Ön yükleyici logo


Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

Atatürk ve Çağdaşlaşma Konferansı

Atatürk ve Çağdaşlaşma Konferansı 

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Yıldırım Yerleşkesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 80. yıldönümü dolayısıyla anma programı gerçekleştirildi. Düzce Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu’nun konuk olduğu programa BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamdi Öğüt, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal ile birlikte öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından program açılış konuşmasını yapan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, gençlerin bilinçli yetişmesinin geleceğimizin teminatı olduğuna vurgu yaparak; “Her şeyini kaybetmiş bütün kaynakları yok edilmiş bir ulusun tekrar yükselişe geçmesi için anahtar kişiler ve kuvvetli iradeler gerekir, Atatürk te işte böyle biridir. Kurtuluş savaşında hem kendi içimizdekilere hem de sınır ötesinden gelen düşmanlara karşı savaşılmıştır. Günümüzde de bağımsızlık konusundaki mücadele devam etmektedir. 15 Temmuz’da verilen mücadele bunun en güzel örneğidir. Etrafımızdaki ülkelerin birçoğunda kan ve gözyaşı hâkimdir biz de bu duruma düşmemek için öncelikle ter akıtmalı ve çok çalışmalıyız. Bu konudaki en büyük dayanağımız tarihindeki büyük kahramanları bilen ve anlayan gençlerdir.” ifadelerini kullandı.

Programda Düzce Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu  ‘Atatürk ve Çağdaşlaşma’ konulu bir konuşma ve sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu 1900’lü yılların başında dünyada yaşanan teknolojik, ekonomik ve sanatsal gelişmeler paralelinde Atatürk’ün biyografisi hakkında bilgi vererek askeri lise ve ilk gençlik yıllarından itibaren gördüğü eğitim ve elde ettiği edinimler ile Mustafa Kemal’in uygar, geleceği gören, analitik ve bütüncül düşünme özelliklerine sahip olduğunu belirtti.

Atatürk’ün Harp Okulu yıllarında; Mühendislik, Lisan (Fransızca, Almanca, Rusça), Harita ve Topografya, Fennî Mimari, Askeriye Keşifler, Ceza Kanunu, Fennî Silahlar, Askerî Coğrafya, İstihkâm Eşkâli, Arazi Tatbikatı gibi dersler aldığını vurgulayan Prof. Dr. Oğuzoğlu, Gazi’nin Auguste Comte, Voltaire, Montesquieu, Rousseau gibi filozofların yapıtlarından da yararlandığını dile getirdi. Mustafa Kemal’in okuduğu kitaplar arasında 197 adet güzel sanatlar, 193 uygulamalı bilimler, 139 felsefî, 109 pozitif bilimler ve 101 sosyoloji içerikli yayının bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Oğuzoğlu, Atatürk’ün bilime ve ilerlemeye çok önem verdiğini ve Cumhuriyetin ilk yıllarında “Yurdumuzu dünyanın en mamur ülkeleri düzeyine çıkarma” hedefi doğrultusunda çalışmalar yaptığını hatırlatarak konuşmasını sonlandırdı. 



Okunma sayısı: 2111