Ön yükleyici logo


Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım “Mars 2050 Yaşam Alanı Fikir Yarışması” için BTÜ'de

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım “Mars 2050 Yaşam Alanı Fikir Yarışması” için Bursa Teknik Üniversitesi’nde

TUA Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu, Yıldırım Kaymakamı Adem Yazıcı, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan, Yıldırım Belediyesi Başkan Yardımcısı Yusuf Demirok, İnegöl Belediyesi Strateji Daire Başkanı Mehmet Akif Arslan, GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, yarışma jüri üyesi akademisyenler ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrencinin katıldığı etkinlik öncesinde dış gezegen şehirciliği ve uzay mimarlığı konularını ele alan “Mars 2050 Yaşam Alanı Fikir Yarışması” sergisi gezildi. Proje koordinatörü BTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ersan Koç yarışma hakkında detaylı bilgi verdi. Derece alan projeleri inceleyen TUA Başkanı Yıldırım, gerçekleştirilen yarışma için Bursa Teknik Üniversitesi ve katılımcılara teşekkür etti.
 
Rektör Karademir: Milli projeler için, yetkin milli insan kaynağı yetiştirmek şart
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, havacılık ve uzay programlarının önemine değindiği konuşmasında; “Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün ‘İstikbal göklerdedir’ veciz sözü ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kuvvetli iradesi ile ülkemiz havacılık ve uzay çalışmalarına çok kararlı ve güçlü projelerle yöneldi. TUA Başkanımız Sayın Yıldırım’ın  ‘Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmayacak’ söylemi konunun gerçekten ne kadar önemli olduğunu çok açık ifade ediyor. Bu noktada, Bursa Teknik Üniversitesi, milli politikaların ve hedeflerin en büyük destekçisi olarak AR-GE çalışmaları ve paydaşları ile yaptığı nitelikli projelerle beraber öncelikle nitelikli insan kaynağı yetiştirmeye büyük önem vermektedir. Milli politikalar ve projelerin başarılı olması için öncelikle nitelikli ve yetkin milli insan kaynağımızı yetiştirmemiz hayati öneme sahiptir. Paydaşı olduğumuz TEKNOFEST programına 2020 yılında 69 takımla, bu yıl ise yaklaşık 100 takımla katılıyor olmamız, proje/uygulama tabanlı eğitime ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesidir. “İnsansız Hava Araçları” yarışmalarının Bursa’mızda yapılacak olması bizleri daha da heyecanlandırmaktadır. Bu noktada Türkiye Teknoloji Tanıtım Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Selçuk Bayraktar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank Bey’e tekrar çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

“Mars 2050 Yaşam Alanı Fikir Yarışması”’nın öncelikle gençleri düşünmeye, hayal etmeye ve problemlere çözüm aramaya teşvik etmek için tasarlandığını ifade eden Rektör Karademir, yakın zamanda “AY 2023 Proje Lansmanı” da yapacaklarını duyurarak,   “Desteklerinden dolayı özellikle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Alinur Aktaş Bey’e, proje ekibine ve katılımcılara çok teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
 
Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Akhan: Bursa Teknik Üniversitemize desteğimiz devam edecek
Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan ise konuşmasında “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı mili uzay hamlesi gerçeğini çok daha önceden kavrayan Bursa, Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi ile hedefler doğrultusunda yürümeye devam etmektedir. Gelişime açık bir şehir olarak, Mars 2050 yarışmasının düzenlenmesine katkıda bulunan Bursa Teknik Üniversitesine ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Proje Koordinatörü Dr. Ersan Koç: Amacımız dış gezegen şehirciliğinde bir ekosistem oluşturmak
Mars 2050 Yaşam Alanı Fikir Yarışması proje koordinatörü, BTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Dr. Ersan Koç, yaptığı sunum eşliğinde yarışma temasının ortaya çıkışı ve amacı hakkında bilgi verdi. Mars 2050 yarışmasının tüm aşamalarında Bursa Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimleri ile işbirliği halinde çalıştıklarını dile getiren Dr. Koç, “Dış gezegen şehirciliği ve uzay mimarlığı konusunda fikirleri ve projeleri ile yarışmaya destek veren tüm katılımcılara ve jüri üyelerimize teşekkür ediyorum. Amacımız tek bir yarışma ile saman alevi gibi kalmayıp akademik bir ekosistem oluşturmak ve sürekliliği sağlamaktır.“ şeklinde konuştu.
 
