Ön yükleyici logo


Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

BTÜ-Sanayi İş Birliğine BTSO OSB’den Önemli Katkı

Bursa’nın yıllardır özlem duyduğu üniversite-sanayi işbirliğine yönelik adımlar hızlandı. Bu yıl 50. yaşını kutlayan Türkiye’nin OSB’si konumundaki Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi (BTSO OSB) ile Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) arasında tekstil ve otomotiv sektör temsilcilerinin katılımıyla arama toplantıları düzenlendi.

BTSO OSB ve BTÜ arasında Bursa’da üniversite-sanayi işbirliği ve koordinasyonunu geliştirmek amacı altında gerçekleştirilen toplantılar tekstil ve otomotiv ile başlarken, makine-metal ve hizmet sektörleriyle devam edecek.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Emekli Müsteşar Yardımcısı Niyazi İlter’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantılar BTSO OSB konferans salonunda yapıldı.

UĞUR: BURSA’NIN YENİ SIÇRAMASI ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE OLUCAK

Toplantının açılışında söz alan BTSO OSB Başkanı Ali Uğur, OSB’nin kurulması ile birlikte ilerleyen ilk 20 yıl içerisinde Bursa’da tekstil ile otomotiv ana ve yan sanayi alanındaki yatırımların Bursa’nın gelişimindeki ilk sıçrama hamlesi olduğunu söyledi. 1980 sonrası izlenen ekonomik politikalar sayesinde Bursa’nın üretimle birlikte ihracata da başladığını ve bu durumun ikinci sıçrama hamlesi olduğunu belirten Ali Uğur, “Bursa’nın üçüncü sıçramayı yapıyor olmasının zamanı gelmiştir. Bursamız artık uluslararası pazarlarda daha çok rekabet edebilen, araştırma ve geliştirmeye dayalı teknoloji ağırlıklı üretim yapabilen, ihraç ettiği ürünün tonu 1000 dolar yerine kilosu 1000 dolar olan ürünler imal etmelidir. İşte bu noktada araştırma ve geliştirmeye, inovasyona, yetişkin insan kaynağına ve tabi ki üniversite ile işbirliğine inanıyoruz” dedi.

Bursa’nın üçüncü sıçramasını BTÜ ile yapmasını beklediklerini kaydeden Uğur, toplantıların bu durumun bir başlangıcı olacağına inandığını söyledi. Bursa’nın geleceğine katkı koyacak bu toplantılara katılan tüm sanayici ve akademisyenlere teşekkür eden Uğur, bugünden başlayarak herkesin bu duruma destek olmasını dile getirdi.

SÜRMEN: SANAYİCİLER BİZSİZ, BİZ SANAYİCİSİZ OLAMAYIZ

Bursa’nın her alanda muazzam bir potansiyele sahip olduğunu ve birçok kesimin çok büyük beklentileri olduğunu belirten BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen de, ancak bu potansiyelin bugüne kadar verimli şekilde kullanılamadığına işaret etti. Bursa’nın Türkiye ve dünyada kendini gösteren marka şehir haline gelmekte sıkıntılar çektiğini aktaran Sürmen, “Biz bunun olmaması arzu ediyoruz. Bursa’nın bu potansiyelini ürüne dönüştürmesi için bugüne kadar çok şeyler söylendi. Artık biraz daha bu hastalığı bu sıkıntının çözümünü maddeler halinde ortaya koyabilmek için bu toplantıları düzenliyoruz. Bugüne kadar iş dünyasından güzel fikirler elde ettik. Bu fikirlerden yola çıkarak sorunları tedavi etmenin kurumsal unsurlarını oluşturmaya çalışacağız. Sanayiciler bizsiz, biz de sanayicisiz olamayız. Bugüne kadar gerektiği oluşturulamayan bu birlikteliği artık telafi edeceğiz” diye konuştu.

BTSO OSB Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Çimen de, üniversite ile işbirliği halinde olmaktan mutlu olduklarını ve üniversite-sanayi işbirliğini önemsediklerini söyledi.

Uygulanabilir, somut sonuç ve önerilerle üniversite-sanayi işbirliğinin tartışıldığı toplantıda, tekstil ve otomotiv sektörleri açısından üniversite-sanayi işbirliğinin oluşturulabilmesinde güçlü yönler, zayıf yönler ve engeller ile bu işbirliğini artırmak için yapılabilecekler, işadamlarının önerileri ile dile getirildi.



Okunma sayısı: 2337