- BTÜ'den HABERLER
- 22 Kasım 2024 , Cuma
Sedat ÖZÇALIK
Alper KESKİN
Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) geleneksel hale gelen ve bu yıl 5’incisi düzenlenen “BTÜ Havacılık ve Savunma Günleri’22” etkinlikleri sona erdi.
BTÜ öğrenci topluluklarından “Uzay Havacılık ve Savunma Sanayii Topluluğu” tarafından başarılı bir şekilde organize edilen etkinlik; BTÜ’nün Yıldırım Bayezid Yerleşkesinde gerçekleşti. Türkiye’nin son yıllarda pek çok alanda olduğu gibi savunma sanayinde de ortaya koyduğu ilerlemenin “yüz akı” firmaları, bu önemli etkinlikte BTÜ’lü genç mühendis adaylarını yalnız bırakmadı.
Savunma Sanayii Başkanlığı başta olmak üzere ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, TEI, HAVELSAN, TÜBİTAK SAGE, CEZERİ, FNSS, METEKSAN, ASİSGUARD, TÜRKSAT ve NUMEYS gibi savunma sanayiinde öncü firmalar yerleşkede kurulan fuaye alanında stantlarını açarak öğrenciler ve katılımcılar ile bir araya geldiler. Üç gün süren etkinlikler boyunca yapılan oturumlarda savunma sanayinin öncü şirketlerinin üst düzey yetkilileri de firmalarını tanıtımını, çalışma alanlarını, başarı örneklerini, eğitime dair projelerini ve gençlere kariyer önerilerini içeren birbirinden değerli sunumlarını gerçekleştirdiler.
Protokol açılış konuşmasında özellikle bu kıymetli ve stratejik programı organize eden gençlere, onlara destek veren personele ve gençleri yalnız bırakmayıp programa katılan ülkemizin gurur kaynağı firmalara teşekkür eder BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir “Öğrenci kardeşlerimizin topluluk ve kulüpler olarak kendi aralarında organize olmaları ve böyle kıymetli etkinlikler düzenlemeleri eğitim süreçlerindeki en önemli yetkinlik ve kazanımları edinmelerine imkân vermektedir. O açıdan öğrencilerimizi ve onları ateşleyen, motive eden akademik ve idari personelimizi tebrik ederim. Savunma alanında harika işler yapan, gurur kaynağımız firmalarımızın üniversitemize gelmeleri, stant açmaları, staj, kariyer ve proje görüşmeleri yapmaları son derece önemli bir fırsat. Öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz ve Bursa firmalarımızın bu fırsatı çok iyi değerlendireceğine inanıyorum. Sanayicilerimiz ve kıymetli firmalarımıza şunu samimiyetle söylemek isterim, uygulama yoğun eğitim modelimiz, uzun dönem stajlarımız, çok kuvvetli İngilizce eğitimimiz ve özellikle Teknofest’te son derece başarılı takımlarımız ve gençlerimizle Bursa Teknik Üniversitemize güvensinler, gençlerimize güvensinler, staj, aday mühendis ve benzer programlarda yer versinler” dedi.
Programlarındaki yoğunluktan dolayı video konferansla yolu ile öğrencilere seslenen Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Genç kardeşlerimizin fikir ve projelerini hayata geçirmek için desteklenmeye ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. Bu kapsamda üniversite toplulukları, kulüpleri ve dernekleri vasıtasıyla öğrencilerle buluşmayı görev edindik. Temeli sağlam, geleceğe yönelmiş bir savunma sanayii ekosistemi kurmak istiyorsak, güçlü Türkiye kurmak istiyorsak siz gençlerle buluşmak ve fikir alış verişinde bulunmak bizim için çok çok önemli. Üniversite hayatınız boyunca geleceğinizi şekillendirecek idealleriniz konusunda azim ve kararlılıkla çalışmalarınızı sürdürün. Bizler her daim sizin en büyük destekçiniz olmaya kararlıyız. Sizin yapacağınız işlerle Türkiye çıtasını yükseltecek ve yüksek teknoloji alanındaki ilerleyişimiz sürecektir. Beyin gücü savunma sanayiimizin en önemli itici gücüdür. Bu yüzden iyi yetişmiş, kendine güvenen, idealist ve nitelikli insan kaynağı en büyük ihtiyacımız” şeklinde konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası destekleri ile kurulan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu selamlama konuşmasında GUHEM’in uzay farkındalığını oluşturmak ve bu alanda yetkin insan kaynağının yetiştirilmesi hedefiyle yola çıktığını aktardı. Mirahmetoğlu “Merkezimize gelen çocuklar pilot, astronot olsun diye çalışıyoruz. Yuri Gagarin’den sonra 600’ün üzerinde insan yörünge dışına çıkabildi fakat bunlar arasında hiç Türk yok. Türkiye’de uzay konusunda çalışan yaklaşık bin insan var. Bu sayı yanı başımızdaki İran’da İsrail’de 5-6 binleri bulurken Avrupa’da 10 binleri Birleşik Devletlere gittiğinizde ise 100 binleri buluyor. Sayıyı yükseltebilmemiz için farkındalık ve yetkin insan gücüne ihtiyaç var” dedi ve etkinliğin bu anlamda önemli olduğunu vurguladı.
Selamlama konuşmasında Türkiye’nin savunma sanayi alanında son yıllarda önemli mesafe kaydettiğini dile getiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Vekili Metin Şenyurt, “Gelişmiş bir savunma sanayii, güçlü bir ekonomi bağımsızlığın en büyük garantisidir. Ülkemizde özellikle son dönemde bu alanda gerçekleştirilen çalışmalar umut vericidir. Nitekim savunma sanayiimizin yerlilik oranı yüzde 20’lerden yüzde yetmişlere ulaşmıştır. 2013 yılında hayata geçirdiğimiz Bursa Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi (BASDEC) ile de firmalarımızın savunma sanayiinde gücünü artıracak yetenekleri geliştirmeyi ve kendimizi savunma sanayiinin önemli merkezlerinden biri haline gelmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda Bursa Teknik Üniversitemizlede çok güzel projeler yapıyoruz ve gençlerimizi destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Toplam 3 gün süren “5’ci BTÜ Havacılık ve Savunma Günleri’22” etkinliğinde son derece kıymetli bilgilerin paylaşıldığı 11 oturum gerçekleşti. ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, TEI, HAVELSAN, TÜBİTAK SAGE, CEZERİ, FNSS, METEKSAN, ASİSGUARD, TÜRKSAT ve NUMEYS firmalarının üst düzey yönetici ve teknik ekipleri ile katıldıkları programda ayrıca firma stantları açılmış, öğrencilerle staj, aday mühendis, proje ve işbirlikleri konusunda çok değerli görüşmeler gerçekleşmiştir. Firmalarla eğitim, lisansüstü ve ürün odaklı projeler konusunda da işbirlikleri başlatılmıştır.
Programı organize eden ve katılan öğrenciler genel olarak firma sunumları ile ülkemizin mevcut savunma sanayi çalışmalarını çok daha yakından öğrendiklerini, gelecekten umutlandıklarını ve gururlandıklarını ifade ettiler. Programa katılan savunma firma temsilcileri ise özellikle Bursa Teknik Üniversitesi öğrencilerinin ilgileri, son derece kritik soruları ve enerjilerinden dolayı çok memnun olduklarını ifade ettiler.