- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Aynur KAYA
Aynur KAYA
Türkiye’nin Su Kaynakları ve İklim Değişikliği
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi tarafından “Türkiye’nin Su Kaynakları ve İklim Değişikliği” konulu konferans düzenlendi. Konferansta Su Vakfı Başkanı ve İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Şen Türkiye’deki su kaynaklarının durumu ve iklim değişikliğinin Türkiye’ye etkileri gibi konularda kritik değerlendirmelerde bulundu.
En güvenli su kaynaklarının yer altı suları olduğunu aktaran Prof. Dr. Zekai Şen, “Maalesef suya yönelik yanlış stratejiler sebebiyle ülkemizdeki yer altı sularının seviyesi giderek düşmekte. Bizim çöl diye bildiğimiz Arap Yarım adası aslında yer altı suları bakımından oldukça zengin bir bölge. Çünkü kurdukları barajlar yer altı sularının sondajlanarak yer altından çekilmesinin aksine tutulan suyun drenajlanarak vadi yatağına bırakılması ve yer altı suyu beslenmesine yönelik barajlar. Benzer şekilde ülkemizde bulunan yer altı su kaynaklarının da beslenmesi gerekiyor. Yer altı su kaynaklarının azalması suyun kaldırma kuvvetinin de azalması dolayısıyla yer yer zemin çökmelerine sebep olması anlamına gelir ki bu da yer altı su kaynaklarının beslenmesinin önemini ortaya koymakta.” diye konuştu. Su güvenliğinin dünyada birçok ülkenin savunma güvenlikleri arasında yer aldığını ifade eden Şen, “Atmosfer kirli, batılı ülkeler bu kirliliğin baş aktörü fakat şimdi bize kirletmememiz gerektiğini söylüyorlar. Küresel ısınma , susuzluk gibi spekülasyonlarla doğu ülkelerinin algısını bulandırmaya çalışıyorlar. Türkiye, İran, Mısır, Suriye, Arap Yarımadası öyle bereketli bir alanda ki biz bu alana petrolün, su kaynaklarının ve kutsallığın bir araya geldiği bereketli hilal diyoruz. Batı buraya çöreklenmenin derdinde. Osmanlı devletini bu alana hakim olmak istedikleri için parçaladılar ve haritalar bu kaynaklara göre şekillendirildi.” dedi.
Türkiye’nin su kaynaklarını akıllıca kullanması durumunda asla su sorunu yaşamayacağını belirten Şen, “Türkiye’de her bölgenin su kaynağı eşit değil. Karadeniz ve Toroslar gibi su kaynakları bakımından zengin bölgelerde sular dağlardan denizlere akıyor. Bu kaynaklar yurt içine çevrilerek yer altı su kaynakları zenginleştirilebilir. Ayrıca tarımda salma sulama yöntemi yerine damlama sulama gibi metotlarla su kayıpları azaltılabilir.” şeklinde konuştu.