Ön yükleyici logo


Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

Yıldırım’da Farkındalık Artıyor

Bursa Teknik Üniversitesi, Yıldırım Belediyesi ve Simbiyoz Sosyal Aktivite Derneği işbirliğiyle BTÜ Yıldırım Bayezid Yerleşkesi’nde Engelli Farkındalık Günü Etkinliği düzenlendi. BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, BTÜ Engelli Öğrenci Birim Temsilcisi Doç. Dr. Melda Medine Sunay, BTÜ İnsan ve Toplumları Bilimleri Fakültesi Dekanı A. Zeki Ünal, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsa Demirkol ve BTÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Mehmet Erman’ın da katıldığı etkinlikte engellilik konusunda çeşitli farkındalık aktiviteleri düzenlenerek özel gereksinimleri olan ve olmayan bireyler arasında empati kurulması amaçlandı.

Kurulduğu günden bu yana engellilik konusunda yerel ve ulusal farkındalığı artırmak üzere önemli çalışmalara imza atan Bursa Teknik Üniversitesi, bünyesinde bulunan Engelli Öğrenci Birimi ve diğer öğrenci topluluklarıyla özel gereksinime sahip bireylerin temel ihtiyaçlarına ve gereksinimlerine yönelik farkındalığı artıracak önemli aktiviteler düzenliyor. Geçtiğimiz Kasım ayında BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi’nde yoğun bir katılım ile gerçekleşen Engellilik Çalıştayı ile bu alandaki temel sorunlar ortaya konarak çözüm önerileri geliştirildi.

Farkındalık günü etkinliği kapsamında Yıldırım Belediyesi, Simbiyoz Aktivite, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı, Nilüfer Belediyesi, TÜBİTAK Marmara Teknokent, Bursa Otizm Derneği, Bursa Down Kardeşliği Derneği, Türkiye Beyazay Derneği, Bursa İşitme Engelliler Derneği, Yıldırım Kent Konseyi Engelliler Meclisi, Efor All Girişimcilik Kampı, BTÜ Sosyal Çalışmalar Topluluğu ve BTÜ Genç Fikirler Topluluğu çeşitli stantlar açarak farklı etkinlikler düzenlediler.

‘’Empati en önemli unsur’’

Empati kurmanın özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarını anlama noktasında çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren BTÜ Sosyoloji Öğretim Üyesi ve Engelli Öğrenci Birim Temsilcisi Doç. Dr. Medine Sunay, “Engelli Farkındalık Günü Etkinliği ile özel gereksinimli bireyleri ve ailelerini üniversite öğrencileri ve akademisyenler ile bir araya getirerek öğrencilerimizin özel gereksinimli bireyleri yakından tanımasını ve empati kurmasını amaçladık. Bu alanda çalışan çeşitli kurum, STK ve öğrenci topluluklarımızı etkinlik kapsamında ortak bir paydada buluşturarak farklı engel gruplarını bizzat deneyimlemelerini sağladık. Böylece farkındalığı en üst düzeye çıkarmayı hedefledik.’’ şeklinde konuştu.

‘’Yıldırım için çabalıyoruz’’

Engellilik konusunda çalıştay ve farkındalık etkinlikleri ile engellilik konusunda yerel yönetime önerilerde bulunmak, akademik çalışmalara veri oluşturmak ve güzel uygulamaları uluslararası mecralarda paylaşmak amacıyla Yıldırım ilçesinde Bursa Teknik Üniversitesi ve Yıldırım Belediyesi ile ortak çalışmalar yürüttüklerini belirten Simbiyoz Aktivite Sosyal Girişimcilik Kuluçka ve Sosyal Gelişim Merkezi Kurucusu Hülya Aras, ‘’Engellilik konusunda farkındalığın artırılması en temel amaçlarımızdan biri. Bu hususta uzun zamandır Bursa Teknik Üniversitesi ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Bu doğrultuda Bursa Teknik Üniversitesi ve Yıldırım Belediyesi ile birlikte dahil olduğumuz Cosmopolis projesi Türkiye, Fransa, İspanya ortakları olan yerel yönetimler, üniversiteler, dernekler arasında işbirliği ve katılımcılığın artırılmasına yönelik uluslararası bir proje. Projenin Türkiye lokalinde paydaşları Yıldırım Belediyesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Simbiyoz Sosyal Aktivite Derneğidir. Projede amacımız Yıldırım ilçesinde engellilik konusunda çalıştay ve farkındalık etkinlikleri ile engellilik konusunda yerel yönetime önerilerde bulunmak, akademik çalışmalara veri oluşturmak ve güzel uygulamaları uluslararası mecralarda paylaşmaktı. Burada düzenlediğimiz farkındalık günü etkinliği bu projenin önemli bir parçası” diye konuştu.

 



Okunma sayısı: 914
Anahtar Kelimeler: Farkındalık eğitimi, BTÜ, Engelli Farkındalık Günü, Engelli Farkındalığı