Ön yükleyici logo

HABER FOTOĞRAFLARI

Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

Anadolu Grubu “Bi-Fikir KAP” Birincileri BTÜ’den

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencileri Berjin Kayapınar ve Müge Güzey’in Anadolu Grup şirketleri bünyesinde düzenlenen Bi-Fikir KAP yarışmasında Anadolu Efes için hazırladığı ‘Malt Posasından Arpa Yağı Eldesi’ projesi birincilik ödülüne layık görüldü.

Anadolu Grubu’nun üniversite öğrencilerinin yenilikçi projelerini hayata geçirme hedefiyle sürdürdüğü Bi-Fikir KAP’ta bu yılın kazananları belli oldu. Anadolu Grubu’nun inovasyon platformu Bi-Fikir kapsamında düzenlenen Bi-Fikir KAP’a bu yıl 163 proje önerisi geldi. Finale yükselen 8 proje arasından BTÜ öğrencilerinin ‘’Malt Posasından Arpa Yağı Eldesi’’ projesi birinci oldu.

Malt küspesinin hayvan yemi olarak değerlendirildiğini belirten BTÜ Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Müge Güzey, ‘’Malt küspesi protein, vitamin ve yağ bakımından zengin bileşiklere sahip olduğu için farklı sektörlerde de kullanılabilir. Bu projeyle küspeden değerli bileşenlere sahip arpa yağı elde ettik. Elde ettiğimiz yağı ilaç ve kozmetik sektörüne kazandırmayı hedefliyoruz. Bu sayede biracılık sektöründeki bir yan ürün olan düşük biyo-yararlılıktaki malt küspesinin değerli bir ürüne geri dönüştürülmesini sağlamayı hedefliyoruz.’’ dedi.

Tez çalışması kapsamında çalışmalarına devam eden ve projenin bira fabrikalarında açığa çıkan en büyük hacimli yan ürünün ilave süreçlerle değerlendirilmesi açısından yararlı olduğuna değinen BTÜ Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Berjin Kayapınar ise tasarladıkları  üretime ek süreçlerle  bir yan ürün olan arpa posasının yağı alınarak bu yağın pazara kazandırılmasını hedeflelediklerini belirtti. Projelerinde yer alan bu sistemin hem bir üretim atığının geri dönüşümü ile firmanın sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlarken hemde güçlü bileşenlere sahip bu yağın pazarda yerini bulmasıyla firmaya maddi kazanç sağlama noktasında önemli olabileceğini vurguladı.

Elde ettikleri başarıda BTÜ’den aldıkları kaliteli eğitimin çok önemli bir katkı sağladığını belirten öğrenciler, proje sürecinde kendilerine destek veren danışman hocaları Doç. Dr. Gökçen İZLİ, Dr. Öğr. Üyesi Adnan Fatih DAĞDELEN ve  BTÜ Gıda Mühendisliği bölüm hocalarına öğretim hayatlarındaki katkılarından dolayı teşekkür ettiklerini dile getirdiler.

 

 



Okunma sayısı: 2282
Anahtar Kelimeler: Bi-Fikir KAP, Malt Posasından Arpa Yağı Eldesi, BTÜ Gıda Mühendisliği