- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Aynur KAYA
Aynur KAYA
BTÜ’de Zeytin Dalı Harekatı Konferansı
Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) Kabiliyetli Uluslararası Öğrenciler Topluluğu tarafından “Zeytin Dalı Harekatı Kapsamında Türkiye-ABD-Avrupa Üçgeninde Uluslararası İlişkiler” konulu konferans düzenlendi. Konferansta İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuri Korkmaz harekat ve geçmişten bugüne Suriye’nin siyasal yapısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Zeytin Dalı Harekatını anlamak için öncelikle Afrin’in tarihi yönüyle değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Korkmaz, “Afrin aslında uzun tarihi bir sürece dayanıyor. 100 yıl önce batı Suriye’ye neden girdi önce bu iyi analiz edilmeli. 1.Dünya savaşı sonrası Fransız işgalinin doğurduğu harita yani alevi, Kürt, Türkmen bölgeleri gibi alanların oluşturulması Suriye’nin ilk kırılma noktalarıdır. Batının hedeflediği Irak’tan başlayarak Suriye üzerinden geçen ve İskenderun limanına ulaşan yeni bir ticaret yolu keşfiydi. Batı böylece hem Musul-Kerkük petrollerini kontrol edecek, hem de Akdeniz’e oluşturduğu doğrudan çıkışla bağımsız bir petrol boru hattı ve İran üzerinde kontrol elde etmiş olacaktı. Bu planlar Hatay’ın Türkiye topraklarına katılmasıyla bozulmuş oldu. Eğer İskenderun limanı alınmış olsaydı, stratejik konumu sayesinde Ortadoğu’nun kontrolü buradan sağlanmış olacaktı. Batı bu planları rafa kaldırmış değil. Gruplar arası çatışmalar çıkarılarak bu amaçlara ulaşılmaya çalışılıyor.” dedi. Fırat Kalkanı Operasyonun Türkiye için bir zorunluk olduğunu hatırlatan Korkmaz, “Suriye’de ve güney sınırlarımızda olanlar, bu bölgelerin tamamen silahlandırılıp yönetilemez hale getirilmesi, oluşturulan otorite boşluğu ile insanların hükümete yabancılaştırılması ve sonuç olarak yeni otoritenin kurulmasına yönelik çabalardı. Irak’ta ortaya çıkan tablo batılı birçok ülkenin işine yaradığı için eylemlerini Suriye’de devam ettiriyorlar. Bu nedenle batılı birçok ülke Ortadoğu’ya silah gönderiyor. ABD İHA’larının Pkk sığınaklarında bulunması ABD’nin PYD’ye silah desteğinin apaçık belgesidir. Günümüz Suriye haritasına baktığımızda rejim güçleri, DEAŞ, ÖSO, PKK-PYD gibi pek çok farklı grubun var olduğunu görürüz. Türkiye Fırat Kalkanı’yla PYD’nin bölgede kantonları birleştirerek otonom bir yapı kurma hedefini bitirmiştir.” dedi.
ABD’nin bölgede terör örgütleri aracılığıyla etnik temizlik yaparak 100 yıl sonra yarım kalan planları gerçekleştirmeye çalıştığını aktaran Korkmaz, “YPG-PYD-PKK terör örgütlerinin IŞİD’e karşı Kürtlerin kurtarılması için savaş verdiği tezi dünyaya duyurulmaya çalışılıyor. Oysa bu terör örgütlerinin kendileri gibi düşünmeyen Kürtleri de yerinden ettikleri konuşulmuyor. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları Suriye içerisindeki bu etnik temizliği durdurmuş ve bölgedeki güçlerin planları sekteye uğratılmış oldu. Zeytin Dalı Harekatı başarıyla sona erdiğine Afrin’deki Terör varlığı son bulacak ve bölge halkları evlerine güvenli bir şekilde dönecektir.” diye konuştu.