- BTÜ'den HABERLER
- 22 Kasım 2024 , Cuma
Aynur KAYA
BTÜ Elektrik - Elektronik Mühendisliği Lisans Öğrencisinden Sanayi Projesi
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Elektrik - Elektronik Mühendisliği dördüncü sınıf öğrencisi Abdullah Enes Doruk, otomotiv sektörüne yönelik geliştirdiği “6 Eksenli Robot Kol ile Derin Öğrenme Kullanılarak Nesne Poz Tahmini ve Kavrama Poz Tahmini ile Otomotiv Sanayi Parçasının Konveyör Bant Üzerinden Alınması” başlıklı proje ile TÜBİTAK 2209B Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Geliştirdikleri proje ile otomotiv sanayiinde kullanılan mevcut kalite kontrol sistemlerinin insansız hale geleceğini ifade eden ve projesi hakkında bilgi veren Doruk, “Genellikle otomotiv sanayiinde konveyör bant üzerinden nesne alma işlemi otomasyon teknolojisi ile yapılıyor. Bu teknoloji ile nesne alma işleminin yapılması için birçok sensöre ve matematiksel analize ihtiyacınız var. Nesnenin; robot kolun alacağı konumda durması, şekil analizinin yapılması, tutulması için nesne kavrama planının yapılması gibi aşamalar matematiksel işlemler gerektiriyor. Ayrıca bant üzerinde farklı nesnelerin bulunması durumunda denetleyici olan operatörün nesne ile ilgili parametreyi girmesi gerekiyor. Tüm bu işlemler matematiksel ve donanımsal maliyetleri artırmakla birlikte operatör gereksiniminden dolayı insansız sanayi projesine geçişi de zorlaştırıyor. Bizim geliştirmiş olduğumuz projenin amacı ise konveyör bant üzerindeki bir nesnenin, bir kamera sistemiyle toplanan görüntülerinin kullanılarak, otomatik olarak algılanması ve robot kol tarafından kavranması. Böylece otomotiv sanayiinde otomotiv parçalarının insan operatör olmaksızın, kalite kontrolünün gerçekleştirilmesini ve arızalı ürünlerin başka bir ortama alınmasını sağlayabileceğiz. ” diye konuştu.
Projede en büyük zorluğun derin ağları eğitmek için büyük veri kümelerine ihtiyaç olması olduğunu aktaran proje sanayi danışmanı DAIMA Bilişim ve Mühendislik Baş Mühendisi Tayyip Enes Özkaya, “Bu tür akıllı sistemlerin eğitilmesinde, kamera ile elde edilen görüntülerdeki nesnenin konumunu, duruşunu veren parametrelerin bilinmesi gerekiyor. Gerçek fabrika ortamında, bu tür bir düzenek kurarak, her görüntü için bu parametrelerin kaydedilmesi oldukça zahmetli bir işlem. Bunu daha basit hale getirmek için, simülasyon ortamında, sentetik görüntüler üreteceğiz.” diye konuştu.
Projede birçok alanda yaygın olarak kullanılan yapay zeka tekniklerinin kullanılacağını belirten proje akademik danışmanı Elektrik - Elektronik Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Fatmatülzehra Uslu bu tür projelerin günümüzde hala araştırma seviyesinde olduğunu ve bu tarz bir projenin, otomotiv sanayiine uygulanmasının insansız endüstriye geçişe büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.