- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Alper KESKİN
Alper KESKİN
Çanakkale’yi Anlamak
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nca Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103 yılı etkinlikleri kapsamında “Çanakkale’yi Anlamak” konulu seminer düzenlendi. BTÜ öğrenci topluluklarından Bilim, Fikir ve Sanat Topluluğu tarafından düzenlenen seminerde Öğr. Gör. Gökçe Süzgün katılımcılara savaş şartları ve Çanakkale ruhu hakkında bilgi aktardı.
Öğr. Gör. Süzgün gerçekleştirdiği sunumunda boğazların stratejik konumu nedeniyle Çanakkale cephesinin 1. Dünya Savaşı içinde önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Çanakkale savaşlarının ilk aşaması olan deniz savaşlarında müttefik donanmasını oluşturan gemilerin kalın zırhlara sahip olduğunu ve dönemin yüzen kaleleri olarak nitelendirildiğini ifade eden Süzgün, bu gemilerin en büyüklerinden üçünün 18 Mart 1915’te Türk tabyalarından atılan toplar ve Nusret Mayın gemisinin döşediği mayınlarca batırıldığını ifade etti.
Çanakkale Ruhu
Öğr. Gör. Süzgün; “Müttefikler Türkleri ezerek yeneceklerine inandıkları deniz savaşlarında donanmalarının %35’ini kaybederek büyük bir bozguna uğramışlardır. Çanakkale savaşının bundan sonraki aşaması kara harekâtlarıdır. Müttefikler yetmiş ayrı milletten oluşan 75.000 kişilik orduları ile çeşitli noktalardan çıkartmalar yapmışlardır. Arıburnu’nda Anzakların çıkartması sonrası Türkler ilk aşamada kayıplar verse de Mustafa Kemal’in komutayı ele aldıktan sonra ‘Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar
geçecek zamanda yerimizi başka kuvvetler alabilir.’ emri ile savaşın seyri değişmiştir. Süngü takarak siper alan Türk askerleri düşman taarruzu karşısında kısa süre içinde öleceklerini bile bile şehit olacaklarının gönül rahatlığı içerisinde kahramanca savaşmış ve Anzakları durdurmuşlardır ki işte Çanakkale Ruhu budur…” ifadelerini kullandı.
Çanakkale cephesinde müttefiklerin bozguna uğraması sonrasında 1. Dünya Savaşının iki sene daha uzadığını belirten Süzgün; “Balkan Savaşlarından itibaren geri çekilmekte olan Türk ordusu Çanakkale Savaşı ile saygınlığını yeniden kazanmıştır. Türk milleti, okumuş ve ileri gelen nüfusunun büyük bir bölümünü tek bir savaşta kaybetmiş ama vatanını canı pahasına koruyacağını tüm dünyaya göstermiştir.” cümleleri ile sunumunu sonlandırdı.
BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Kurt gerçekleştirdiği konuşmasında Bursa’nın Çanakkale Savaşlarında en çok şehit veren şehir olduğunu ifade ederek; “Tarihimizi unutmamak lazım. İngilizler Çanakkale’de kaybettikleri askerleri için anıtlar dikiyorlar, Anzaklar her yıl anma etkinlikleri düzenliyorlar, tarihi kimse unutmuyor. Bizler de tarihimizi unutmayacağız, Çanakkaleyi unutmak zaten mümkün değil, Kurtuluş Savaşını unutmak zaten mümkün değil. Tarih bilincini ayakta tutmalı, şehitlerimizin evlatları ve torunları olmaktan gurur duymalı ve geleceğimizi bu bilinçle şekillendirmeliyiz.” dedi.