” projesi tanıtım etkinliği gerçekleşti. Proje tanıtım etkinliğinde “Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Rehberi” de kamuoyu ile paylaşıldı.


Tanıtım etkinliğinde yapılan açıklamada Bursa Teknik Üniversitesi’nin (BTÜ) Türkiye, Macaristan, Estonya ve İspanya’dan olmak üzere projede yer alan toplam 8 partner kurumdan biri olduğu bildirildi. Uluslararası nitelikteki "Yetişkinlerin Gıda-Okuryazarlığı Yetkinliklerinin Artırılması (FOODTR)” projesinin Avrupa Komisyonu tarafından desteklendiğinin altı çizildi. Komisyon tarafından projeye verilen desteğin Erasmus+ Programı KA204-Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklıklar Faaliyeti kapsamında olduğu ifade edildi. Gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından son derece önem taşıyan projenin koordinatör partner görevini ise Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nün üstlendiği yapılan açıklamada yer aldı.


Kısaca FOODTR olarak adlandırılan proje kapsamında BTÜ’lü akademisyenlerin multi disipliner yaklaşım gösterdikleri belirtildi. İnsanoğlu için gıda güvenliğinin yaşamsal öneme sahip olduğunun hatırlatıldığı açıklamada gıda güvenliği olgusunun sürekliliğini ve güvenliğinin garanti altına alınmasının hedeflendiği aktarıldı. BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Biyomühendislik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Mete Yilmaz, Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Taner ve Gıda Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Rasim Alper Oral, ve Arş. Gör. Hüseyin Demircan’ın yürüttükleri ortak çalışma sonucunda hazırladıkları “Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Rehberi” de tanıtım etkinliğinde kamuoyu ile paylaşıldı.


Proje tanıtım etkinliği BTÜ Mimarsinan Yerleşkesinde yer alan Turkuaz Salonda gerçekleşti. Etkinliğe BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yıldıray İstanbullu, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Dekanı Prof. Dr. Ender Gökhan Gece, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yunus Kaya’nın beraberinde çok sayıda öğretim üyesinin yanı sıra BTÜ’lü öğrenciler katıldı.


Proje tanıtım etkinliği, Biyomühendislik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Taner’in konuşması ile başladı. Dr. Öğr. Üyesi Taner konuşmasında etkinliğin amacını paylaştı. Dr. Öğr. Üyesi Taner’in ardından ise Dr. Yıldıray İstanbullu etkinliğin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Proje koordinatörü kurum olan Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nün Müdürü Dr. İstanbullu gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, kurumlararası işbirliğinin ve proje kültürünün önemli olduğunun altını çizdi. BTÜ ile en az FOODTR kadar önemli olduğunu düşündüğü pek çok farklı çalışmada işbirliği halinde olduklarını kaydetti. Her iki kurum olarak diğer alanlarda elde ettikleri ortak çalışma ve proje kültürünün uluslarası nitelikteki FOODTR projesi çalışmalarına pozitif yönde etki edeceğine inandığını vurguladı.


BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu ise yaptığı konuşmada BTÜ’nün özellikle uluslararası projelerde büyük tecrübeye sahip olduğunu kaydetti. BTÜ’lü akademisyenlerin özverili çalışmaları sayesinde çeşitli alanlarda yürütülen proje sayısının her geçen gün arttığını, bu artışın mutluluk verici olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Bedeloğlu konuşmasına projelerde yer alan paydaş kuruluşlara ve BTÜ’lü öğretim üyelerine teşekkür ederek son verdi.  


 MDBF Dekanı Prof. Dr. Ender Gökhan Gece’nin Yetişkinlerin Gıda - Okuryazarlığı Yetkinliklerinin Artırılması (FOODTR) Projesi tanıtım etkinliğinde gerçekleştirdiği konuşmada BTÜ’nün sahip olduğu ve her geçen gün artan insan kaynağı, araştırma altyapısı ve projelerine değindi.


Gerçekleşen protokol konuşmalarının ardından program Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Uluslararası Projeler Uzmanı Dr. Nurcan Güzelsoy’un Enstitü ve koordinatör kurum görevini üstlendikleri FOODTR Projesi hakkındaki sunumu ile devam etti. Bu konuşmanın sonrasında tekrar kürsüde yer alan Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Taner ise BTÜ akademisyenlerince proje kapsamında yapılan çalışmalardan, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Rehberi’nden, e-öğrenme platformları ve animasyonlardan hakkında bilgi aktardı. Dr. Öğr. Üyesi Taner, Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Rehberi’nin içeriğinde, sürdürülebilirlik kavramı dahilinde sosyal, çevresel, kültürel, ekonomik tüm yönleriyle bir gıda sistemi nasıl olmalıdır konularını içerdiğini bildirdi.


