- BTÜ'den HABERLER
- 22 Kasım 2024 , Cuma
Aynur KAYA
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Kariyer Gelişimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Masa’nın diğer tarafından işe alım” semineri gerçekleştirildi.
Kırpart Otomotiv Organizasyonel Gelişim Yöneticisi Seda Demirbaş ve Organizasyonel Gelişim Yönetici Yardımcısı Cemre İlsu Fenercioğlu'nun konuk olduğu etkinlikte öğrencilerle iş görüşmesi hazırlık sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin önemli bilgiler paylaşıldı.
Otomotiv yan sanayi alanında faaliyet gösteren Kırpart Otomotivin motor parçaları üretimi ve özellikle mekanik versiyonlu ürünler üzerinde uzmanlaştığını aktaran firma Organizasyonel Gelişim Yönetici Yardımcısı Cemre İlsu Fenercioğlu, “İş arama sürecinden başlayarak görüşmelere kadar varan süreçte başvurduğunuz firmalar hakkında çok detaylı olmasa da bilgi sahibi olmanız ve hangi alanda faaliyet gösterdiğini, neler ürettiği gibi detayları bilmeniz önemli. ilaveten başvurduğunuz pozisyon hakkında ufak bir araştırma yaparsanız mülakata çağırıldığınızda daha tutarlı bir duruş sergileme şansınız olur”dedi.
İş bulma sürecinde yabancı numaradan gelen aramalara mutlaka cevap verilmesi gerektiğinin de altını çizen Fenercioğlu, “Bilinmeyen numaradan gelen o arama sizin aradığınız iş olabilir, iş arama sürecinde birçok firmaya başvurmuş ve hangi firmadan aranmış olabileceğinizi hatırlamıyor ya da bilmiyor olabilirsiniz bu aşamada telefonda şirketin ismini sormayın. Bunun yerine görüştüğünüz kişiden e-mail istemek akıllıca olacaktır. Yine telefonda ücretle ilgili cümleler kurmamanız ve mesai sonrası görüşmek için ısrarcı olmamanız da dikkat edilmesi gereken hususlar”şeklinde konuştu.
Görüşmelere hazırlık sürecinde firma hakkında bilgi edinmenin yanı sıra başvurulan pozisyon hakkında mutlaka bilgi sahibi olunması gerektiğini belirten Fenercioğlu, “Görüşmede mutlaka ilgili pozisyona neden başvurduğunuz sorulacak. Buna etkili bir cevap verebilmeniz için pozisyon hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir doğal olarak. Bir de adaylar birkaç olumsuz görüşmeden sonra reddedilme korkusuyla ne iş olsa yaparım tavrına bürünüyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Neden o işi istediğinizi ve sizin o pozisyona uygunluğunuzu anlatmanız gerekiyor” dedi.
Mülakatlarda geçmiş dönemlerdeki gibi takım elbise kravat şartı aranmadığını ifade eden Fenercioğlu, “Kılık kıyafet konusunda takım elbise kravat yerine güncel tarzları benimsiyoruz. Artık y ve z kuşağının da bizlere dahil olmasıyla giyim konusundaki algı ve tutum daha esnek. Kendinizi en rahat şekilde ifade edebilmeniz ve sizi en iyi yansıtan tarzda giyinmeniz yeterli. İlk izlenim önemli o nedenle görüşmelerde özgüvenli duruş, hitap ve tokalaşma gibi hareketler klasik ama etkili yöntemlerdir. Görüşme esnasında ikram istemekten çekinmeyin. Telefonlarınızı görüşme esnasında kapalı ya da sessizde tutup kendinize ve şirkete odaklanın. Çok geriden başlamadan üniversite sürecinizi ve yaptığınız stajları anlatmanız önemli. Ayrıca İnsan Kaynakları Yöneticisinin sizi ve karakterinizi tanıyabilmesine olanak sağlayacak şekilde kendiniz ve aileniz hakkında kısaca bahsedebilirsiniz” dedi.
CV’de yer alması gerekenler hakkında da bilgiler aktaran Fenercioğlu,” Lütfen referans kısmında dayı, arkadaş gibi kişileri yazmayın, ilgili alana üniversite hocalarınızı ya da staj yaptığınız firma birim amirlerini yazmanız yeterli. Bunlar yoksa kimseyi yazmayın. Ve online ya da yüz yüze görüşmelere lütfen vaktinde katılmaya özen gösterin.” ifadelerini kullandı.