- BTÜ'den HABERLER
- 22 Kasım 2024 , Cuma
Sedat ÖZÇALIK
Sedat ÖZÇALIK
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Av ve Yaban Hayatı Bilim Kurulu’nu oluşturdu. Oluşturulan kurulda Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Gündoğdu’da yer aldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Dünya’da ve Türkiye’de her geçen gün daralan habitat nedeniyle, baskı altında olan yaban hayatın sürekliliğinin sağlanması konusunda yürüttüğü faaliyetlere bir yenisini daha ekledi. Bakanlık, gerçekleştirdiği yeni çalışma ile Türkiye’de çeşitli kurumlarda görev yapan yaban hayat uzmanlarını bir araya getirdi. “Türkiye Av ve Yaban Hayatı Bilim Kurulu” olarak adlandırılan bu önemli kurulun üyeliğine BTÜ’den Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü, Yaban Hayat Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ebubekir Gündoğdu seçildi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün önerisi ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nca teşkil edilen kurulun BTÜ öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Gündoğdu ile beraber toplam 11 üyesinin bulunduğu açıklandı. Kurulda av ve yaban hayatı konusunda uzmanlaşmış yönetici ve üniversite öğretim üyelerinin görev aldığı bildirilirken, Bakanlık bünyesinde yürütülen av ve yaban hayatına dair çalışmaları bilimsel verilerle destekleyeceği kaydedildi. Vereceği desteklere ek olarak, üniversitelerde çalışmalar gerçekleştiren akademisyenler ile koordinasyon sağlama görevini de üsteleneceği aktarıldı. Türkiye’de yaban hayvanlarının ve yaşam ortamlarının kanun hükümlerine uygun olarak korunması, geliştirilmesi, Türkiye yaban hayvanı tür listelerinin belirlenmesi, ülke özelinde tür tehlike listelerinin oluşturulması gibi faaliyetlere de destek vereceği ifade edildi. Açıklamada, Kurulun yaban hayvanları ve avcılık ile ilgili düzenlemelerin ve işlemlerin bilimsel yöntemlere dayalı olarak gerçekleştirilmesi konularında çalışmalarda bulunması ve bakanlığın diğer birimleri tarafından yapılacak olan çalışmalara yönelik tavsiye kararı almakla yükümlü olacağı da yer aldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Av ve Yaban Hayatı Bilim Kurulu’nun farklı üniversitelerdeki akademisyenlerden uzman görüşü alarak değerlendirmelerde bulunacağının altının çizildiği açıklamada, Türkiye yaban hayatı politikalarının geleceğine dair kısa-orta ve uzun vadeli öneriler sunmasının da beklendiği aktarıldı.