Üniversite, Kamu ve İş Dünyasından Gençler İçin İşbirliği
Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD) ile Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında “Z Planı” Projesi için işbirliği protokolü imzalandı.
Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD), gençler ile iş dünyası arasında bağ kuracak “Z Planı Projesi” ile ilgili önemli bir adım attı. Projelerinde bilimi ön sıraya koyarak alanında uzman isimlerden destek alan BOSİAD ile Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında Bursa Valiliği koordinasyonunda Z Planı Projesi için işbirliği protokolü imzalandı. Protokol ile gençlerin karar alma süreçlerinde ve çalışma hayatının her alanına etkin olarak katılımını sağlamak; gençlerin sorunlarından, gereksinmelerinden ve beklentilerinden yola çıkılarak, bu konularda çözüm önerileri ve projeler üretmek; gençlerle ilgili bu öneri ve projelerin gerçekleşmesine katkıda bulunmak ve katılmak; gençlerin daha çok sorumluluk üstlenmesi hedefinin gerçekleştirilmesine yönelik işlevleri yerine getirmek amaçlanıyor.
BOSİAD Sosyal Tesisleri’nde imzalanan protokol törenine, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Çağan, BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve BTÜ Teknoloji Transfer Ofisi (Bursato) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Cihan Kaboğlu katıldı.
BOSİAD Başkanı Çağan: Z Kuşağı Önce Mutlu Olmak İstiyor
Protokol töreninde konuşan BOSİAD Başkanı Rasim Çağan, BOSİAD’ın misyonunun sanayiciye fayda sağlamak olduğunu belirterek, “Bu projemiz de sanayicinin gündeminde olacak bir konu. Z kuşağı iş hayatına gelmeye başladı. Bizim hayata bakışımız ile onların hayata bakışı farklı. Biz çok çalışıp, çok para kazanıp mutlu olmak istiyorduk. Z kuşağı önce mutlu olmak istiyor. Bizim onlara o iş koşullarını sunmamız lazım. Gelecekte yaşanabilecek sorunu gündeme getiriyoruz. Yeni jenerasyonun endüstriye nasıl adapte olacağının çalışmasını yapmak istiyoruz. Bunun için de bir meclis kurup işverenlerin ve çalışanların veya genç yöneticilerin üstleriyle astlarıyla nasıl bir iletişim kuracakları yönünde çalışma yapmak istiyoruz. Ama bu sosyolojik bir konu. Kendimiz tek başına yönetemeyiz, doğru da olmaz. Bilimsel destek gerekiyor. Bu desteği de üniversitelerimizden alacağız. Biz de iş hayatına bir fayda sağlayacağız. Değerli akademisyenlerimize sanayiye verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Rektör Karademir: Tek Varlığımız ve Avantajımız Genç Neslimiz
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, BOSİAD’ın çok özgün bir proje geliştirdiğini ifade ederek, “Bursa Teknik Üniversitesini de bu projeye dahil ettikleri için teşekkür ediyorum. Sanayide çarkların dönmesi lazım. Bunun için de yetkin ve etkin insanların yetişmesi gerekli. BTÜ’nün birinci misyonu iyi insan yetiştirmek. Bu nedenle, sanayicilerimiz projelerinde yer almak bizim için onur kaynağıdır. Tek varlığımız ve avantajımız genç neslimiz. Bu genç nesli iyi yetiştirip sanayiye entegre etmemiz lazım. Bütün iletişim kazalarını ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bu nedenle çok önemli bir proje. Hayırlı olsun. Türkiye’ye örnek olacaktır.” diye konuştu.
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ise üniversite-sanayi-toplum iş birliği çalışmaları çerçevesinde önemli projelere imza attıkları dile getirerek, “Proje ile geçmiş kuşaklarla Z kuşağı arasında iletişimin nasıl olacağına ilişkin bir çalışma yapılacak. Bu değerli projenin içinde olmaktan mutluluk duyuyoruz. Başta Bursa Valiliği olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bursa sanayimize hayırlı olsun” dedi.
İmza töreninde konuşan İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger de, gençlere yönelik olmasının projeyi değerli kıldığını vurgulayarak, “Sanayicimiz yeni kuşağı daha iyi anlayarak planlamalarını ona göre yapacak. Genç kuşak da sanayinin işleyişini doğru anlayacak ve gelişimlerine katkı olacak. Çok önemli bir çalışma. Z Meclisi’nin işleyişini merakla bekliyorum. Bu iş birliğiyle; doğru adımlar atarak kuşak farkını anlamayı ve karşılıklı anlayış geliştirerek ortak bir yol haritası çerçevesinde geleceğe birlikte hazırlanmayı arzu ediyoruz” dedi.
BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Sektörel Eğitim Programı (SEP) hakkında bilgilendirme yaparak; “Üniversitemizde dördüncü sınıf öğrencilerimizin bir dönem boyunca sektörde anlaşmalı olduğumuz firma ve kurumlarda tam zamanlı çalışmalarını sağladığımız SEP uygulamamız var. Genç kuşağı iş hayatına hazırlamak adına faydasını gördüğümüz SEP uygulamamız hakkında gerek sektör temsilcilerinden gerekse öğrencilerimizden çok güzel geri dönüşler alıyoruz.” ifadelerini kullandı. Bursatto Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Cihan Kaboğlu ise yürüttükleri girişimcilik programları ile öğrencilerin iş fikirlerini ürüne dönüştürebildiklerini vurgulayarak; “BEBKA ve Osmangazi Belediyesi gibi kurumlarla işbirliği halinde yürüttüğümüz girişimcilik programlarımıza katılan ve kuluçka merkezimizden eğitim-danışmanlık alan öğrencilerimiz iş fikirlerini geliştirme ve kendi şirketlerini kurma şansı buldular. Genç kuşağın hayata ve iş dünyasına henüz öğrenciyken girmesi bizleri gururlandırıyor.” şeklinde görüşlerini bildirdi.