- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Aynur KAYA
Aynur KAYA
Girişim 2020 DEMO DAY Gerçekleştirildi
Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi AŞ. (Bursatto) ve Bursa Osmangazi Belediyesi işbirliğinde yürütülen Girişim 2020 programının son aşaması olan DEMO DAY Melek Yatırımcı ve Girişimcilik Paneli Prof. Dr. Mehmet Yazıcı moderatörlüğünde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Program kapsamında 8 girişimci iş fikirlerini yatırımcılara sundu.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ve Osmangazi Belediyesi arasında 5 Aralık 2019 tarihinde girişimciler ekosistemine genç girişimciler kazandırılması ve bu girişimcilere yeni fırsatlar sunulması amacıyla işbirliği protokolü imzalanmıştı. İyi bir iş kurma fikrine ve girişimcilik kabiliyetine sahip genç girişimcilerin keşfedilerek desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilen protokolün şehir ve ülke istihdamına da ciddi katkılar sağladığını ifade eden Bursatto Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Kaboğlu, “Program kapsamında girişimcilere gerekli mentörlük desteği ve eğitimleri verildi ve artık programın son aşamasına gelindi. Bugün toplam 8 girişimcimiz iş fikirlerini sunarak yatırım almaya çalışacak.” dedi.
Osmangazi Belediyesi olarak üniversitelerle işbirliklerini önemsediklerini ve pek çok ortak çalışma yürüttüklerini belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Belediye olarak halkla iç içe ve sürekli temas halindeyiz. Vatandaşların da doğal olarak bizlerden birçok talebi olabiliyor. Bunların başında da iş talepleri gelmekte. İş arayan da işçi arayan da bize başvuruyor. Dolayısıyla firmalarla iş arayanlar arasında köprü vazifesi görmüş oluyoruz.” diye konuştu. 2020 yılında belediyeye 2396 iş talebi yapıldığını ve bunlardan %65’ten fazlasının doğrudan belediyeye yapıldığını aktaran Dündar, “Bursa’da işsizlik sorunu yok, nitelikli insan kaynağı sorunu var. Bursa yüksek teknoloji ürünlerinin üretildiği bir kent. BTSO gibi kurumlar çeşitli eğitimler düzenliyor. Dolayısıyla iş arayanların bu eğitimleri alarak donanımlı hale gelmeleri ve aldıkları eğitime uygun iş kollarına başvurmaları önemli. Bu tür organizasyonlar da iş arayanlara yeni ufuklar açması ve kendilerine yön tayin etmelerini sağlaması nedeniyle çok çok önemli. Bu gibi programların çoğalmasını istiyoruz buna bağlı olarak üniversitelerle çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Son yıllarda kalkınma hamlesine girişen Türkiye’nin gerek bulunduğu stratejik konum gerekse sürekli değişen konjonktür nedeniyle yer altı ve yer üstü kaynaklarını ekonomiye kazandırmasının bir zorunluluk olduğunu vurgulayan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “Üç tarafı denizlerle çevrili, 4 mevsimi yaşayan, farkı kültür ve ekosistemleri içinde barındıran bir ülke olarak kaynakların etkin kullanımında maalesef çok gerideyiz. Ülkemizdeki kaynakları harekete geçirecek olan da nitelikli insan kaynağıdır. O nedenle üniversite olarak her zaman kendi işini kurabilecek, kendisiyle birlikte başkalarına da istihdam olanakları oluşturabilecek donanımlı mezunlar yetiştirmeyi hedef aldık. Fikirleriyle ekonomiye hareket katacak, atıl olan kaynağı paraya dönüştürecek ve de süreç yönetimini dönüştürebilecek girişimcilerimize kapı açması yönüyle bu projeyi de bu kapsamda çok önemsiyoruz ve devamının gelmesi için de çalışacağız.” ifadelerinde bulundu.
BTÜ’nün girişimci yetiştirme, SeedUp İnovatif Girişimcilik Programı gibi projelerle Bursa’nın girişimci ihtiyacını karşılayacak çalışmalar yaptığını belirten BEBKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Zeki Durak, “Bir nesil memur olsun diye yetiştirildi. Biz ise yeni nesli girişimci olarak yetiştirirsek dengeyi sağlamış olacağız. Bunun için de başarı hikayelerini artırmalı ve gençlere model olmalıyız.” şeklinde konuştu. Türkiye'de ilk olacak bir Girişim Sermayesi Fonu oluşturulması üzerinde çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Durak, “Girişim odaklı destek programı, bölge sermaye fonu gibi odağı Bursa olan, herkesin katılımına da açık olan ve Bursa’nın girişim, inovasyon ve Ar-Ge merkezi olduğunu gösterecek bir fon olması için çalışmalarımız var.” diye konuştu.
İstanbul’un melek yatırımlarda Türkiye’yi domine ettiğini aktaran Finansal Kurumlar Birliği (FKB) eski başkanı ve melek yatırımcı ağı Şirket Ortağım Yönetim Kurulu Üyesi Adem Duman, “Yatırım fonlarının büyük kısmı İstanbul’da. Bursa lojistik avantajı, otomotiv, tekstil gibi önemli sanayi kollarını bünyesinde barındırmasına ve altyapısı olmasına rağmen yabancı yatırım anlamında çok gerilerde. Biz firma olarak yatırım yapmaya hazırız. Bursa özelinde bölge ekonomisini dikkate aldığımızda, otonom sürüş, kamera teknolojileri, lojistikte mobilite, yapay zeka bazlı navlun otomasyon, organik üretim, bioscience, gaming gibi yüksek bilgi ve teknoloji gerektiren alanlar ilgi çekici olabilir. Şirket olarak ortak girişimlere de açığız. Bursa bölgesinde daimi bir ekosistem olmaya da gayretliyiz. dedi.”
Türkiye’de henüz gerçekleşmemiş, başlangıç aşamasındaki projelere yatırım yaptıklarını ve dünyayı değiştirebilecek girişimcileri ve onların fikirlerini desteklemeyi amaçladıklarını belirten TRANGELS Kurucu Ortağı Lider Melek Yatırımcı Hüseyin Karayağız, “Türkiye’de derin teknoloji kollarındaki projelere yatırım yapıyoruz. RePG Enerji buna örnek bir yatırımımız. Şuan Çalı’da ürünler ortaya çıkmaya başladı. RePG’de Türkiye ve dünyadan 100’den fazla yatırımcı var. Yabancı yatırımların gelmesi önemli fakat Türkiye’de çıkan girişimlerin markalaşarak ve Türk ürünü olarak dünya pazarına sunulması istiyoruz. Kalıcı değer ancak bu şekilde oluşturulabilir.” şeklinde konuştu.