- BTÜ'den HABERLER
- 22 Kasım 2024 , Cuma
Nursi ER
Nursi ER
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet KALKAN’ın yürütücülüğünü yaptığı, "Türk Fındığı (Corylus colurna L.) Tohumlarının Fizyolojisi Üzerine Araştırmalar" başlıklı TÜBİTAK-1002 projesi TÜBİTAK desteği destek almaya hak kazandı. Prof. Dr. Mustafa YILMAZ’ın danışmanlığını yürüttüğü proje kapsamında ayrıca bir lisans öğrencisi de bursiyer olarak istihdam edilecek.
Ülkemizde ciddi popülasyon kayıplarına maruz kalan Türk fındığının korunması amacıyla başlatılan çalışma ile birlikte Türk fındığının lokal tohum kaynaklarından çoğaltılarak ve bu tohumlardan üretilen fidanların ‘in situ’ ve ‘ex situ’ koruma çalışmalarına dahil edilmesiyle bu yerli ürünün korunması sağlanacak.
Proje kapsamında, Türk fındığının ülkemizde doğal yayılış yaptığı en az 7 popülasyondan (Bolu, Çorum, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Karabük, Düzce, Kastamonu, Sinop, Ankara, Uşak, Giresun) tohumlar toplanacak. Ayrıca çalışma kapsamında, Türk fındığı tohumlarının fizyolojik özellikleri (tohum canlılığı, dormansi durumu, dormansi sınıfı, katlama işlemleri, çimlenme özellikleri, kurumaya duyarlılığı, saklama nitelikleri) araştırılacak. Toplanan tohumların morfolojik özellikleri de (tohum boyutları, 1000-tane ağırlığı, tohumun genel şekli) belirlenerek tohumun kimyasal özellikleri analiz edilecek.
Bu çalışma sonucunda ülkemizde birçok yerde kaybolma tehlikesi altında olan Türk fındığının tohum özelliklerinin ortaya çıkarılarak, bu ağacın korunmasının hedeflendiğini belirten proje yürütücüsü Orman Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet KALKAN, ‘’İnsan sağlığı için Türk fındığının hem meyveleri hem de yaprakları oldukça değerli. Meyveleri kalp hastalığı, çeşitli kanser vakaları (prostat, meme), ikinci tip şeker hastalığı, iltihaplı eklem romatizması gibi hastalıkların tedavisinde etkili olmasının yanı sıra; balgam söktürücü, afrodizyak, beyin ve bağırsak toniği gibi çeşitli tıbbi özelliklere sahip olduğu belirtiliyor. Birçok yönüyle fayda sağlayan bu ağacın korunması ve devamlılığının sağlanması noktasında bizler elimizden geleni yapacağız. Projemize destek veren TÜBİTAK’a ve çalışmada önemli katkıları olan danışman hocama teşekkür ediyorum.’’ diye konuştu.