Ön yükleyici logo

HABER FOTOĞRAFLARI

Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

Ay Üs’lerinin Mimarisinde “Ulusal Fikir Yarışması” Başladı

Türkiye’nin uzaya çıkışı ilgili hedeflerine paralel olarak BTÜ’lü akademisyenlerce ortaya konulan “Türkiye Ay Üsleri Ulusal Fikir Yarışması” Projesinin tanıtım toplantısı ve protokol imza töreni yapıldı. Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (AKKM) gerçekleşen toplantıda, protokol metnine atılan imzalar ile “Türkiye Ay Üsleri Ulusal Fikir Yarışması” start aldı.


Türkiye’de uzay konusunda bir farkındalık oluşturmayı amaçlayan organizasyon Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Bursa Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gökmen Uzay ve Havacılık Merkezi (GUHEM) işbirliğinde gerçekleşecek. Uzay mimarlığı ve dünya dışı şehircilik konularını ele alan Türkiye Ay Üsleri Ulusal Fikir Yarışması’nda dereceye gireceklere toplam 140 bin TL ödül verilecek.


“Türkiye Ay Üsleri Ulusal Fikir Yarışması” İş Birliği Protokolü, tanıtım toplantısına katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ve GUHEM adına BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş tarafından imza altına alındı. Proje kapsamında, bu günün mimarisinin ışığında, uzay mimarlığı ve dünya dışı şehircilik konularında gençler tarafından ortaya konulacak projelerin değerlendirileceği bildirildi.

 

Yarışmanın başladığını ilan edildiği tanıtım toplantısı ve imza töreninden ardından konuşan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, bilim insanlarının çalışmalarının uzaya yönelmesi, yerli ve milli teknoloji ile uzaya çıkılması konusunda “Milli Uzay Programı” kapsamında çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Bu konunun, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterildiğini hatırlattı. Türkiye Uzay Ajansı’nın millî ve özgün hibrit roketinin yaklaşık 10 yıl içerisinde Ay’a sert iniş yapmasının planladığını ifade etti. Bu hedeflerin gerçekleşmesinin ardından, Ay’a yumuşak inişin de öngörüldüğünü kaydetti. Bu alanlarda başarının elde edilmesi ile uzay mimarisi ve dünya dışı şehircilik gibi olguların ortaya çıkacağını vurguladı. Uzayda yaşama destek verecek yapıların tasarlanmasının, en az uzaya çıkmak kadar önemli olduğunu düşündüğünü söyledi. Rektör Prof. Dr. Arif Karademir konuşmasının devamında “Milli Uzay Programı’nın 9 nolu hedefi de “Uzay Farkındalığı” yaratmaktır. BTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ersan Koç'un koordinatörlüğünde, değerli pek çok akademisyen arkadaşımızın katkısı ile “Türkiye Ay Üsleri Ulusal Fikir Yarışması” düzenlendi. Milli Uzay Programı ve Ay Programı’nın devamı ve türevi olabilecek Uzay Mimarlığı ve Dünya Dışı Şehircilik konularını ele alan bir “Fikir Yarışması” uzay farkındalığının yanı sıra, tasarım ve inşa üzerine altyapı oluşturmayı amaçlanıyor. BTÜ ile Büyük Şehir Belediyemiz, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve GUHEM gibi kurumlarımızın iş birliğinde gerçekleşecek yarışma, gençlerin fikirlerinin değerlendirildiği çok özel bir etkinlik olacak. Kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın da sahip çıkacakları büyük ve önemli bir organizasyona daha hep birlikte gerçekleştireceğiz” dedi. Önümüzdeki Eylül ayında yarışma sonuçlarının açıklanacağını sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, “Yarışma; lise ve orta öğretim öğrencileri, üniversite öğrencileri ve profesyonel olmak üzere 3 kategoride yapılacak. Kazananlara, Büyükşehir Belediyemiz tarafından 100 bin TL ve GUHEM tarafından da 40 bin TL olmak üzere toplam 140 bin TL para ödülü verilecek” diye konuştu.



Okunma sayısı: 1652
Anahtar Kelimeler: Uzay, Ay Üsleri, Fikir, Uzay Mimarlığı, Dünya Dışı Şehircilik , Yarışma