Ön yükleyici logo

HABER FOTOĞRAFLARI

Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

Coğrafi İşaretli Türk Defnesi’ne BTÜ Katkısı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın odun dışı ürünler, tıbbi ve aromatik bitkiler konularında ortaya koyduğu eylem planları doğrultusunda tıbbi ve aromatik bitkileri ekonomiye kazandırma noktasında önemli işbirlikleri gerçekleştiren Bursa Teknik Üniversitesi, Türk Defnesi’nin tescillenmesi çalışmalarında da aktif görev aldı. Orman Genel Müdürlüğü himayesinde yürütülen ve BTÜ’nün ana paydaşlarından biri olduğu proje kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından “Türk Defnesi” tescillendi ve coğrafi işaret almaya hak kazandı.

Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yürütücülüğünde, Bursa Teknik Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Orman Mühendisleri Odası ve Karacabey Belediyesi paydaşlığında Türk Defnesi’nin Coğrafi İşaret Patentinin OGM adına tescil süreci tamamlandı. Dünyadaki defne ihtiyacının yüzde 90’nının Türkiye tarafından karşılandığına dikkat çeken Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Kozmetik, ilaç ve gıda sektöründe yoğun olarak kullanılan defneyi bundan böyle dünyaya ‘Türk markası’ olarak tanıtmak için önemli bir adım attık. Ülkemizde yetişen defne bitkisi müdürlüğümüzün girişimleriyle TÜRKPATENT tarafından OGM adına “Türk Defnesi” mahreç coğrafi işareti ile tescillendi. Böylece yeni Coğrafi İşaret Yasasına göre, ilk kez bir ürün Türk ibaresi ile tescillenmiş oldu. Şimdi Türk Defnesi Avrupa yolcusu. Bu süreci de başarıyla atlattığımızda Türk Defnesi global pazarda daha etkin yer alabilecek” dedi.

 BTÜ’nün gerek yürüttüğü projeler, gerekse Orman Fakültesi Öğretim Üyeleri nezdinde ve ihtisasları doğrultusunda bu alanda gerekli destekleri sağladığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Arif Karademir “ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın odun dışı ürünler, tıbbi ve aromatik bitkiler konularında ortaya koyduğu eylem planları doğrultusunda başta defne olmak üzere diğer ürünlerin katma değere dönüşmesi noktasında BTÜ olarak gayretlerimiz devam ediyor.  Bu noktada ülkemizin Dünyadaki defnenin 90’ına sahip olduğunu biliyoruz ve bu doğrultuda nitelikli işletme aşamasına geçilmesi ve Türk Defnesi’nin Coğrafi İşaret Patentinin alınması bizleri oldukça memnun etti. Sanayi ve tarım işbirlikleri kapsamında Üniversitemiz bünyesinde başta Bursa olmak üzere bölgemize ve ülkemize katma değerler üretmekten büyük mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Defne coğrafi işaret tescil projesinde üniversitemiz Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Ertaş ve Doç.Dr. Salih Parlak araştırmacı olarak yer aldı. Türk Defnesi’nin Coğrafi İşaret Patentinin alınmasının tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda önemli bir gelişme olduğunu dile getiren Prof. Dr. Murat Ertaş, ‘’Proje kapsamında yurtiçi ve yurtdışından toplanan ve temin edilen örneklerin kimyasal ve fiziksel analizleri ve yorumlamaları teknik rapor olarak Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi laboratuvarlarında ve Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda gerçekleştirildi. Üniversitemiz tarafından hazırlanan teknik rapor ile Türk Defnesi’nin dünya pazarındaki defne yapraklarından farkı ortaya çıkarılarak tescil edilmesinde önemli katkılar sunuldu." diye konuştu.



Okunma sayısı: 1733
Anahtar Kelimeler: Coğrafi işaret, Defne, Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği