- BTÜ'den HABERLER
- 22 Kasım 2024 , Cuma
Aynur KAYA
Aynur KAYA
Sektör Söyleşilerinde Türkiye Mobilya Sektörü Konuşuldu
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü ve Genç Biyonanotek Topluluğu katkılarıyla hazırlanan Sektör Söyleşileri serisinin 4.’sü İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Güleç’in katılımlarıyla “Türkiye Mobilya Sektörünün Dünya Mobilya Ticaretinde Bugünü ve Yarını” konu başlığı ile gerçekleştirildi.
Türkiye Mobilya Sektörünün yurt dışına açılma adımları, günümüz mobilya sektörünün durumu ve gelecek hedefleri hakkında konuşan Güleç, sektörün güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirirken sektörün genç Orman Endüstri Mühendislerinden beklentilerini de dile getirdi. Mobilya sektörünün keyifli bir çalışma alanı olduğunu dile getiren Güleç, “Mobilya yaşam tarzıdır. Farklı materyalleri bir araya getirerek bir işlev kazandırırken aynı zamanda tasarımınızla eşyaya ruh veriyorsunuz. İnsanlar yaşam alanlarını bu eşyalarla donatıp mutlu oluyorlar.” dedi.
Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olduğunu fakat dönemin siyasi ve ekonomik şartları nedeniyle ikamet ettiği İnegöl’e dönüp sektörü incelediğini ve mobilya alanında çalışmaya karar verdiğini aktaran Güleç, “90’lı yıllarda yerelde mobilya üretilip sezonluk satılıyordu. Fakat ulusal ölçekte satış durumu söz konusu değildi çünkü mobilya ambalajı kavramı henüz yoktu. 1994 yılının sonlarında Almaya Köln’de katıldığımız bir mobilya fuarında çok etkilendik ve her yıl bu fuarları yakın takibe aldık gözlemledik. 2000’li yıllara geldiğimizde bizim de stantlarımız ziyaret edilmeye ve Türkiye’de üretip dünyada satmaya başladık. İhracat rakamlarımız arttı.” şeklinde konuştu.
Mobilya alanında yüzde ellilik paydayı Amerika, Almanya, İtalya, Fransa, Kanada, İsveç gibi gelişmiş ülkelerin oluşturduğunu aktaran Güleç, “10 milyar dolarlık hacimle dünyanın 9. mobilya üreten ülkesiyiz. Bu rakamın 3.5 milyar doları dünyaya yaptığımız ihracatımız. Kaynaklarımız var fakat stratejik olarak daha çok yeniyiz. Türkiye mobilya sektörü son teknolojiyi kullanmakta fakat tasarım konusunda daha çok yönlü ve yenilikçi olmamız gerekiyor. Dünyanın farklı ülkelerindeki farklı kültürlere hitap edecek yaratıcılığa sahip tasarımcılarla çalışmamız gerekiyor. En iyi malzemeyle en iyi tasarımı tüketicinin de ihtiyacını öngörerek makul bir maliyetle sunabilmek önemli.
Orman Endüstri Mühendisliği adaylarından sektörün beklentilerini aktaran Güleç, “Öncelikle malzemeyi iyi tanımaları gerekiyor. Doğru oranda malzemeyle doğru üretim metodunu kullanarak doğru ürünü ortaya çıkarabilmek için malzemeyi tanımaları şart.” şeklinde konuştu.