Ön yükleyici logo


Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

BTÜ’de 28 Şubat Programı

BTÜ’de 28 Şubat Programı

Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) Öğrenci Konseyi tarafından postmodern darbe olarak nitelendirilen 28 Şubat’ın 21. Yılı nedeniyle “Tarihin Utanç Zincirlerinden 28 Şubat” başlıklı program düzenlendi.

Program açılışında konuşma yapan BTü Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “21 yıl önce vuku bulan postmodern darbe süreci ve o süreçte yaşanan utanç verici hadiselerin unutulmaması için gerçekleştirilen bu program bizim için çok önemli. Çünkü bilindiği gibi geçmişini bilmeyenler geleceğini kuramazlar. 28 Şubat süreciyle yapılan, geçmişle bağı koparma operasyonudur. Gelecekte aynı hadiselerin tekerrür etmemesi için olanları unutmamalı ve gençlerimizin daha bilinci hale gelmesi için çaba sarf etmeliyiz.” dedi.

28 Şubat sürecinde dernek olarak maruz kaldıkları baskılara değinen Bursa İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (BİHMED) Başkanı Kadir Oruç, “O dönemde dernek üye kayıtlarının incelenmesi, dernekte yapılan toplantılara müdahale edilmesi, ticaretle uğraşan esnaf üyelerin sivil polisler tarafından işyerlerinde ziyaret edilerek psikolojik baskılara maruz kalması gibi durumlar yaşandı. Her Cuma günü öğleden sonra emniyette toplanıp emniyet müdüründen nutuk dinlemek zorunda kaldığımız günler yaşadık. Fakat öyle bir gün oldu ki o gün bence Ulucamii için tarihin en kara günüdür. 1995-1997 yılları arası Cuma günleri Ulucamii önü camianın kendini ifade edebildiği ve sıklıkla protestoların yaşandığı tek yerdi. Bir gün Ulucamii İmamı öyle provokatif bir hutbe okudu ki, cemaat içerisine yerleştirilmiş provokatörlerin de etkisiyle olay çıktı ve dışarda bekleyen polisler postallarıyla camiiye girip olaylara müdahale etti. İşte o sahne 28 Şubat sürecinin tarihimize kazıdığı kara bir gündür.” diye konuştu.

28 Şubat’ı ülkenin aydınlık yarınlarını karartmak için yapılanları gizleme amacıyla ışıkların kapatılması operasyonu olarak nitelendiren BİHMED Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Güney, “Ülkemizin geleceğini çalmak isteyen hırsızlar ülkeyi karanlığa itip el altından planlarını yürüttüler. Çok şükür ki bu süreç 4 yıl gibi bir süreyle sınırlı kaldı ve hortumlanan 390 milyar dolar ve çalınan 10 yılımız hariç ilerlememizi engelleyemediler. Ülkemiz şuan çok iyi bir noktada. İnsanımızın dirayetli duruşu ve mücadelesiyle bu süreç bitirildi. Siz gençlerimize düşen ülkenin geleceğini karartmak isteyenlerin tersine aydınlatmak için sağlam bir dünya görüşüne sahip olmak, her ne yapıyorsanız en iyisini yapmak ve tüm bunları yaparken Peygamber Efendimizin ahlakını kuşandığınız bir hayat tarzını benimsemektir. ”diye konuştu.

Başörtüsü nedeniyle okula sokulmadıklarını anlatan dönemin 28 Şubat mağdurlarından Öğretmen Züleyha Şimşek ve Kübra Akgül, “Sürecin yaşandığı dönemde biz daha 13 yaşındaydık. Ama bildiğimiz bir doğru vardı ve biz o doğrudan şaşmadık. Okula girmemiz engellendi. Okul bahçesinde okula girmemizi engelleyen polisler televizyonda Abdullah Öcalan’ı mahkemeye götüren polislerdi. Yani bizler terörist muamelesi görüyorduk. Pek çok psikolojik baskıya maruz kaldık fakat tüm bu yaşadıklarımızı bizi daha olgun ve güçlü kıldı. 15 Temmuz milletin uyanışıdır. 28 Şubat’ta da milletimiz aynı tepkiyi gösterseydi bu süreç yaşanmazdı. Dileğimiz gençlerimizin bu süreci unutmaması ve davasına sahip çıkmasıdır.”

O günün kahramanlarının kız kardeşlerimiz olduğunu vurgulayan İl Müftüsü İzani Turan, “Bugünün yaşanmasında o günün zorlukları vardır. Sıkıntılar olmadan muzafferiyet olmuyor. Her zorluğun karşısında Cenab-ı Hak bir kolaylık halk eder. Allah’ın davası yerlerde sürünmez, biraz zarar verirler eziyet çekersiniz ama sonra baş edemeyip döner giderler. İşte bugün 28 Şubat’ı planlayanlar bugün çöp olup gittiler. Bizi zorluklar kenetledi ve Allah, devlet ve millet meselesinde kalplerimiz birleşti. Rabbim milletimize daha fazla şuur ve idrak nasip eylesin.” diye konuştu.



Okunma sayısı: 2321