- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Ersel KİRAZ
Ersel KİRAZ
Prof. Dr. Beyhan Bayhan Teknik Akademinin Konuğu Oldu
Bursa Teknik Üniversitesi’nin “Herkes için Akademi” sloganı ile başlattığı Teknik Akademi Webinar serisinin dördüncüsü İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ı konuk etti. Bursa Depreme Hazır mı? Konusunun işlendiği webinar serisinin dördüncüsünde Bursa’da deprem tehlikesi gerçekten var mı ve kuzey Anadolu fay hattının aktifliği sorunu masaya yatırıldı. Bursa’nın üç adet aktif faydan etkilendiğini dile getiren Prof. Dr. Beyhan Bayhan, tehlikenin aslında sanılandan daha fazla olduğunu vurguladı. 1776 yılından bu yana aktif olmayan ve Marmara Denizinin içerisinden geçen fay hattının kırılmasıyla birlikte bölgede büyük çapta depremlerin meydana gelebileceğine değinen Bayhan, bu fay hatlarının parçalı şekilde kırılmasının Bursa üzerinde ki deprem şiddetini de azaltabileceğine vurgu yaptı. 26 Eylül 2019 tarihinde Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 şiddetinde ki depremin İnegöl’de bile paniğe yol açtığının altını çizen Prof. Dr. Bayhan, Marmara Denizinde meydana gelen depremlerin Bursa’yı kolaylıkla etkileyebileceğini kaydetti.
Bursa’nın Etrafı Faylarla Çevrili
Bursa’da yer alan fayların İstanbul ve Marmara denizinde ki faylar kadar dikkat çekmediğini vurgulayan Bayhan, Bursanın doğusunda yer alan ve 1855 yılından bu yana faaliyette olmayan Geyve-Bursa- Gönen fay hattının aktifleşebileceğine değindi. 1855 yılında gerçekleşen depremin Kestel’den Uluabat gölüne kadar geniş bir havzada hissedildiğinin altını çizen Bayhan, O dönemde Bursa ilinde çok büyük hasarlar meydana geldiğine vurgu yaptı. 28 Şubat 1855 te meydana gelen Bursa depreminin büyüklüğünün 7.1 olduğunu söyleyen Bayhan “ 1855 yılında meydana gelen depremde 35000 nüfuslu Bursa ilimiz ne yazık ki harabeye dönmüştür. Bir kaynağa göre deprem ve yangın nedeniyle 1500 ev yıkılmış 200 kişi hayatını kaybetmiştir. Başka bir kaynağa göre ise kamu binaları, camiler, kiliseler 3300 ev ve iş yeri kullanılamaz hale gelmiştir. 300 ile 500 arasında ölünün olduğu aktarılmaktadır. Tahribat Uludağ’ın kuzey etekleri ile başlayıp 90 km uzağında ki Uluabat gölüne kadar uzanmıştır” şekliden konuştu
Tehlike kaynaklarının aktarıldığı, daha önce meydana gelen depremlerin anlatıldığı ve yapılması gereken hazırlıklardan bahsedildiği webinar serisinde Bursa depreme hazır mı bireyler olarak bizler depreme hazır mıyız sorularına yanıt arandı. Afet sonrası yaraların sarılmasından ziyade deprem yaşanmadan önce yapıları ve insanları dirençli hale getirerek tabiat olayının afete dönüşmesini önlemek esas amaç olmalıdır diyen Prof. Dr. Beyhan Bayhan, bu doğa olayının afete dönüşmeden engellenebileceğine önemle vurgu yaptı.