Ön yükleyici logo

HABER FOTOĞRAFLARI

Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

Saraybosna Üniversitesi’ne BTÜ’den Drone Eğitim Desteği

TİKA - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Bosna Hersek’te Saraybosna Üniversitesi Orman Fakültesine kurulan bilgisayar laboratuvarının ilk eğitimi Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Kadıoğulları tarafından verildi.

Yetkililerden edinilen bilgilere göre TİKA desteği ile kurulan 21 bilgisayar ve Phantom4v2 drone sistemine sahip laboratuvarda ArcGIS10.5 Coğrafi Bilgi Sistemleri, Pix4dMapper yazılımları yer alıyor. Prof. Dr. İhsan Kadıoğulları öncülüğünde BTÜ Orman Fakültesi Araştırma Görevlileri Burhan Gencal ve Emre Kılınçarslan destekleriyle yürütülen ve 3 gün boyunca devam eden eğitim programı kapsamında ArcGIS10.5 Coğrafi Bilgi Sistemleri, Pix4dMapper ve Agisoft Metashape (drone ile elde edilen görüntüleri işleme yazılımı) eğitimleri uygulamalı olarak gerçekleştirildi. İngilizce olarak düzenlenen eğitimde katılımcılar drone (İHA) ile elde edilen görüntüleri işleme, arazi modeli ve ortofoto harita üretme, ormancılıkta CBS kullanımı gibi çeşitli konularda uygulamalı olarak eğitimlerini tamamladı.

Başarılı bir şekilde tamamlanan bu eğitim programı ile Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesinin Coğrafi Bilgi Sistemleri ve İHA ile haritalama konusundaki tecrübelerini Saraybosna Üniversitesi Orman Fakültesi yüksek lisans öğrencilerine ve kurumda çalışan orman mühendislerine aktarmış olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Prof. Dr. Ali İhsan Kadıoğulları, “Üniversitemiz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ‘İnsansız Hava Aracı Eğitim Kuruluşu’ olarak yetkilendirilen bir kurum olmakla birlikte Türkiye’de termal kamera destekli insansız hava aracı ile yaban hayatı envanteri ilk kez BTÜ Orman Fakültesi öğretim üyeleri tarafından uygulandı. Dolayısıyla bu alanda yetkin bir kadroya sahibiz. Program kapsamında İngilizce olarak hazırlanan eğitim doküman ve materyalleri sayesinde de diğer dost ve kardeş ülkelerdeki orman mühendisleri ve orman fakültesi öğrencilerine eğitim verecek bir alt yapı da sağlanmış oldu. Bu anlamda eğitime destek veren TİKA - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’na ve eğitimde görev alan hocalarımıza teşekkür ediyoruz. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın teknik elemanlarını kurslarımıza bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.



Okunma sayısı: 772
Anahtar Kelimeler: Saraybosna, orman, eğitim, Orman Fakültesi