- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Ersel KİRAZ
Ersel KİRAZ
Barış Pınarı Harekâtı ve Türkiye’nin Suriye Politikası Masaya Yatırıldı
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Diplomasi ve Dış Politikalar Araştırma Topluluğu tarafından “Barış Pınarı Harekâtı ve Türkiye’nin Suriye Politikası” konulu seminer gerçekleştirildi. Yıldırım Yerleşkesi Kırmızı Salonda gerçekleştirilen etkinlik öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Özkan’ın moderatörlüğünü yaptığı seminer kapsamında Doç. Dr. Nuri Korkmaz ve Dr. Öğretim Üyesi Ali Burak Darıcılı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat’ın doğusundaki terör örgütlerine yönelik yürüttüğü Barış Pınarı Harekâtı ve Türkiye’nin yakın dönem Suriye politikası hakkında geniş çaplı bilgiler verdi.
Prof. Dr. Arif Karademir: Tarihini Bilen Gençlerden Oluşan Bir Toplum Geleceğini Daha İyi Hazırlayacaktır
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir bu anlamlı etkinliği gerçekleştiren başta Diplomasi ve Dış Politikalar Araştırma Topluluğu olmak üzere destek veren herkese teşekkürlerini iletti. Tarihi sağlam kaynaklardan öğrenmemiz gerekli diyen Prof. Dr. Karademir “Tarihini bilen bilinçli, dostunu ve düşmanını iyi tanıyan gençlerden oluşan bir toplum geleceğini daha iyi hazırlayacaktır. Bu nedenle bugün yapılan bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Öncelikle bizim kim olduğumuzu, ecdadımızı, tarihimizi çok iyi bilmemiz lazım, bunun peşinden de çalışarak güçlü olmamız gerekiyor. Haklı olan mı kazanır yoksa kuvvetli olan mı sorusu ne yazık ki şu anki dünyada kuvvetli olan kazanır şeklinde cevaplanıyor. Dolayısı ile çözüm yolu kendi içimizde çok çalışkan olmaktan geçiyor. Soruyu kendimize şu şeklide sormamız lazım: Bu durum içerisinde, bu coğrafyada bir Türk vatandaşı olarak, bir birey olarak ülkemin kuvvetlenmesi, muasır medeniyetler seviyesine ulaşması ve bilinçli olmak adına ben ne yapıyorum? Bu duygularla siz katılımcılara tekrar teşekkürlerimi iletiyor ve güzel bir konferans olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Nuri Korkmaz: Barış Pınarı Harekâtı Türkiye’nin Bölgede Var Olduğunun Kanıtıdır
Etkinlik kapsamında bir sunum gerçekleştiren İTBF öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Korkmaz 2011 yılında yerel gösterilerle başlayan Suriye iç savaşından günümüze kadar olan süreç hakkında bilgiler paylaştı. 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı küresel güçlerin buradaki terör devleti kurma çabalarının başarısız olmasıyla sonuçlandığını dile getiren Korkmaz, “Barış Pınarı Harekâtı Türkiye’nin bölgede var olduğunu gösteren kararlı çabaları sonucunda beklenen başarıyı sağlamıştır. 2011 yılında başlayan ve DEAŞ gibi İslam dinini ve Müslümanları kötü gösterecek şekilde Selefi ve Vahhabi anlayış temelinde şekillenen bir örgütle etnik temizlik hareketine girişilmiştir. Daha önce devletler eliyle kapsamlı savaşlarla gerçekleştirilen etnik temizlik bu sefer devletlerin ve devlet liderlerinin uluslararası hukuktan kaynaklanan savaş suçu sorumluluğu sebebiyle taşeron görevi verilen terör örgütlerine verilmiştir. Süreç içerisinde ABD gibi ülkeler başta PKK/YPG gibi terör örgütlerini DEAŞ ile mücadele ettikleri bahanesiyle resmen silahlandırmışlardır. Fakat DEAŞ’ın resmen imha edildiğinin açıklanmasına rağmen YPG’nin işgal ettiği alanlardan çekilmemesi yeni bir sorunu beraberinde getirmiştir. Bununla birlikte ABD Suriye devleti ile ülkede asker bulundurma anlaşması olmadan YPG kontrolündeki bölgelerde askeri üsler kurmuş ve PKK/YPG terör örgütünün bölge halkının evlerinden uzaklaştırılması için düzenlediği operasyonlara sessiz kalmıştır. 4 Milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye düzenlemiş olduğu operasyonlar neticesinde bazı Suriyeliler topraklarına dönebilmiştir. Kahraman ordumuz sayesinde Türkiye bölgenin en önemli aktörlerinden bir haline gelmiştir” şeklinde konuştu.
Dr. Öğretim Üyesi Ali Burak Darıcılı: Barış Pınarı Harekâtı İle Türkiye Önemli Bir Kazanım Elde Etmiştir
Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan sebepler ve Adana mutabakatı çerçevesinde en haklı ülke olduğunu ve bu nedenle bu mutabakat çerçevesinde Suriye hükümeti ile terörle mücadele kapsamında anlaşmalarımız bulunduğunu dile getiren Darıcılı “Suriye topraklarından Türkiye’ye yönelik terör faaliyetleri kapsamında müdahale yetkimiz bulunuyor, Türkiye’nin doğrudan sıcak takip hakkı bulunmaktadır, bu nedenle hukuksal açıdan en haklı ülkeyiz” ifadelerini kullandı. Şu anda Suriye topraklarında vekâlet savaşları devam ettiğini vurgulayan Dr. Darıcılı sözlerine şöyle devam etti: “Büyük güçler burada savaşıyor fakat aktörleri ile savaşıyor, Barış Pınarı Harekâtı ile Türkiye önemli bir kazanım elde etmiştir. Önce ABD ile ve akabinde Soçi’de Rusya ile varılan mutabakatlarla sahadaki başarısını masada da ortaya koymuştur. Ne yazık ki durum halen çok kırılgandır: İsrail lobisi ve demokratlar ABD Başkanı Trump yönetimini zorlayacaktır. ABD’de şu anda bir seçim süreci işliyor ve iç politika dış politika ile beraber değerlendiriliyor. Bu nedenle Suriye’deki bu kaotik ortamın uzun süreler daha kalıcı olacağını düşünüyorum.”