- BTÜ'den HABERLER
- 22 Kasım 2024 , Cuma
Aynur KAYA
Aynur KAYA
BTÜ Projelerine TÜBİTAK’tan Destek Yağıyor
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrenci ve akademisyenleri geliştirdikleri projelerle adından söz ettirmeye devam ediyor.
Son dönemde hem öğrenciler hem de akademisyenler tarafından geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerden biri de BTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çiftçi tarafından çalışılan “Farklı Mimarilerdeki Polimerik Malzemelerin Kromatik Ortogonal Olarak Sentez ve Modifikasyonu” başlıklı proje oldu.
TÜBİTAK 3501 kapsamında desteklenen proje ile yeni bir sentetik yaklaşımın geliştirilmesini hedeflediklerini aktaran Doç. Dr. Mustafa Çiftçi, “Polimerik malzemeler günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız ürünler. Çok geniş kullanım alanına sahip basit plastik uygulamalarının ötesinde, iyi tasarlanmış polimerik malzemelerin kullanıldığı birçok ileri teknoloji uygulamaları da mevcut. Öte yandan çok üstün özelliklere sahip olmalarına rağmen, henüz endüstriyel kullanımı bulunmayan ve sadece laboratuvar ölçeğinde üretimi yapılabilen, birçok yüksek teknoloji polimerik malzeme de bulunmaktadır. Fakat hem malzeme üretim süreçlerinin çok zor ve aşamalı oluşu hem de yüksek maliyet gerektirmesi nedeniyle endüstriyel uyarlamaları yapılamıyor.” diye konuştu
İleri teknoloji uygulamalar için gerekli olan üstün özelliklerin, tek bir basamakta polimerlere kazandırılmasının genellikle mümkün olmadığını belirten Çiftçi, “Bu kapsamda üretilen öncül polimerler, istenilen özellikleri sağlayacak şekilde sonradan modifiye edilebilir. Ancak polimerizasyon ve modifikasyon işlemlerinin birbirlerini etkilemeden gerçekleştirilmesinde birçok zorluk ortaya çıkabiliyor. Bu durumu aşabilmek için, kimyasal reaksiyonların birbirinden bağımsız ve seçili olarak kontrol edilebildiği yeni stratejilerin geliştirilmesi gerekiyor. Bu noktadan hareketle projemiz ile çeşitli polimerik malzemelerin ışığın farklı renklerinin kullanılarak sentez ve modifikasyonuna imkân tanıyan yeni bir sentetik yaklaşım geliştirmeyi amaçladık. Bu çerçevede polimerik yapılar görünür bölge ışığı altında sentezlenirken, modifikasyon işlemleri ışığın farklı bir dalga boyunda (UV ışık) hayata geçirilebilecek. Yani özetle, klasik yöntemler ile eldesi mümkün olmayan veya zor deneysel koşullar gerektiren karmaşık yapılı polimerik malzemelerin, düşük enerji gerektiren, basit ve verimli fotokimyasal süreçler aracılığıyla elde edilip, istenilen fonksiyonel gruplar ile kontrollü bir şekilde modifiye edilebilmesini sağlamış olacağız.” dedi.
Geliştirilmesi hedeflenen sentetik yaklaşımın modüler bir nitelikte olup birçok farklı malzeme üretiminde ve 3D/4D yazıcı sistemleri, ilaç salınım sistemleri gibi biyo-uygulamalarda da kullanılabileceğini de aktaran Çiftçi, ışık temelli sentetik metotun kontrollü mekânsal kaplamaya imkân tanıması ve kaplama uygulamaları açısından da önemli olduğunu vurguladı.
Son yıllarda, dünya genelinde kromatik ortogonal sentez yöntemlerine giderek artan bir ilgi olmasına rağmen konu ile ilgili bilimsel bir çalışmanın henüz gerçekleştirilmemiş olduğuna dikkat çeken Çiftçi, proje sonuçlarının evrensel bir sentez platformunun temelini oluşturacağını belirtti.