- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Alper KESKİN
Alper KESKİN
Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç BTÜ’de Anıldı
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Dil, Kültür ve Tarih Topluluğu ile Bilim, Fikir ve Sanat Topluluğu tarafından “Çağdaş Sorunlar Karşısında Aliya İzzetbegoviç'i Yeniden Hatırlamak” konulu etkinlik düzenlendi.
Devlet başkanlığı tüm dünyaya örnek gösterilen Bosna Hersek'in efsane lideri ve ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in hayatının anlatıldığı etkinlikte, Aliya İzzetbegoviç,’in başarı ve zorluklarla geçen yaşamı bir kez daha dinleyicilerle paylaşıldı. Mimar Sinan Yerleşkesi’nde gerçekleşen etkinliğe BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Ulukütük, Bosna savaşı gazisi Harun Hodziç, İnegöl Aliya Derneği Başkanı Ahmet Sert, BTÜ öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“Boşnaklara 11 Kez Soykırım Yapıldı”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ve savaş nedeniyle gördüğü zorlu günleri dinleyicilerle paylaşan Bosna gazisi Harun Hodziç, acı dolu günleri ve Aliya İzzetbegoviç’in halkı için verdiği amansız mücadeleyi anlattı. Burada olmanız bizleri çok mutlu etti diyen Hodziç “Aliya’ya gösterdiğiniz sevgiden dolayı sizlere çok teşekkür ederim, hepinizi saygıyla selamlıyorum, değerli arkadaşlar burada olmanız bizim için çok değerli ve önemli. Sizin Aliya’yı sevdiğiniz gibi Bosna halkı da Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seviyor. Sayın Cumhurbaşkanının arkamızda olduğunu biliyor. Osmanlının Bosna topraklarından çekilmesiyle beraber bizler çok büyük sıkıntılar çektik. Boşnaklara 11 kez soykırım yapıldı ve bu süreçte topraklarımızı, evlerimizi, yurdumuzu kaybettik, bu yapılan soykırımlarda kimse ceza görmedi. Komünist Yugoslavya ordusu Bosna kasabı lakabıyla bilinen Radovan Karadzic’in arkasındaydı, özgüvenini bu ordudan alıyordu, bu katliamları o vesileyle yapabildi.” şeklinde konuştu. Daha sonra Aliya İzzetbegoviç’in nasıl bir devlet başkanı ve nasıl bir komutan olduğunu anlatan Hodziç, onun halkı için verdiği acı dolu mücadeleleri dinleyenlere aktardı. Bosna Hersek'e bağımsızlık yolunda liderlik eden büyük önder diyen Hodziç “Biz Sırplara hiç zulmetmedik, hiçbir dini yapısını bozmadık, yıkmadık. Hiçbir yaşlıya, çocuğa dokunmadık ama onlar tam tersini yaptı. Bir annenin 6 çocuğunu toprağa verdiğini düşünebilir misiniz? Bizleri topluca yok etmeyi kafalarına koymuşlardı. Bir insan düşünün tüm hayatını Allah’a ve insanlara adamış işte o Aliyaydı. Bizler Türkiye’nin yardımını hiçbir zaman unutmadık. Sizin dualarınız ve yardımlarınız birçok hayat kurtardı. Bugün savaştan 30 yıl sonra her şey yolunda diyemeyiz ama şu an hayal ettiğimizden daha güzel, bunları hepinize borçluyuz.” şeklinde konuştu.
Daha sonra Aliya İzzetbegoviç’i hakkında bir sunum yapan İnegöl Aliya Derneği Başkanı Ahmet Sert, Bosna savaşı hakkında detaylı bilgiler verdi. Bosna’da 200 bin kişinin öldürüldüğünü söyleyen Sert; “Savaşta 200 bin can yitirildi, çocuklar ve yaşlılar öldürüldü, camiler yıkıldı ve bombalandı. Aliya bu konuyla ilgili ‘Ben batıya giderken hiçbir zaman boynum bükük gitmiyorum, çünkü biz onları, çocuklarını, yaşlılarını öldürmedik, ibadethanelerini yıkmadık, bombalamadık.’ derdi. Bu anlamda Bosna sadece bir toprak parçası değil, bizlere sirayet eden bir ideolojidir. Aliya hep beraber barış içerisinde yaşayabileceğimizi söylerdi fakat yaşanan bu soykırımlar bunu ortandan kaldırdı.” ifadelerini kullandı.
BTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Mehmet Ulukütük ise gerçekleştirdiği sunumunda Aliya İzzetbegoviç’in felsefesini anlattı. Onun siyasal ontolojisinin çok kıymetli bulduğunu ifade eden Ulukütük; “O batı âlemindeki dualiteyi bir bütün halinde yorumlayan çok kıymetli bir insandı. Hem maddeyi hem de mana âlemini birbirinden ayırmayan, üçüncü bir yol çizen engin bir devlet başkanı ve felsefe insanıydı.” şeklinde konuştu
“Bosna Benzeri Dramların Yaşanmaması İçin Çok Çalışmalıyız”
Etkinliğin kapanış konuşmasını yapan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir; “Aliye İzzetbegoviç, batı medeniyeti ile komşu ve iç içe yaşamış bir coğrafyanın, soykırım yapılmış bir ülkenin seçkin bir entellektüeli, felsefecisi ve lider aksiyon insanıdır. Bu açıdan dünyadaki kavgaları okumak, batının karmaşık zihin yapısını anlamak ve İslam dünyasının çıkış yoluna ulaşmak için hepimizin Aliya’yı okuması, anlaması gerekiyor. Aliya’nın gözünden batı medeniyetinin çok yüzlülüğünü görmemiz lazım. Bu gidişle, önce İslam dünyası ve mazlum coğrafyalara sömürü, savaş ve kavgayı götüren, destekleyen ve körükleyen bu çarpık zihniyet ne yazık ki, daha sonra da kendisini ve dünyayı tüketecektir. Hayat, en sabırlı ve en acımasız öğretmendir. Acılardan ders çıkarmaz isek, korkarım tekrar yaşanacaktır. Bosna gibi dramların yaşanmaması için, çok çalışmalıyız.” şeklinde görüşlerini paylaştı.