Ön yükleyici logo


Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

TÜBİTAK SAGE Müdürü Okumuş: "Önemli Olan Özgüven"

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Uzay Havacılık ve Savunma Sanayi Topluluğu tarafından organize edilen 5. BTÜ Havacılık ve Savunma Günleri'22’de TÜBİTAK SAGE üçüncü gündeki ilk etkinliğin konuğu oldu. Yıldırım Bayezid Yerleşkesinde Kırmızı Salonda gerçekleşen etkinliğe BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan ile birlikte çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci dinleyici olarak katıldı. Etkinlikte konuşmacı olarak da TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş yer aldı.


TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş'un  etkinlikte gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Savunma Sanayi ve TÜBİTAK SAGE” adlı sunum katılımcılar tarafından ilgi ile izlendi. Yaklaşık bir saat süren program TÜBİTAK SAGE tanıtım filminin izlenmesi izle başladı.


Tanıtım filminin izlenmesinin ardından konuşmasına başlayan Okumuş, kurum olarak “Milli Savunma İçin Milli ARGE” hedefi ile çalıştıklarını söyledi. Bursa Teknik Üniversitesine davet edilmekten büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Okumuş, gençlerle irtibat kurmayı çok önemsediklerini ifade etti. Öğrenciler ile mesleki hayatından kesitler paylaşarak başlayan Okumuş, ardından savunma sanayisinin tarihçesini anlattı. Konuşmasının bu bölümünde, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin 1925 yılından itibaren savunma sanayii konusunda önemli sanayi kuruluşlarını kurduğunu belirterek, büyük adımlar atmayı başardığının altını çizdi. Okumuş; Dünya savunma sanayinin yakın tarihini ve Türkiye’nin savunma sanayi tarihini kıyaslayarak öğrencilere aktardı.


TÜBİTAK SAGE’nin işlettiği rüzgâr tünelinin sanayinin gelişimine katkı sunduğunu ifade etti. Yakın zamanda Türkiye’de iki rüzgâr tünelinin daha işletmeye alınacağını söyledi.


Dünyadaki sanayi şirketlerinin arasına ülkemizin birkaç şirket ile girebildiğini belirten Okumuş, yakın zamanda ilerleme kaydedileceğini aktardı. Türk savunma sanayisinde AR-GE harcamasının bu yıl yaklaşık % 25 oranında artış gösterdiğini kaydetti. Yapılan yatırımların yakın zamanda ilerleme olarak kendini göstereceğine inandığını ifade etti.


Gürcan Okumuş TÜBİTAK SAGE’nin kurumsal yapısına da değindiği konuşmasında, personeline akademik gelişmeleri için gerekli olanakları sağladıklarını belirtti. Önemli olanın özgüven olduğunu kaydeden Okumuş, kurumun elde ettiği özgüven ile teknolojik gelişmenin gerçekleşeceğini öğrencilere aktardı.


TUBİTAK SAGE’nin araştırma ekibinin çalışmaları sayesinde savunma sanayimizin dünyadaki sayılı teknolojiye sahip olduğunu da kaydetti. İHA’lar için ürettikleri mühimmatlar ile zaten sahip oldukları istihbarat edinme fonksiyonuna, muharip fonksiyonunu da kazandıklarına da değindi. Okumuş “Türkiye yerli ve milli hava savunma sistemini yakın zamanda kurmuş olacak. Her şeyi kendiniz yapamazsınız. Bu nedenle çeşitli ülkeler ile de iş birliği yapmak yoluna gittik. Ancak, yakın zamanda bu ülkeler tarafından Türkiye'ye karşı uygulanan ambargolar, ürün teslim etmeme gibi uygulamalar bizi bu işbirlikleri sayesinde elde ettiğimiz ürünlerin de büyük kısmını üretme becerisini elde etmemizi sağladı. Böylece, Türkiye savunma sanayi altyapısı konusunda önemli yol aldı. Mühimmat üretiminde denemeler de bu altyapı üzerinde gerçekleştiriyor. Bu denemelerden elde edilen başarı sonrasında ise mühimmatları gerçek ortamda deneyebiliyoruz”.


Kurum olarak gençlere fırsat sunmak adına “Aday Mühendislik Programını” uyguladıklarını belirten Okumuş, üniversite öğrencilerinin stajlarını bu çerçevede kabul ettiklerine değindi. Staja kabul ettikleri tüm mühendislik öğrencilerini çalışan olarak değerlendiklerini de sözlerine ekledi. Bu nedenle aday mühendis olarak kabul ettikleri öğrencileri SAGE’nin yürüttüğü projelerde görev alabildiklerini aktardı. TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, BTÜ’lü öğrenilere gelecek hakkında verdiği tavsiyeler ile sunumunu sona erdirdi.



Okunma sayısı: 1388
Anahtar Kelimeler: TUBİTAK, SAGE, Savunma, Sanayi