- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Alper KESKİN
Alper KESKİN
Gal Arısı ile Mücadeleye BTÜ Desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile Orman Genel Müdürlüğü ve Bursa Teknik Üniversitesi işbirliği kapsamında hazırlanan, yürütücülüğü BTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali İhsan Kadıoğulları tarafından yapılan “İnsansız Hava Aracı ile Kestane Zararlısı Arının Yayılış Tespit Projesi” tanıtımı Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımlarıyla yapıldı.
Orman Zararlıları İle Mücadele Laboratuvarı açılışının da gerçekleştirildiği programa Bursa Valisi Yakup Canbolat, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş AK Parti Bursa milletvekillikleri, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın ve çok sayıda davetli katıldı.
Bakan Pakdemirli, Bursa’da yıllık 15 bin ton olarak gerçekleşen kestane üretiminin gal arısı nedeniyle %70 düştüğüne dikkat çekerek “Gal Arısı zararı sebebiyle, bölgemizde meyve üretimi, yılda 4.300 ton olarak gerçekleşmektedir. Yıllık 105 milyon Lira maddi zararımız olmaktadır. Bölgemizde yaşanan ekonomik kayıplardan dolayı Kestane Gal Arısı İle Mücadele Projesi ciddi önem arz etmektedir” diye konuştu.
Bir İlk: İHA (Drone) İle Kestane Gal Arısı Mücadele Projesi
Kimyasal ilaçlama yapılmayacağını, en yüksek teknoloji kullanılarak, doğaya uygun orman işletmeciliği anlayışının geliştirileceğini vurgulayan Bakan Pakdemirli; ''İHA ile Kestane zararlısı arının yayılış alanını tespit ederek, en efektif böcek salımı çalışmasını, ilk defa Bursa'da gerçekleştireceğiz. Projede kullanılan İHA teknolojisi, kamera sistemi, beklenen olası katkıları, yaygınlaştırma stratejisi itibariyle de ilk ve tek örnek projedir. Ve aynı zamanda, bu laboratuvarın ve projenin, alanında bir eğitim projesi olması da en büyük hedeflerimiz arasındadır.” dedi.
Tanıtım programı kapsamında proje yürütücüsü BTÜ Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali İhsan Kadıoğulları tarafından İHA kullanımı ve haritalama konusunda yapılan sunumda uygulamalı olarak termal ve diğer kameraların özellikleri gösterildi. BTÜ Orman Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Turan Sönmez, Prof. Dr. Temel Sarıyıldız, Doç. Dr. Oğuzhan Sarıkaya, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül Sarıkaya ve Dr. Öğr. Üyesi Salih Parlak’ın destekleri ile geliştirilen proje; Gal Arısının yayılış alanını çok bantlı (Multispektral) kamera takılı İHA kullanılarak net olarak belirlemeyi ve yayılış haritasına göre mücadelede kullanılacak yırtıcı böceğin (Torymus) üretilerek isabetli salımının yapılması amaçlanıyor. Hazırlanan proje; kullanılan İHA teknolojisi, kamera sistemleri, beklenen olası katkıları, yaygınlaştırma stratejisi itibariyle de ilk ve tek örnek proje olma özelliği taşıyor.