Ön yükleyici logo

HABER FOTOĞRAFLARI

Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

TUA Başkanı Yıldırım: Artık Yeni Uzay Çağındayız

TUA Başkanı Yıldırım: Artık Yeni Uzay Çağındayız

Lagari Havacılık ve Savunma Günleri’nin ilk oturum konuğu Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım oldu. TUA Başkanı Yıldırım, artık yeni uzay çağında olduğumuzu belirterek günümüzde çok sayıda devlet ve kurumun uzay alanında çalışmalar yaptığına dikkat çekti. 

Uzay ekonomisi kavramının öne çıktığını vurgulayan Yıldırım; “Önümüzdeki 10 yıllara damgasını vuracak bir zaman dilimine girmekteyiz. TUA olarak yoğun bir çalışmayla bu tempoya ayak uydurarak ülkemizi temsil etmeye çalışıyoruz. Uzay ekonomisi diye bir başlık oluştu. Haberleşme alanında uydularla ses, görüntü ve veri aktarım teknolojileri, yakın yörüngede dolaşan gözlem uyduları hayatımızda önemli yer tutmaktadır. Uzayda kurulan sistemlerin oluşturduğu bir de ekosistem var. Bizim bildiğimizi GPS benzeri üç ayrı sistem daha mevcut, bunları hepsi ekonomiye de etki ederek gelişmesini sağlıyor. Uzay ekonomisinde haberleşme temelli sistemler gelişirken, nesnelerin interneti (IOT) dediğimiz sistemler de yakında devreye girecek. Dünya üzerindeki cihaz ve makineler internet üzerinden birbiriyle konuşmaya başlayacak. İlk etapta hedeflenen 75 milyar cihazın birbiriyle iletişim kurması.” dedi.

İlk astronotumuzu 2023’te uzaya göndermek için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz
Uzayda yaşam çalışmaları hakkında da bilgi veren TUA Başkanı Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü; “Yakın yörüngedeki uzay istasyonlarında 25 senedir 3-5 kişilik ekiplerle sürdürülen uzay hayatı yakında başta Ay ve Mars olmak üzere diğer gök cisimlerinde de gündeme gelecek. Bugün dünyada derin uzayla ilgili ay ve mars kolonileri sistemleri üzerine çalışılıyor. Geçtiğimiz aylarda Bursa Teknik Üniversitesi’nin Marsta Yaşam Yarışması ödül töreninde bir araya gelmiştik ve yapılan çalışmalardan çok mutluluk duymuştum. Yakın gelecekte uzayda üretim, uzay madenciliği, uzay turizmi gibi ekonomi ile ilgili çok sayıda sektör devreye girecek. Ülkemizin de bu ekosistemde yerini alması için ajansımız çalışmalarına devam etmektedir. Türkiye’deki tüm uzay bilgi birikiminin katkıları ile Milli Uzay Programımızı hazırladık ve duyurduk. Tüm dünyadan, çok sayıda ülke ve ajanstan tebrik ve ortaklık teklifleri aldık. Uzay çalışmaları tüm dünyada işbirliği ve dayanışma ile sürdürülmektedir ve bizde bu konuda adımlar atarak duyuracağız. Bizim de derin uzay misyonumuz var, ay programımızı duyurduk. İlk astronotumuzu 2023’te uzaya göndermek için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Bu alandaki insan kaynağımızı da oluşturabilmek için ilk on senede 10 bin uzman yetiştirme hedefimiz var.” 

Gelecek uzaydadır, uzayda sözü olmayanın dünyada izi olmayacak
Uzay alanında eğitim almaları ve çalışmaları konusunda gençlere seslenen Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım; “Buradan genç arkadaşlarımıza tavsiyem; uzay alanındaki çalışmalar artarak devam edecek, tüm sektörler uzaydan kontrollü sistemlere geçecek, bu konuda bankacılık sektörünün gizli verileri uzayda saklamak üzere çalışmaları var. Tüm gençlerimize uzay alanında çalışmalara yönelmelerini tavsiye ediyorum. Dünya çok hızlı değişiyor. Ajansımız Türkiye’deki altyapıyı oluşturmak için istihdam ortamlarının oluşması için çalışıyor. Ülkemizin farklı kurumlarında buna yönelik çalışma ve yatırımlar sürüyor. Gelecek uzaydadır, uzayda sözü olmayanın dünyada izi olmayacak. Derin uzay çalışmalarıyla birlikte 1000 yıllar önce başlayan yerden gözlem konuları da günümüzde önemini korumaktadır. Uzay incelemeleri ve temel bilgilerin artması konularını da programımıza aldık, dünyadaki sayılı teleskoplar arasında yer alacak Doğu Anadolu Gözlemevi yakında devreye girecek.  Atmosferin koruyucu işlevinden yoksun uzay ortamında var olabilmek için uzay havası konularında da çalışmalarımız sürmektedir. Uydu sistemleri, fırlatma sistemleri, alt sistemler gibi çok geniş bir sahadan bahsediyoruz. Bu teknik çalışmaların yanı sıra uzay hukuku, uzay psikolojisi, uzay tıbbı, gibi alanlar da gelişmektedir. Bu gelişmelerin farkında olarak hareket etmemiz gerekiyor, uzay çalışmalarında var olabilmek için üniversitelerimize ve gençlerimize de çok iş düşmektedir. Hiçbir tedirginliğe umutsuzluğa düşmeden bu alanlarda çalışmalı ve varlığımızı göstermeliyiz. Bizlerin de çalışmalarımıza alt yapı ve insan kaynağı oluşturabilecek bu etkinliği düzenleyen herkese teşekkür ediyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Uzay, havacılık ve savunma sanayii alanlarındaki yerli ve milli ürünlerimize yönelik en son gelişmelerin ele alınacağı Lagari Havacılık ve Savunma Günleri’nin devam eden oturumları, 7-8-9 Mayıs günlerinde “BTU UHSST” youtube kanalı üzerinden canlı olarak yayınlanacak.
(https://www.youtube.com/channel/UCwStOLcWbsW1a_kNNJjG0WQ)



Okunma sayısı: 702