- BTÜ'den HABERLER
- 22 Kasım 2024 , Cuma
Sedat ÖZÇALIK
Sedat ÖZÇALIK
Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) görevli akademisyenler yerli ve milli Anti-Dron / İHA / SİHA savunma sistemi üretmek hedefinde. Kurulduğu günden beri her yıl bütçesinin % 20’sine yakınını laboratuvar yatırımlarına ayıran BTÜ’de, milli savunma sanayinin ihtiyaçlarından biri olan, insansız hava araçlarına karşı hava savunma sistemi teknolojisi üzerine çalışmalara başlandı.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı güdümünde gerçekleştirilen ANKA, Akıncı, Bayraktar gibi İnsansız silahlı ve silahsız hava araçları ile elde edilen teknolojik üstünlük, tüm Dünya’da hayranlık uyandırmaya devam ediyor. BTÜ’lü akademisyen ve öğrenciler ise TEKNOFEST ve benzeri teknoloji yarışmaları kapsamında yürüttükleri çalışmalar ile İHA teknolojilerin gelişiminde öncü rol oynuyor.
Türkiye, kendi silahlı İHA ve mühimmatlarını üreten 6 ülkenin arasında yer alıyor. Milli SİHA sistemlerini üreten Baykar tarafından geliştirilen, teknik özellikleri ve katıldığı operasyonlar değerlendirildiğinde kendi sınıfında dünyanın en iyisi olan milli SİHA Bayraktar TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine 2014 yılında girdi. Bu yıldan sonra, Türk Ordusunun kullandığı SİHA sınıfındaki Bayraktar TB2 ile TUSAŞ tarafından üretilen ANKA'dan oluşan SİHA sayısı 140'ı aştı. SİHA'ların yanında 500'e yakın kamikaze KARGU İHA, 200'den fazla mini İHA ile bin 500 üzeri Serçe İHA, güvenlik güçlerince aktif olarak kullanılıyor. Bu araçların tümü yerli teknoloji sayesinde sahip oldukları üstün özellikleriyle Türk Ordusunun taarruz gücüne güç katmakta.
Türkiye’nin değişen ve gelişen savaş teknolojilerinin önemli bir dönüm noktası olan taarruzi insansız hava araçları üreterek elde ettiği, nisbi askeri üstünlüğün devamına BTÜ’lü akademisyenler katkı vermek üzere kolları sıvadılar. Üniversite-Sanayi işbirliği çerçevesinde, BTÜ ve İstanbul merkezli CANOVATE Balistik Sistemler Sanayi Ticaret A.Ş. iş birliği ile İHA ve SİHA’lara karşı yerli ve milli hava savunma sistemleri geliştirmek amacıyla, BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haydar Özkan ve CANOVATE Ar-Ge ekibi tarafından bir proje hazırlandı. Disiplinler arası bir organizasyonla yaklaşık iki yıl gibi kısa bir sürede sonuçlanması planlanan ve “3D Elektro-Optik Termal Dome Tabanlı İnsansız Hava Aracı Tespit Ve Takip Sistemi” olarak isimlendirilen bu önemli proje yaklaşık 1.4 milyon TL bütçe ile TÜBİTAK TEYDEB 1501 kapsamında destek almaya hak kazandı.
Proje hakkında açıklamalarda bulunan Bursa Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haydar Özkan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin İHA ve SİHA teknolojileri ile taarruz alanında elde ettiği gücü, savunma alanında da devam ettirmesinin güçlü Türkiye için vazgeçilmez bir zorunluluk olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Özkan konuşmasının devamında şunları söyledi: “Birçok kötü niyetli gruplar, saldırı öncesinde ilgili bölge hakkında bilgi toplamak ya da doğrudan saldırı amaçlı olarak drone/İHA/SİHA kullanmaktadırlar. Örneğin; devlet kurumları, askeri tesisler, stadyumlar, hava alanları, metro istasyonları vb. alanlara saldırı amaçlı kötü niyetli drone'ların kullanılması büyük felaketlere sebep olabilir. Bu sebeplerden dolayı anti-drone sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde geleneksel radarların maliyetleri hem çok yüksek ve hem de küçük boyutlu İHA'ların tespitinde de etkin değildirler. Bu projede ilk olarak, yatayda 360° dönebilen bir mekanik sisteme, dikeyde -10°ile +90°arasında görüntü alabilmek için çoklu termal kamera entegre edilerek bir elektro-optik "Termal Dome" (Termal Kubbe) oluşturulacaktır. Sonrasında oluşan Dome içerisine girecek hava aracının; koordinatlarının tespiti, yapay zeka teknolojileri ile sınıflandırılması, aracın iz takibi ve yetkililerin uyarılması için alarm sistemlerinin gerçek zamanlı olarak devreye alınması gerçekleştirilecektir. Böylece havadan gelebilecek insansız hava aracı saldırılarının önceden tespiti gerçekleştirilerek milli savunma sistemimize katkı sağlanacaktır. Hazırladığımız bu önemli proje, TÜBİTAK tarafından TEYDEB 1501 programı kapsamında büyük bir destek de aldı. Bu anlamda projenin hazırlanmasını yönlendiren BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir başta olmak üzere, projenin multidisipliner yapısına katkı sağlayan tüm akademisyen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Bursa Teknik Üniversitesi ve Canovate Balistik Sistemler Sanayi Ticaret A.Ş iş birliği ile gerçekleştirilecek, TÜBİTAK TEYDEB 1501 kapsamında desteklenen, “3D Elektro-Optik Termal Dome Tabanlı İnsansız Hava Aracı Tespit Ve Takip Sistemi” projesi, 2023 yılı bitimi itibari ile sonuçlanacak.