- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Aynur KAYA
Alper KESKİN
Yerli Üret Yerli Tüket!
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Mimar Sinan Mühendisler Birliği (MSMB) ortaklığında Mimar Sinan Yerleşkesinde düzenlenen “Yerli Üret Yerli Tüket” seminerinde E-Berk AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru Türkiye’nin ilk yerli Tünel Açma Makinesini nasıl ürettiklerini anlattı.
İzmir’li memur bir ailenin oğlu olduğunu belirten Özüdoğru, “İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisansımı ODTÜ’de tamamlamak için Ankara’ya gittim fakat bu arada aileme yük olmamak için OSTİM’deki 100’e yakın fabrikayı tek tek dolaştım ve dökümhaneciler sitesinde işe başladım. Çalıştığım yerlerde istediğim hedefleri gerçekleştiremeyeceğimi anlayınca 2006 yılında babamla birlikte 100 metrekarelik küçük bir dükkânda 2 CNC tezgahıyla kendi işyerimizi kurduk. Bugün 4 kıtada 24 ülkeye tünel açma makineleri aksam ve kesici yedek parça ihracatı yapan bir firma konumuna geldik.” dedi.
Butik üretici olduklarının altını çizen Özüdoğru, “Projeye ve işe göre üretim yapan katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz. Kilogram değeri 18 - 20 euro değerinde ürünler üretiyoruz. En büyük yatırımlarımızı 15 Temmuz’dan sonra yaptık ve 10 Mayıs 2017’de fabrikamızda kabul testlerinin ardından ilk yerli Tünel Kazma Makinesi (TBM) “Anadolu”yu banttan indirdik ve ülkemiz dünyanın sekizinci TBM üretici ülkesi konumuna erişti.” dedi. Yılda 12 TBM üretme kapasitesine sahip olduklarını ifade eden Özüdoğru, “Şuan fabrikamız 8 buçuk metre çapında TBM üretme kapasitesinde. Dünyada en büyük çap 18 metre. İlk hedefimiz 14 metrelik çaptaki üretimin ardından 18 metrelik TBM’i de üretebilmek.
Yerli üretimde en büyük sorunun ihale yasasında olduğunu vurgulayan Özüdoğru, “Biz en iyi yerli makineleri üretelim fakat bunlar kullanılmadığında bir anlam ifade etmez. İhaleler inşaat şirketleri tarafından alınıyor ve sonrasında bu firmalar yerli yerine maalesef işlerini yabancı firmalara yaptırıyorlar. Eğer ihale yasasına iş görecek makineler yerli olacak koşulu eklenirse bu hem bize hem ülkemize büyük bir kazanım olurken Türkiye çok daha hızlı büyüyecektir.” diye konuştu.