Ön yükleyici logo


Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

Kapsama Alanı Problemini Çözen Yazılıma TÜBİTAK Performans Ödülü

Kapsama Alanı Problemini Çözen Yazılıma TÜBİTAK Performans Ödülü

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Barış Tabakcıoğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı “Yüksek Başarımlı Hesaplama Kullanan Elektromanyetik Dalga Yayılım Modelleri Geliştirilerek En Uygun Verici Yükseklik ve Konumunun Belirlenmesi” projesi TÜBİTAK’tan performans ödülü aldı.

BTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Barış Tabakcıoğlu, projelerinde geliştirdikleri yazılım ile seçilen bir bölgede baz istasyonu yerleştirilebilecek en ideal noktayı tespit edebildiklerini ve cep telefonları için kapsama alanı problemlerini ortadan kaldırmış olacaklarını belirtti. Proje kapsamında paralel programlama teknikleri kullandıklarını söyleyen Doç. Dr. Tabakcıoğlu; “Sisteme girilen bir şehir senaryosu için otomatik olarak baz istasyonunun en uygun konumunu tahmin edebilen bir radyo planlama yazılımı geliştirdik. Bu yazılım ile istenilen bir bölgedeki bina ve tepe gibi engellerin koordinatları manuel olarak sisteme girilmekte ve her bir konum için otomatik olarak kapsama alanı haritası çizdirilerek bunların içinden en uygun olanı seçilmektedir. Mevcut çalışmamızda engeller bıçak kenarlı kama yapısında modellenmiştir. Örnek şekilde belirtilen kırmızı bölge baz istasyonunun konuşlandırılması gereken yer olarak tespit edilmiştir. Seçilen konuma baz istasyonu konuşlandırıldığında kapsama alanı problemleri ortadan kalkmakta yada en az düzeye inmektedir.” dedi. 

Projenin ilerleyen aşamalarında üç boyutlu haritalardan seçilecek bir bölgenin enlem, boylam ve rakım bilgileri otomatik olarak alınarak gerçek bir senaryo için baz istasyonu konumunu otomatik olarak tayin edilebilecek. Projenin bilimsel çıktılarına da değinen Doç. Dr. Tabakcıoğlu, Bursa Teknik Üniversitesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencileri Alp Eren Aydın ve Eray Arık’ın projede bursiyer olarak görev aldıklarını ve tezlerini de proje kapsamında tamamladıklarını, proje çalışmaları hakkında uluslararası SCI, ESCI gibi indekslerde makaleler yayınlandığını ve 10’a yakın uluslararası sempozyumda bildiri yapıldığını belirtti.



Okunma sayısı: 978