- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Aynur KAYA
Aynur KAYA
2. Lagari Havacılık ve Savunma Günü
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Uzay-Havacılık ve Savunma Sanayi Topluluğu tarafından “2. Lagari Havacılık ve Savunma Günü” düzenlendi. Program kapsamında General Electric Alt Birim Sorumlusu Tevfik İnal, TAİ F16 ve Özel Görevli Hava Araçları Üretim Mühendisi Şefi Necmi Kara ve TEİ İstanbul Mühendislik Ofisi Müdürü Mustafa Tuksal Havacılık sektöründeki gelişmelere dair paylaşımlarda bulundu.
Ülkelerin ekonomik gelişmelerinin Savunma Sanayiindeki gelişmelere önemli ölçüde bağlı olduğunu vurgulayan BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Acır, “Savunma Sanayi alanında atılımlar yapabilmemiz nitelikli işgücünün yetiştirilmesine bağlı. Üniversite olarak nitelikli ve yetkin mühendis ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim planlarını güncellemeye ve buna benzer programların gerçekleştirilmesine önem veriyoruz. Önümüzdeki dönemde savunma sanayii alanında lisansüstü programları gelişmiş enstitülerle entegre ederek yol almak istiyoruz. Bununla birlikte savunma sanayi ile bağlantılı sahaya dönük tez projelerinin yapılması için de çalışıyoruz.” diye konuştu.
Özgün ürünlere sahip ve küresel rekabet gücüne ulaşmış dünya markası havacılık ve uzay şirketi olma misyonuyla çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden TAİ F16 ve Özel Görevli Hava Araçları Üretim Mühendisi Şefi Necmi Kara, “Anka, Hürkuş, F16 ve diğer ürünlerin imalatı, montajı, tadilatı, modernizasyonu ve uçuş testleri konusunda dünyada 2. en iyi firmayız. Airbus, Boeing gibi firmalara gövde üretimleri yapıyoruz.” dedi. Uçak geliştirme projelerinin aşamalarını anlatan Kara, “Millet olarak havacılık alanında büyük zaman kaybettik. Bu kayıp zamanı hızlı almaya çalışmak doğru bir yaklaşım değil. Çünkü uçak geliştirme projeleri iyi bir organizasyon ve koordinasyon gerektiren, uzun soluklu, karmaşık proseslerden oluşur ve bu projeler motivasyonu yüksek insanlar sayesinde gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla zamanı iyi yönetmeyi öğrenmeliyiz.” diye konuştu.
Güncel Ar-Ge projeleri ve firma hakkında bilgiler aktaran TEİ İstanbul Mühendislik Ofisi Müdürü Mustafa Tuksal, “Parça ve Modül Üretimi, Motor Montaj-test, Motor Bakım, Onarım ve Revizyon, Motor Tasarım ve Ürün Geliştirme alanlarında faaliyet gösteriyoruz. NATO tarafından bakım-onarım-revizyon alanlarında 3 kez en iyi firma seçildik. İlk gaz türbinli milli motor TJ90 Turbojeti ürettik. Anka’nın uçmasını sağlayan pistonlu motor tasarımı yine gururla ürettiklerimiz arasında. Şuan Turboşaft motor geliştirme projesi üzerinde çalışıyoruz. Amacımız Türkiye’de gaz türbinli motor tasarım ve geliştirme altyapılarının ve bilgi birikiminin oluşturulması. Ayrıca ilk özgün motor Turboşaft motor projesiyle Türkiye kendi uçak motorlarını üreterek yurtdışına bağımlılıktan kurtulacak. Yine hammadde konusunda dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik çalışmalarımıza da devam ediyoruz.” diye konuştu.
Firma olarak akademik çalışmalara destek verdiklerini ve personelin kendini geliştirmesini önemsediklerini belirten Tuksal, “Akademik faaliyetleri ve çalışanlarımızın kendilerini geliştirme çabalarını desteklemek için akademik çalışmaları destekleme programını devreye soktuk. Şirketin vizyonu ve stratejik hedefleri doğrultusundaki faaliyet ve projelerine yönelik birebir katkı sağlayabileceği değerlendirilen akademik çalışmalarda bulunacak çalışanlarımıza lisansüstü eğitimi boyunca haftada 1 gün ücretli izin hakkı tanıyoruz.”dedi.
Programın son oturumunda Aerodrivative Motorlar ve Sektörün Gidişatı konulu sunumlarını gerçekleştiren General Electric Alt Birim Sorumlusu Tevfik İnal, ürün geliştirme aşamasında ne tür teknolojiler kullandıklarını anlattı. Sunum sonunda öğrencilerin işe alımla ilgili firmanın kriterleri hakkındaki sorularını yanıtlayan İnal, “İşe alımlarda bizim en çok üzerinde durduğumuz not ortalaması değil, mühendislik tutkusu. Yani kişinin kendini geliştirmek için neler yaptığı, bir projede yer almış mı? Yabancı dilde kendisini ifade etme yeterliliği var mı? Bunları önemsiyoruz.” dedi.