Ön yükleyici logo


Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Bursa Faktörü

Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Bursa Faktörü

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Komisyonu son değerlendirme toplantısını İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde yaparak Bursa’nın potansiyelini masaya yatırdı.

TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Komisyonu sözcüsü Bursa AK Parti Milletvekili Refik Özen başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, komisyon üyesi Bursa CHP Milletvekili Erkan Aydın, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, BTÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, BTSO Başkan Yardımcısı Murat Bayizit, BTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Murat Ertaş, BTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Gündoğdu, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Müdür Yardımcısı Mehmet Sülün, Şube Müdürü Ömer Doğan ve Ziraat Mühendisi Hakan Heper katıldılar.

“Türkiye ve Bursa’nın potansiyeli çok yüksek”
Bursa AK Parti Milletvekili Refik Özen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Komisyonu çalışmaları hakkında bilgi aktararak tıbbi ve aromatik bitkilerin ilaç, kozmetik, gıda ve boya sanayii gibi çok çeşitli alanlardan kullanıldığını ve dünya genelinde yıllık 115 milyar dolarlık bir pazar payına sahip olduğuna vurgu yaptı. Milletvekili Özen; “Türkiye olarak tıbbi ve aromatik bitkiler açısından çok zengin olan potansiyelimizi kırsal kalkınmamızı da arttıracak şekilde değerlendirebilmek için neler yapılabileceğini belirlemek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz, çok yakında rapor olarak TBMM’ye sunacağız. Türkiye ile birlikte Bursa’nın da potansiyelini ortaya çıkaracak, özellikle defne ve ıhlamur gibi ürünlerden elde edilecek katma değeri arttıracak çalışmalarımız var. Karacabey ve Mustafakemalpaşa bölgemizdeki defne ve ıhlamur üretimiyle dünya pazarından daha fazla pay almak istiyoruz. Dağ yöresindeki kekik üretimine sulu tarıma gerek duymayan lavanta eklendi ve hızla da yayılıyor. Kestel’in dağlık bölgesindeyse ahududu var. Yaptığımız çalışmalar ile dünya pazarından ülkemiz kalkınmasına da katkı sağlayacak oranda pay alacağımıza inanıyoruz.” şeklinde konuştu. TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Komisyonu üyesi Bursa CHP Milletvekili Erkan Aydın ise tıbbi ve aromatik bitkilerin Türkiye için önemine vurgu yaparak komisyon olarak verimli bir çalışma dönemi geçirdiklerini, üretim bölgelerinde yöre halkına ekonomik katkı sağlayacak, iyi tarım uygulamalarını hayata geçirecek ve ülke ihracatını arttıracak uygulamaların takipçisi olacaklarını dile getirdi. 

