- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Alper KESKİN
BTÜ’den Mobilya Sektöründe Bir İlk Daha: Mobilya Test ve Malzeme Kütüphanesi Merkezi (MOBTEM) Fizibilitesi
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörlüğü’nün proje yürütücüsü ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın da proje ortağı olarak hazırladıkları “Mobilya Test ve Malzeme Kütüphanesi Merkezi (MOBTEM) Fizibilitesi” isimli proje, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’ndan (BEBKA) destek almaya hak kazandı.
Proje öncelikle İnegöl başta olmak üzere Türkiye mobilya sektörüne hizmet vermek amacıyla akredite test laboratuvarı ve malzeme kütüphanesi merkezinin kurulması için fizibilite çalışması yapılmasını kapsıyor. Fizibilite çalışmasının olumlu sonuç vermesi halinde ikinci aşama olarak Mobilya Test ve Malzeme Kütüphanesi Merkezi kurulumu için BEBKA’ya güdümlü proje başvurusu yapılarak destek talep edilmesi planlanıyor.
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir test merkezi ve malzeme kütüphanesi ile ilgili yaptığı açıklamada; “2023 yılı için hedeflenen İnegöl mobilya sektörü ihracat hedefi minimum 1 milyar dolar. Ülke genelinde 2023 için 5 milyar dolar, 2033 için ise en az 10 milyar dolar hedefine ulaşmamız için, milli ve yerli test, araştırma merkezi ve malzeme kütüphanesinin kurulması ve hızla kuşatıcı çalışmalara başlanması son derece önemli. İnegöl’de yabancı bir test analiz merkezi vardı, kapandı ve şu an test, belgeleme konusunda ciddi bir boşluk oluştu. Bu konuyu İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere mobilya sektör dernek ve organizasyonları çok iyi biliyor.” ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında, mobilya alt sektörleri, tedarik zincir paydaşları, malzeme, eğitim, tasarım ve Ar-Ge konularında detaylı çalışmalar yapılarak mevcut durum analizi ve gelecek planlarının ortaya çıkarılacağını belirten Rektör Karademir; “Mobilya sektöründe, Bursa-İnegöl Bölgesi ülkemizin en gelişmiş sanayi yapılanmasına ve ticari faaliyetine sahip. Bu açıdan, Mobilya Test ve Malzeme Kütüphanesi Merkezi (MOBTEM) Fizibilitesinin, YÖK’ün “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında önemli ve yenilikçi bir çalışma olduğuna inanıyoruz. Bursa Teknik Üniversitesi gerek Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde verdiği eğitim ve ilgili eğitim-araştırma laboratuvarları ile gerekse yakın zamanda faaliyete geçen Mobilya ve Ahşap Uygulama ve Araştırma Merkezi ile konu hakkında daha çok çalışmaya imza atacaktır.” dedi.