TUA Başkanı Yıldırım: Nihai misyonumuz 2028 sonuna kadar aya yumuşak iniş yapmak
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, “Mars 2050 Yaşam Alanı Fikir Yarışması” jüri ödül töreninde yaptığı konuşmada, Bursa'da çok verimli bir gün geçirdiğini söyledi. Uzayın çok stratejik bir saha olduğunu belirten Yıldırım, uzayda izi olmayanın dünyada sözü olamayacağını vurguladı. Yıldırım, açıklanan Milli Uzay Programı'nın 1,5 yıllık zamanda ortak akılla hazırlandığını anlatarak şöyle konuştu: “Şükürler olsun Sayın Cumhurbaşkanımız ve devletimizin yöneticileri bu programı beğendiler, benimsediler. 9 Şubat'ta da programımız Sayın Cumhurbaşkanımızın ağzından dünyaya duyuruldu. Hem yurt içinde hem de yurt dışında olumlu tepkiler aldık. Tabi ki bazı eleştiriler de var, onlara da saygılıyız, bunlar dünyanın her yerinde oluyor. Genel olarak baktığımızda hakikaten heyecan uyandırdı. Yurt dışında ise hem merak uyandırdı hem de ilgi uyandırdı. Daha önceden Türkiye Uzay Ajansının ismini bilmeyen birçok ülke bizi arayıp bu programı hem tebrik ettiler hem de neresinde olabileceklerini sorgulamaya başladılar. Bu durum memnuniyet vericidir, projemiz bir çekim alanı oluşturmuştur.”
 
Büyük hedeflere inançla yürümeye devam edeceklerini vurgulayan Yıldırım, “Bunlar Türk insanının yapamayacağı şeyler değil. Bizim programımızdaki hedeflerin tamamı öngördüğümüz 10 yıllık zaman diliminde gerçekleştirilebilecek şeyler. Tabi ki zor olanları var. En başta ay misyonu olmak üzere birtakım zorluklar elbette var. Biz bunun farkındayız ama olmayacak şeyler değil.” ifadelerini kullandı. Yıldırım, 'Aya ulaşma' hedefine de değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşallah aya da ulaşacağız. Önce 2023 sonuna kadar bir temas. Buna da açıklık getirmek istiyorum. Bizim nihai misyonumuz 2028 sonuna kadar aya yumuşak iniş yapmak ve bir araç indirmek. Bir gezen araç ve bilimsel çalışma çerçevesinde oradan birtakım verileri toplayıp ülkemize ulaştırmak. Bu, Türkiye için devrim niteliğinde bir şeydir. Bu tüm misyon, zor zincir halkalarından oluşuyor. 2028 yılına ne kadar hazırlanırsak hazırlanalım bir yerde bir sıkıntıyla karşılaştığımızda misyonun yarım kalma ihtimali yüksek olacak. Bunun için ara misyon koymak istedik. 2023, Cumhuriyetimizin 100. yılı olduğu için önemli bir yıl. O senede bayrağımızı aya ulaştırmak güzel bir sembolik mana taşır. Ama bizim hedefimiz orada, uzayda bir motor ateşlemek. Kendi roket motorumuzu uzayda ateşlemek. Bunu ateşlediğimiz zaman zaten dünyadaki ilk 7 ülkenin arasına giriyoruz. Bunu yapabilen çok az sayıda ülke var.” Türkiye'de üretilmiş hiçbir aracın dünyanın manyetik alanının dışına çıkmadığını anlatan Yıldırım, “Haberleşme uydularımız 36 bin kilometrededir. Ay ise yaklaşık 400 bin kilometrelik mesafede. Bunların hepsi Türkiye için sıçrama demektir, çok büyük bir hamledir.” diye konuştu. Özgün bir proje yönetildiği için Bursa Teknik Üniversitesini, tüm proje ekibi ve katılımcıları tebrik eden Yıldırım, “Asıl önemli olanın başlamış bu ve benzer projelerin sürdürülebilir ve geliştirilebilir olarak devam etmesidir” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Konuşmaların ardından “Mars 2050 Yaşam Alanı Fikir Yarışması” proje koordinatörü Dr. Ersan Koç’a ve programa katılan jüri üyeleri;  Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Doç. Dr. Neşe Çakıcı Alp, Doç. Dr. Sibel Polat, Doç. Dr. Gül Sayan Atanur, Doç. Dr. Gökçen Kılınç Ürkmez ile Dr. Öğr. Üyesi Didem Güneş Yılmaz’a plaket takdim edildi. BTÜ öğrencilerinin yoğun ilgisi ile karşılaşan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, etkinlik sonrasında TEKNOFEST Takım Atölyelerini gezerek öğrencilerin geliştirdiği ve ürettiği insansız hava ve sualtı araçlarını inceledi.
 



Okunma sayısı: 1468