“Tıbbi ve aromatik bitkiler Orman Fakültemizin en öncelikli çalışma alanlarından”
Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Orman Fakültesi aracılığı ile tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda Türkiye’deki tüm paydaşları bir araya getiren akademik organizasyonlar gerçekleştirdiklerini, ilgili kurumlar ile Bursa’da gerek saha çalışmaları gerekse ortak bilimsel projeler yürüterek öğretim üyelerinin bilgi birikimini ülkeye katma değer sağlayacak uygulamalara dönüştürdüklerini belirtti. Rektör Karademir; “Tıbbi ve aromatik bitkiler Orman Fakültemizin en öncelikli çalışma alanlarından biridir. Temel amacımız, Tarım ve Orman Bakanlığımızın eylem planları hazırlatmış olduğu öncelikli konularda bilginin uygulamaya aktarılması ve faydaya dönüşmesidir. Bu alanda öğrenen değil öğreten bir merkez olabilecek altyapıya sahibiz. Özellikle ıhlamur ve defne konusunda BEBKA, TÜBİTAK ve Bursa Orman Bölge Müdürlüğümüz destekli gerçekleştirdiğimiz saha çalışmaları ve projeler, hem yöre halkına hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak altyapının oluşturulmasını desteklemiştir. Kamu, üniversite ve sanayinin bir araya geleceği bu ve benzeri ortak çalışmalar ile alınacak verimin en üst seviyeye çıkacağına ve ülkemizin dünya pazarından hakkettiği payı alacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın ve İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül gerçekleştirdikleri sunumlar ile katılımcılara tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda Bursa’nın sahip olduğu altyapı ve potansiyel konusunda bilgi aktardılar. Bursa Orman Bölge Müdürlüğünün, özellikle yanan alanların hızla ağaçlandırılması, orman köylüsüne gelir getirecek bitkisel temelli çalışmaların yürütülmesi, kestane gal arısı, kayın ve ağaçlara dadanmış asalak böceklerle çevreci mücadele konularında, Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi ile son derece değerli çalışmalar yürüttüğü belirtildi. Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, maden sahalarının rehabilitasyonunda ve yanan alanların yeniden ağaçlandırılmasında tıbbi ve aromatik bitkilere yer verildiğini, 2019 yılında 85 bin fidan ürettiklerini vurguladı. “Türk Defnesi” adıyla coğrafi işaret tescili için çalışma başlattıklarını belirten Akın, Karacabey’de özel sektör eliyle yıllık 34 bin ton kapasiteli defne işleme tesisi kurulduğunu dile getirdi. 

Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda Bursa’yı uluslararası bir eğitim alanı haline getirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak “Öğretim üyesi yapılanmamızı bu doğrultuda oluşturduk, gereken laboratuvar altyapısına da sahibiz. Saha çalışmaları ile ilgili kurumlara ve yöre halkına destek oluyoruz. Sadece kırsal alanlarda değil önemli bölümü süs bitkisi olan tıbbi ve aromatik bitkilerin kentsel alanlarda da kampanyalar vasıtasıyla çok miktarda dikiminin yapılabileceğini ve ekonomik faydaya dönüşebileceğini düşünüyoruz.” dedi. BTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Ertaş ise ‘Türk Defnesi’ adıyla markalaşmak için coğrafi işaret tescil çalışmaları kapsamında uluslararası ürünleri de kıyaslayarak rapor hazırladıklarını belirtti. Doç. Dr. Ertaş; “Katma değeri arttırmak için hammadde kaynakları yakınında kurulacak tesislerde defnenin kimyasal içeriklerini işleyerek pazarlayabilmeliyiz. ArGe’nin araştırma kısmında yeterli bilgiye sahibiz, artık geliştirme ve üretme aşamasına geçerek Bursa’yı dünya pazarında söz sahibi yapabiliriz. Tematik Üniversite konseptini vurgulayan YÖK, üniversitelerin bölgesel kalkınmaya somut desteklerine odaklanmaktadır. Bu anlamda Robotlar ve Akıllı Sistemlerde öncelikli çalışma yapılması istenen BTÜ, aynı zamanda tıbbi aromatik bitkiler, odun dışı kaynaklar ve özellikle reçine konusunda da Tarım ve Orman Bakanlığının eylem planına uygun olarak çalışmaktadır. Geçen yıllarda reçine konusunda iki çalıştay, defne konusunda Karacabey’de konferans, Kurşunlu’da ise iki adet BEBKA destekli (kurutma tesisi ve yağ çıkarma tesis projesi) proje, çok sayıda toplantı ve saha çalışmaları yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.

BTSO Başkan Yardımcısı Murat Bayizit ise sahip olduğumuz potansiyeli ortaya koyarken dünyadaki ekonomik değeri en yüksek ürünlere yönelmemiz gerektiğini belirterek “Coğrafyamız yüksek tonajlı üretim için yeterli verime sahip ancak doğru ürünlere odaklanarak üç dört çeşit üzerinde uzmanlaşmalı, ihracatımızı hammadde şeklinde değil katma değeri yüksek işlenmiş ürünler ile gerçekleştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.



Okunma sayısı: 2107