Dr. Öğr. Üyesi Taner, Macaristan, Estonya ve İspanya’dan kurumların yer aldığı, "Yetişkinlerin Gıda - Okuryazarlığı Yetkinliklerinin Artırılması (FOODTR)” projesinde Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nün Koordinatör kurum olarak önemli rol üstlendiğini yineledi. Türkiye’den Bursa Teknik Üniversitesi’nin yanı sıra Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım AŞ, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yer aldığı aktarıldı. Estoya’dan TFTAK Gıda ve Fermantasyon Teknolojileri Merkezi, Macaristan Széchenyi István Üniversitesi, İspanya’dan ise Gıda ve Konserve Endüstrisi Ulusal Teknoloji Merkezi (CTNC) gibi kurumların yer alması ile uluslararası özellik kazandığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Taner, FOODTR projesinin her kesimden bireyin gıda okur - yazarlığı temel becerisinin kazanabilmesinin amaçlandığını kaydetti. Dr. Öğr. Üyesi Taner, gıda okur – yazarlığının en basit anlamda, bireylerin gıda ve beslenme hakkında bilgi edinebilme, değerlendirme, sağlıklı ve dengeli beslenme için uygun seçimler yapma, gıda israfının önüne geçme ve sürdürülebilir gıda sistemlerinin sağlanabilmesi için bilinçli tüketim alışkanlıkları kazanma gibi konularda gereken bilgi, beceri ve davranışlara sahip olması olarak ifade edildiğini söyledi. Sekiz farklı kurumun katkı verdiği "Yetişkinlerin Gıda - Okuryazarlığı Yetkinliklerinin Artırılması" projesi ile bireylerin gıda okuryazarlığı becerilerinin arttırılması, sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmalarının sağlanması, toplumda gıda okuryazarlığının yaygınlaşmasına katkı vereceğini bildirdi.


Dr. Öğr. Üyesi Taner, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Projede yer alan kurumlar Pratik Sağlıklı Beslenme Rehberi, Gıda Ambalajlama ve Depolama Rehberi, Ev Yapımı Gıda Ürünleri İçin Üretim Teknikleri Rehberi, Gıda Yönetmelikleri Rehberi, Ev Yapımı Gıda Üretimi İçin Girişimcilik Rehberi, Gıda Etiketleme Kılavuzu, Gıda Güvenliği ve Hijyen Kılavuzu, Sürdürülebilir Gıda Sistemi Rehberi gibi çeşitli alanlarda materyaller hazırladılar. Bu materyallerle e-öğrenme (e-learning) olarak adlandırılan, bilgiye ulaşma ve öğrenme sürecini teknolojiyi kullanarak zaman ve mekandan bağımsız hale getiren bir öğrenme modeli oluşturulmasına katkı verdiler.  Bu bir başka deyişle son zamanlarda hayatımıza giren “uzaktan eğitim” kavramı ile toplumun her kesimine ulaşma çabasıdır. Proje ile ilgili tüm bilgilere, eğitim materyallerine, animasyonlara, proje web sayfasından (http://foodtr.org) ve projenin facebook, twitter, instagram sosyal medya hesaplarından ulaşılabilmektedir”.

 


Proje’nin 3. Uluslararası Toplantısı Macaristan’da gerçekleştirildi.


İlk ikisi İspanya ve Estonya’da uluslararası toplantıları gerçekleştirilen FOODTR projesinin, 3. Uluslararası Toplantısı 19-21 Temmuz tarihleri arasında Macaristan’ın Mosonmagyaróvár kentinde yapıldı.


Széchenyi István Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda partner kurumlar, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi (TARIM A.Ş.), İspanya Gıda ve Konservecilik Ulusal Teknoloji Merkezi ve Estonya Gıda ve Fermantasyon Teknolojileri Merkezi yetkilileri proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlere dair sunumlarını yaptı. Proje ortakları tarafından hazırlanan online eğitim materyallerinin yer aldığı E-öğrenme platformu ile ilgili bir pilot eğitimin verildiği toplantıda platformun değerlendirilmesi de gerçekleşti. Bursa Teknik Üniversitesi adına proje ekibinden Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Taner, Macaristan’ın Mosonmagyaróvár kentinde yapılan toplantıya katıldı.


Çalışmalar boyunca kadar pek çok etkinliğin planlandığı ve kamuoyunda gıda güvenliği konusuna farkındalığın artırılması hedeflenen projenin kapanış toplantısının 2023 Yılı Bahar Döneminde Bursa’da yapılacağı bildirildi.



Okunma sayısı: 1795
Anahtar Kelimeler: Gıda, Güvenliği,