Ön yükleyici logo


Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

Teknik Akademide Bu Hafta Model Birleşmiş Milletler (MUN) Konuşuldu

Teknik Akademide Bu Hafta Model Birleşmiş Milletler (MUN) Konuşuldu

Teknik Akademi webinar serisinde bu hafta Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) Öğr. Gör. Ayşe Vatansever tarafından Model Birleşmiş Milletler (MUN) konulu seminer gerçekleştirildi.

Seminerde BTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Öğr. Gör. Ayşe Vatansever Model Birleşmiş Milletler’in (MUN) ne olduğu ve işleyişi hakkında bilgi verdi. MUN’un lise ve üniversite öğrencileri tarafından yürütülen Birleşmiş Milletler (BM) simülasyonu olduğunu ifade eden Vatansever, “Düzenlenen konferanslarda öğrenciler tarafından BM prosedürlerine uygun şekilde oluşturulan komiteler tarafından dünya sorunlarına yönelik tartışmalar yürütülüyor ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri sunuluyor.” dedi. MUN’un iki aşamalı bir işleyişe dayandığını belirten Vatansever, ilk aşama topluluk eğitim faaliyetleri ki burada amaç katılımcılara bir altyapı oluşturmak. Bunun için de lise ve üniversite düzeyindeki öğrenciler için ilgili öğrenci kulüp veya toplulukları tarafından eğitimler verilmekte. Diğer aşama ise konferansların düzenlenmesi ve belirlenen sorunlara çözüm önergelerinin oluşturulması.” İfadelerinde bulundu.

Komite yapısı ve konferans akışı hakkında bilgi aktaran Vatansever, “ Her öğrenci bir delege ve her delege bir ülkeyi temsil ediyor. Delegeler temsil ettikleri ülkelerin sorunlarını konuşup dile getirebiliyor. Görüşmeler modere edilen ya da modere edilmeyen oturumlar şeklinde gerçekleştiriliyor. Oturum başkanı liderliğinde her delege söz hakkı alır, tartışma konusu belirlenir. Ardından belirtilen süre zarfında çözüm önerileri sunulur. Son olarak tüm delegelerin katılımıyla ödül ve katılımcı sertifikalarının dağıtıldığı bir kapanış töreni gerçekleştirilir.” dedi.

MUN Öğrencilere Ne Kazandırır?

Öğrenciler açısından MUN’un kazanımlarına değinen Vatansever, “MUN öğrencilere İngilizcelerini geliştirme imkanı sunuyor. Anadili İngilizce olmayan öğrenciler için pratik yapacakları bir ortam sağlanmış oluyor. Katılım için çok üst düzey İngilizce bilinmesi şart değil, bu aşamada önemli olan dili iletişim için kullandıklarının farkına varmak ve araştırma yapıp fikirlerini sunabilmek. Ayrıca topluluk önünde konuşma pratiği, dünya sorunlarına ilişkin farkındalık kazanma, organizasyon becerilerinin geliştirilmesi ve ekip çalışması, farklı okul ve ülkelerden öğrencilerle sosyalleşme de MUN’un önemli artıları.”

Geçtiğimiz Mayıs ayında MUN kapsamında online olarak 4 haftalık bir eğitim gerçekleştirdiklerini belirten Vatansever ilgi olması durumunda bu eğitimlerin online olarak tekrarlanacağını ifade etti.



Okunma sayısı: 1082