Ön yükleyici logo

HABER FOTOĞRAFLARI

Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

Beyin Dalgalarıyla Kontrol Edilebilen Tekerlekli Sandalye Projesine TÜBİTAK Desteği

Beyin Dalgalarıyla Kontrol Edilebilen Tekerlekli Sandalye Projesine TÜBİTAK Desteği

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Bayram Fışkın yürütücülüğünde geliştirilen “Beyin Dalgaları Kontrollü Maket Tekerlekli Sandalye Tasarlanması” projesi TÜBİTAK’tan ‘2209-A’ desteği almaya hak kazandı.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” lisans öğrencilerini projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik ediyor. Bu kapsamda öğrencilerin hazırladıkları araştırma projeleri için gereken makine/teçhizat, sarf malzemesi, seyahat, hizmet alımı giderleri için hibe desteği sağlanıyor. TÜBİTAK desteği almaya hak kazanan proje ekibinde araştırmacı olarak yer alan öğrenciler; İsmail Varol, İsmail Zengin, Emirhan Yüksel, Ahmet Kaplan, Mehmet Göllü ve Ramazan Yavuz çalışmalarını, BTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Barış Tabakcıoğlu’nun danışmanlığında sürdürüyor. 

Ekip olarak bölüm arkadaşlarıyla birlikte yaklaşık üç yıldır aynı konu üzerinde çalıştıklarını belirten proje yürütücüsü Bayram Fışkın, “Beyin Dalgaları Kontrollü Maket Tekerlekli Sandalye Projesi” ile omurilik felçli hastalara umut olmak istediklerini belirtti. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin verilerine göre ülkemizde her yıl 200-250 kişinin omurilik felci geçirdiğini dile getiren Fışkın; “Bu hastalar hiçbir azasını kullanamıyor, tekerlekli sandalyeleri için bir refakatçiye ömür boyu muhtaç oluyorlar. Sosyal hayata bağlanabilmekte çok güçlük çekiyorlar. Hasta ve hasta bakıcının yükünü azaltabilmek için beyin dalgalarını kullanan bir tekerlekli sandalye prototipi yapacağız. Projemiz ile kişinin alnı ve kulaklarında konumlandırılacak biyosensörler, beyinden gelen EEG sinyallerini; meditasyon, dikkat ve göz kırpma verileri şekline bluetooth aracılığıyla tekerlekli sandalyenin mikroişlemcisine gönderecek. Gönderilen bu veriler “Raspberry Pi” mikroişlemcisi tarafından alınacak ve hazırladığımız özgün yazılım ve kodlar sayesinde iletilen komutlar motorları çalıştırarak tekerlekli sandalyenin hareket ettirilmesini ve manevra yapabilmesini sağlayacak.” dedi. 

Yatağa dönüşebilen tekerlekli sandalye
Proje ekibinden dördüncü sınıf öğrencisi Mehmet Göllü, geliştirdikleri tekerlekli sandalye prototipinin özellikleri hakkında şu açıklamaları yaptı: “Omurilik felci hastasının, dinlenmek ve uyumak için tekerlekli sandalyeden inmesine gerek kalmasın amacıyla koltuk geri doğru yatırılarak ve ayakların konulduğu kısım yukarı kaldırılarak sandalye yatak haline dönüştürülebilecek. Bu sayede hasta bakıcı ve refakatçiye duyulan ihtiyaç azalacağından hastaların psikolojik olarak rahatlayacağına da inanıyoruz. Sandalyenin yürüyen mekanizmasında palet sistemi kullanarak merdiven, basamak gibi yerlerden çıkabilmesini ve zorlu zeminlerde de rahat hareket edebilmesini sağlayacağız. Ani fren gibi durumlarda hastanın düşmemesi için emniyet kemeri kullanılacak. Bir diğer güvenlik önlemi olarak, sandalyenin belli bir süre dik konuma gelmediği tespit edilirse sesli uyarı verilecek ve sandalyeye entegre edilen GPS cihazı ile hastanın konum bilgisi refakatçısına gönderilecek.” 



Okunma sayısı: 1891
Anahtar Kelimeler: Tekerlekli sandalye, Beyin dalgaları kontrollü