Ön yükleyici logo


Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

10 Rakibi Tek Başına Mat Eden Şampiyon

10 Rakibi Tek Başına Mat Eden Şampiyon

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Satranç Topluluğu tarafından FIDE Satranç Antrenörü ve aynı zamanda Türkiye Satranç Federasyonu 18 yaş altı Milli Takım Antrenörü Necmettin Korkmaz ile satranç söyleşisi düzenlendi.

1979 Bulgaristan doğumlu olan ve satrançla çok küçük yaşlarda tanıştığını anlatan Korkmaz, “Küçük yaşlarda babamın arkadaşlarıyla oyunlarını izlerken satrancın temel kurallarını öğrenmiştim. Fakat asıl başlangıcımı lise yıllarımda yaptım. O dönemde satrançla ilgilenen birkaç arkadaşımla birlikte oynamaya ve kendimizi geliştirmeye başladık. Satranç bizi öylesine büyüledi ki hayatımız satrançtan ibaret oldu. Üniversiteyi bile satranç alanında gelişmiş bir il olmasına bağlı olarak seçtim.” diye konuştu.

Satranç antrenörü ve sporcusu olarak nelere dikkat edilmesi gerektiği sorusuna yanıt veren Korkmaz, “Satranç tamamen bir beyin sporu. Turnuva öncesi koşular yaparak kendimi fiziksel ve ruhsal olarak hazırlıyorum. Çünkü 7-8 saate varan müsabakalar olabiliyor bazen. Bu tip maçlar için bedensel olarak da hazır olmak gerekiyor. Herkesin bu hazırlık aşaması tabi farklı olabiliyor. Kimi sporcular ağırlık çalışması yaparken kimileri yüzerek kimileri futbol, masa tenisi gibi fiziksel kondisyon arttırıcı hazırlıklar yapıyor. Teknik olarak da aylar öncesinden açılış repertuarı dediğimiz oyunda zaman kazanmak açısından rakibin oynayabileceği her hamleye karşı bir ön hazırlık yapıyoruz. Yine oyun ortası ve sonu için de kitaplardan yaralanma olası rakibin önceki maçlarını izleme gibi çalışmalarla hazırlık süreci tamamlanıyor.” dedi.

Satranç alanında Türkiye’nin dünyadaki konumuna da değinen Korkmaz, “Milli takımımız en son yapılan satranç olimpiyatlarında 6. oldu. Satranç alanında futbol ve basketbolda olduğu gibi en iyi olacağımıza kesinlikle inanıyorum.” dedi.

Söyleşi sonunda düzenlenen satranç maçında 10 öğrenciye karşı tek başına oynayan Korkmaz, 1 saat içinde tüm rakiplerini mat etti. 



Okunma sayısı: 3054