Ön yükleyici logo

HABER FOTOĞRAFLARI

Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

Kentler Enerji Üreten Yapıya Nasıl Dönüşür?

Kentler Enerji Üreten Yapıya Nasıl Dönüşür?

Bursa Teknik Üniversitesi’nin “Herkes için Akademi” sloganı ile başlattığı Teknik Akademi webinar serisinin ikincisinde Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Dr. Zeynep Peker ‘Yenilenebilir Kent Nedir?’ ana teması ile kentlerde kullanılan enerji kaynaklarının dönüşümünü ele aldı. 

Doktorasını yenilenebilir enerji teknolojilerinin kentlere entegrasyonu üzerine yapmış olan Dr. Zeynep Peker  akademik çalışmalarını; yenilenebilir enerji gelişimleri ve enerji etkin kentsel tasarım alanlarında sürdürüyor. Yenilenebilir kent nedir, geleceğin kentleri neden yenilebilir olmalı, fosil kentlerden neden vazgeçilmeli ve kentlerin fosil yakıt bağımlılıkları nasıl azaltılabilir gibi sorulara kentsel dönüşüm perspektifi ile çözümler sunan Dr. Peker yenilenebilir kentlerin nasıl planlanabileceğini katılımcılarla paylaştı. 

İnsanoğlunun ateşi bulması, tarım devrimi ile yerleşik hayata geçmesi ve endüstri devrimi süreçlerinde, yenilenme özelliği olmayan, rezervlerle sınırlı tükenir enerji kaynaklarını kullandığını belirten Dr. Peker, endüstri devrimi sonrasında fosil yakıt kullanımının başladığını dile getirdi. Fosil kaynakların yüzyıllar içinde kömürden petrole dönüştüğünü ve bunların günümüz bilgi toplumunun vazgeçilmezi olan elektrik üretiminde de önemli yer tuttuğuna dikkat çeken Dr. Peker; “Dijital devrim ile elektrik bağımlılığımız giderek artmakta ancak ihtiyaç duyduğumuz enerjinin büyük kısmı ise rezervler ile sınırlı olan fosil yakıtlardan karşılanmaktadır. Fosil yakıtların yüksek oranda kullanımı ile yerküre ısınmakta bu da atmosfer bileşimini bozarak iklim değişikliklerine sebep olmaktadır. Burada temel sorun insanoğlunun tüketim hızının doğanın adapte olabileceği değişim sürecinden kat be kat fazla olmasıdır.” açıklamalarında bulundu.

Enerji kaynaklarının % 75’inin kentler tarafından tüketildiği gibi toplam sera gazlarının da % 80’inin yine kentler tarafından atmosfere salındığını söyleyen Dr. Peker, bu değerlerin kentleri bir sorun alanı olarak öne çıkarmakla birlikte çözümün de yine kentlerin dönüşümü ile sağlanabileceğini aktardı. Mekânların ısıtma-soğutma ihtiyaçları, ulaşım ve aydınlatmanın kentlerin temel enerji tüketme kalemleri olduğunu dile getiren Dr. Peker; yenilenebilir enerji kaynakları ve alternatif enerji teknolojilerini destekleyen enerji etkin kentsel tasarım ve planlama ile daha verimli enerji tüketimi sağlanabileceğine dikkat çekti. Türkiye’de de örnekleri giderek artan güneş enerji santrallerinin yanı sıra şehir içi ulaşımda bisiklet ve elektrikli toplu taşıma araçlarının arttırılmasının fosil yakıt ihtiyacını azaltmakla birlikte karbon salınımını da düşüreceğini dile getiren Dr. Peker; “Ülkemizdeki yasal düzenlemeler ile evlerimizin çatılarında güneş enerjisi ile elektrik üretimi yapılarak enerjinin fazlası yerel şebekeye aktarılabiliyor. Benzer şekilde, su ve rüzgar gücü gibi doğal kaynakları temiz enerjiye dönüştüren yeni teknolojilerin kullanımının yaygınlaşması ile enerjide yerel üretimin payını arttırabilmeyi başardığımızda tüketen değil üreten kentlere dönüşebileceğiz. Dijital devrimin geliştirdiği teknolojiyi temiz enerji üretiminde kullanmak sürdürülebilir bir gelecek için büyük önem arz ediyor.” ifadeleri ile yenilenebilir kentlere dönüşümün yollarını aktardı.

BTÜ akademisyenlerinin uzmanlık alanı içerisinde yer alan konularda üniversite paydaşlarına yenilikçi ve faydalı bilgiler aktarmayı amaçlayan “Teknik Akademi” webinar serisi 30 Eylül Çarşamba günü saat 17.00’de Doç. Dr. Haydar Özkan’ın “Telesağlık Teknolojileri ve Covid-19 Sürecindeki Rolü” başlıklı semineri ile devam edecek. (http://teknikakademi.btu.edu.tr)



Okunma sayısı: 1215