- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Alper KESKİN
Alper KESKİN
BTÜ Sanayide; Sanayide Hayat Var
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) TÜBİTAK 2244-Sanayi Doktora Programı desteğinde 23 proje ile Türkiye birincisi olmasının ardından sanayi firmalarına ve paydaşlarına ziyaretlerini hız kesmeden sürdürüyor.
TÜBİTAK, 2018 yılından itibaren destek programları kapsamına aldığı “2244 Sanayi Doktora Programı” ile üniversite-sanayi işbirliğini arttırarak firmalarda çalışacak doktora öğrencilerine burs, sanayiye ise istihdam desteği sağlıyor. Bünyesindeki Bursa Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. (Bursatto) ve Üniversite Sanayi İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSİGEM) vasıtasıyla sanayi ile hâlihazırda çok sayıda proje yürüten BTÜ, başvurusu kabul edilen 23 Sanayi Doktora projesi ile Türkiye birincisi olarak sanayi işbirliği ve Ar-Ge konusundaki çalışmalarını taçlandırmış oldu. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, öğretim üyeleri ile birlikte gerçekleştirilen ziyaretlerde firma yetkililerine; BTÜ’nün gelişim süreci, sanayi işbirliği projeleri, Ar-Ge yatırımları ve BTÜ öğrencilerinin hazırlandıkları TEKNOFEST teknoloji yarışmaları hakkında bilgi aktardı.
Bütçesinin %18.43’ünü Ar-Ge çalışmalarına aktararak bu alanda devlet üniversiteleri arasında Türkiye ikincisi olduklarını hatırlatan Rektör Karademir; “Bir aydan daha kısa sürede TOFAŞ, Ermaksan Makine, Olimpum, Ünver Group, Destek Otomotiv, Sazcılar Otomotiv, Berteks, Unimak Makine, Karsan Otomotiv, Yeşilova Holding, MRS Kağıt, Sözal Kimya, FKT Koltuk, Bursa Çimento, Meha Otomotiv, Harput Holding, Ermetal, EPSA Yalıtım, MUSİAD, Uludağ OSB, Osmangazi Belediyesi, Doğtaş, İşbir Yatak, Varaka Kağıt, Borçelik, Huss Engineering, Maysan Mando ve çok değerli yerel basın kuruluşlarımızı ziyaret ettik. Üniversite-Sanayi-Kamu işbirliğini ne pahasına olursa olsun sağlam ve sürdürülebilir şekilde tesis etmek milli ve vatani bir görevdir. Proje imzaladığımız firmalarımıza ve çok değerli hocalarımıza, bu imzanın bir namus ve onur sözü olduğunu, kesinlikle başarılı bir süreci beraber yönetmemiz gerektiğini vurguluyoruz. 10. Yılını kutlayan genç üniversitemiz çok kuvvetli ve kararlı adımlarla ilerliyor ve ülkemizin hizmetinde çalışıyor. Tüm BTÜ ailesi ve çok değerli paydaşlarımıza kalpten teşekkürlerimi sunarım.” şeklinde görüşlerini ifade etti.
Güçlü sanayi işbirliklerinin yanı sıra BTÜ’nün T3 vakfı tarafından organize edilen TEKNOFEST’e de paydaş üniversite olarak destek verdiğini dile getiren Rektör Karademir; “TEKNOFEST teknoloji yarışmalarına 2020’de 52 öğrenci takımımız başvuru yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, YÖK, TÜBİTAK ve çok sayıda kamu, özel sektör kurumları tarafından desteklenen ve Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Milli ve Yerli Teknoloji Hamlesi” olarak tanımlanan TEKNOFEST bir çok hedefleri yanında, aslında eğitim sürecinde olan tüm gençlerin teknolojiye bağımlı değil, teknolojiyi üreten bir nesle dönüşmesine çalışmaktadır. Buna inanan Bursa Teknik Üniversitesi, tüm devlet üniversiteleri arasında toplam öğrencilerini en yüksek oranda TEKNOFEST yarışlarına teşvik eden birinci üniversite olmuştur. Bu konuda firmalarımızdan gelen sponsorluk desteklerine de çok teşekkür ederiz.” dedi.
Bursatto Müdürü Doç. Dr. Nadir Yıldırım ise konu hakkında; “Girişimci üniversitenin en girişimci organı teknoloji transfer ofisidir. Bu amaçla öğrencilerimiz, halkımız, hocalarımız ve firmalarımızın taleplerine göre 5 farklı modülde hizmet vererek, hayali düşünceye, düşünceyi bilgiye, bilgiyi ürüne, firmaya ve ekonomik güce dönüştürme sürecinde dinamik bir ekiple yoğun çalışıyoruz. BEBKA ve farklı finansal desteklerle girişimcilik program ve eğitimleri düzenliyoruz. Bu konuda bize gelen ve bize kapısını açan tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim, biz beraber daha kuvvetli olacağız.” diyerek görüşlerini ifade etti.
Bursa Teknik Üniversitesi’nin Bursa ve bölgede çok değerli paydaşları ile görüşmelerini organize eden ÜSİGEM Müdürü Dr. Cihan Kaboğlu ise 18 organize sanayi bölgesi olan ve binlerce çok nitelikli firma ve büyüme potansiyeli barındıran sayısız kuruluşa sahip Bursa’da yapacak daha çok iş ve gidecek çok yol olduğunu dile getirdi. BTÜ’de son derece enerjik bir akademik kadroya sahip olduklarını belirten ÜSİGEM Müdürü Dr. Cihan Kaboğlu görüşlerini şu şekilde ifade etti; “Bursa sanayisini her gezdiğimizde birbirinden güzel başarı örnekleri görüyoruz ve kendimize soruyoruz; 'Bu başarıda bizim payımız ve yerimiz var mı?' Genç akademisyenleri ile Bursa Teknik Üniversitesi özlenen paydaş işbirliklerini kurarsa, ancak o zaman teknolojik bağımlılıktan kurtulabiliriz ve gerçekten özgür ülke olabiliriz. Buna ekip olarak kalpten inanıyoruz ve şu anda geldiğimiz nokta oldukça iyi bir yer. Ancak daha çok iş var. TÜBİTAK-2244 Sanayi Doktora programı hem bizim hem de sanayicilerimiz için önemli bir sınav ve biz bunu başarı ile geçeceğiz. Henüz 10. yılını kutlayan üniversitemize gerçekten güvenen ve sıcak karşılayan tüm sanayici ve paydaş dostlarımıza şükranlarımı sunarım.”