- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Ersel KİRAZ
Ersel KİRAZ
BTÜ Öğretim Üyesine TÜBİTAK Desteği
Yılda iki kez çağrısı düzenlenen ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından verilen 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı (BİGG) kapsamında Dr. Öğretim Üyesi Furkan Türker Sarıcaoğlu’nun projesi desteklenmeye hak kazandı. Uygulayıcı kuruluşlar aracılığıyla çağrılara başvuran ve bu kuruluşların bir dizi eğitime tabi tuttuğu elemeler kapsamında desteklenmeye hak kazanan proje, akademisyenler ve sanayicilerin oluşturduğu değerlendirme komisyonunu geçerek büyük bir başarıya imza attı.
10. BİGG çağrısına çıkan TÜBİTAK, 10.06.2019 ile 31.07.2019 tarihleri arasında uygulayıcı kuruluş (Uludağ Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş) aracılığıyla girişimcilerin iş fikirlerini almış ve bu kapsamda başvurusunu yapan Dr. Öğretim Üyesi Furkan Türker Sarıcaoğlu’nun projesi 28.08.2019 tarihinde proje uygulayıcı kuruluş tarafından TÜBİTAK’a sunulmuş, Kasım 2019 tarihinde TÜBİTAK’a proje sunumumu yapmaya hak kazanan Sarıcaoğlu’nun araştırma projesi 02.01.2020 tarihinde TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulunmuştu.
“Gıda Kaynaklı Nano-Lif Üretiminde Yeni Bir Teknik: Çözelti Üflemeli Eğirme” başlığı ile sunularak kabul edilmiş ve gıda endüstrisinde kullanılabilir özelliklere sahip nano-lif üretiminde hızlı ve yeni bir teknik olarak çözelti üflemeli eğirme tekniğinin kullanımının konu edildiği proje ile önerilen nano-lif üretim tekniği ile elde edilen ürünlerin muadillerinden daha düşük maliyette olmasını ve daha hızlı nano-lif üretimi sağlayan prototipler geliştirmesini sağlayacak. Ayrıca, Ar-Ge faaliyetleri ile prototipi geliştirilecek olan nano-lifler sadece gıda sektörü için değil, otomotiv başta olmak üzere, tekstil, ilaç ve kozmetik gibi birçok sektör için de uygulanabilir özelliklerde olacak. Geliştirilmeye çalışılan proje ile elektrik alan ve özel üretim kabinlerine ihtiyaç duyulmadan daha hızlı nano-lif üretimi gerçekleştirilebilecek ve böylelikle üretim ve işletme maliyetleri azaltılarak endüstriyel boyutlarda sürdürülebilir nano-lif üretimi söz konusu olacak.
Proje kapsamında üretilecek nano-lifler, sanayicinin kolayca ulaşabileceği ve ihtiyacı karşılayabilecek düzeyde üretilebileceği yeni bir alternatif sunuyor ve önümüzdeki yılın sonunda başvuru konusu ürünün pazara sürülmesi planlanıyor. Planlanan bu bir yıllık süreçte Sarıcaoğlu tarafından yapılacak deneyler ve ar-ge faaliyetleri ile ürün sürekli geliştirilecek ve müşteri talebi doğrultusunda üretim yöntemleri de güncellenecek. Tüm bu bilgiler ışığında söz konusu projeyle, uluslararası bir Ar-Ge çalışması yapılması ve bu çalışmalar sonrasında çıkacak ürünün hem ulusal hem de uluslararası pazarda önemli yere sahip olması hedefleniyor.