Ön yükleyici logo


Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

4.Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu BTÜ Ev Sahipliğinde Başladı

4.Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu BTÜ Ev Sahipliğinde Başladı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi tarafından düzenlenen ve 4 - 6 Ekim tarihleri arasında devam edecek olan “4.Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu” BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salonda düzenlenen açılış programıyla başladı.

Sempozyum açılış konuşmasını gerçekleştiren BTÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, “Odun Dışı Orman Ürünleri alanında 4.sü gerçekleştirilen bu sempozyum Orman Fakültelerimizin gelenekselleşen bir faaliyeti haline geldi. Ülkemizdeki odun dışı orman ürünleri çoğunlukla hammadde olarak yurt dışına satılmakta. Odun dışı orman ürünlerinde katma değeri ülkemizde kalacak şekilde ara ve son ürün çalışmalarına yoğunlaşılması gerekmektedir. Bu sempozyumun ülkemizde ve sanayi şehri Bursa’da odun dışı ürünler, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında ara ve son ürünlere yönelik yeni girişimlere vesile olacağına inanıyoruz.” dedi. Odun dışı orman ürünlerinin ikamesi olmayan hammaddeler olduğunu ve özenle korunması gereken kaynaklar olduğunu belirten Yılmaz, “Bugün özellikle biolojik çeşitlilik anlamında zengin kaynaklara sahip ülkemizde ekonomik değere ve potansiyele sahip binlerce bitki türü bulunmakta. Anadolu, temel malzemesi odun dışı ürünler, tıbbi ve aromatik bitkiler olan geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın beşiği konumunda. Binlerce yıldır gelenek ve kültürümüzde var olan odun dışı ürünlerin işlenerek günümüz ürün formatıyla geleceğe taşınması araştırmacılar ve girişimciler olarak hepimizin en önemli görevidir.” şeklinde konuştu.

Son beş yıldır Türkiye’nin önemli sınavlardan geçmekte olduğuna dikkat çeken Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit, “Ülkemize yönelik terör saldırıları, döviz saldırıları ve benzeri hamleler ülkemizin aslında başka bir ekonomi modeline ihtiyaç duymadığının bir göstergesi. BTSO olarak şehrimizin ve ülkemizin ihracatına katkı koymak için 40’a yakın makro projeyi devreye sokmuş bulunmaktayız. Kent olarak Bursa diğer şehirlere kıyasla 5 milyar dolarlık ihracat fazlasıyla önemli bir konumda. Tıbbi – aromatik bitkiler alanında da geniş bir faaliyet alanı mevcut fakat bu konudaki çalışmalar henüz yeterli düzeyde değil. Şehir ve ülke olarak güçlü bir potansiyele sahibiz fakat sahip olduğumuz bu değerleri 100 kata varan fiyat farkıyla farklı formlarda dış ülkelerden ithal eden konumundayız. 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda odun dışı orman ürünleri alanında 5 milyar dolarlık bir hedef söz konusu. BTSO olarak bu hedefe ulaşmamızı sağlayacak odun dışı orman ürünleri alanında faaliyet gösteren firmalara teşvik vermeyi amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Güney Marmara Bölgesinin odun dışı orman ürünleri üretimi alanında çok önemli bir bölge olduğunu belirten Doğa Koruma v e Milli Parklar Bölge Müdürü Mustafa Bulut, milli parklar, sulak alanlar, doğa parkları gibi bitki çeşitliliğinin zengin olduğu alanlara yönelik girişimciliği tetikleyecek bu ve benzeri organizasyonların Bursa’da düzenleniyor olmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Coğrafi konum ve iklim koşulları gibi özellikleri açısından Bursa’nın odun dışı orman ürünleri ve bitki çeşitliliği açısından önemli bir zenginliğe sahip olduğuna değinen Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, “Son yıllarda doğal beslenme ve doğal tedavi yöntemlerinin gündeme gelmesiyle odun dışı orman ürünlerinin öneminin arttığını görüyoruz. Bölgemizde 16.640 hektar potansiyel defne üretim alanı bulunmakta. Söz konusu sahalarda daha fazla verim almak ve üretim kapasitesini arttırmak üzere rehabilitasyon çalışmaları yürütülmekte. Atıl durumda bulunan bu sahaların verimli hale getirilmesiyle ülke ekonomisine katkı sağlanmasını amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin birçok farklı bölgesinde görev yaptığına değinen Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Emin Şimdi, “Yıllarca orman ürünleri denince yalnızca ağaçlara yoğunlaştık, oysa sağlık sektörü, tamamlayıcı tıp alanında yüzyıllara dayalı bir kültürümüz var. Bu kültürü tekrar canlandırmak ve hak ettiği ekonomik değeri kazandırmak için genç beyinlerin dinamizmine ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Sempozyumun, sunum ve konuşmaların ötesine geçerek pazarda somut ürünlere dönüştüğü, dış bağımlılığımızı azaltacak öneri ve çıktıların elde edildiği bir çalışma ortamı olması temennilerinde bulunan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “Sahip olduğumuz değerleri iyi analiz etmeli yanı başımızdaki Uludağ’a daha dikkatli bakmalıyız. Yer üstü ve yer altı değerlerimizin farkına varmalı ve bu farkındalıkla çalışmalarımıza yön vermeliyiz.” şeklinde konuştu. Açılış konuşmalarının ardından Rektör Karademir, Endüstriyel ve Yerli Ürün Olarak Reçine Potansiyelimiz konulu ilk sunumu gerçekleştirdi.

Mimar Sinan Yerleşkesi’nde altı ayrı salonda eşzamanlı 30 oturum halinde gerçekleşecek sempozyumda tıbbî ve aromatik bitkiler ile odun dışı ürün ve hizmetler üzerine son dönemde yapılan araştırmalar, gelişmeler ve karşılaşılan sorunlar ele alınacak.



Okunma sayısı: 2396