- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Aynur KAYA
Aynur KAYA
BTÜ’den %100 Yerli Otomobil
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Alternatif Enerjili Araçlar Topluluğu öğrencileri tarafından tasarlanan ve geliştirilen “Yıldırım” isimli elektrikli araç 100 kilometre mesafeyi 1 TL gibi sembolik bir bedel ile kat edebiliyor.
Geliştirdikleri elektrikli araç ile TÜBİTAK’ın geleneksel olarak düzenlediği Alternatif Enerjili Araç Yarışları’na da (Efficiency Challenge Electric Vehicle) katılan BTÜ’lü öğrenciler ilk seneleri olmasına rağmen başarılı tur zamanları ile dikkat çektiler. Türkiye genelinden 52 üniversitenin katıldığı, teknik yeterlilikleri yerine getirebilen 31 üniversitenin piste çıkmaya hak kazandığı yarışmada, BTÜ “Yıldırım Elektromobil” takımı 12.liği elde etti.
Yerli Üretim
BTÜ Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Furkan Sökmen danışmanlığında öğrenciler tarafından tasarlanan ve geliştirilen elektrikli araç tamamen yerli üretim olması ile ön plana çıkıyor. Elektrikli aracın batarya sistemlerini bilimsel projeleri ile bizzat geliştiren ve patentini alan Yrd. Doç. Dr. Sökmen; “Öğrencilerimiz tarafından tasarlanan aracımızın mekanik, batarya ve tüm komponentleri yerli üretimdir. Alüminyum şase üzerine geliştirilen karbonfiber gövde ile sağlamlık ve hafifliği bir arada sağladık. Bunun neticesinde 100 kilometre mesafeyi 1 TL ile gidebilen oldukça düşük bir enerji tüketimi yakaladık. Tam dolu şarj ile 300 km. yol alabilen aracımız saatte 100 km. azami hıza ulaşabiliyor. İlk senemizde ve ilk aracımızla bu seviyelere ulaşabilmenin heyecanını yaşıyoruz. Geliştireceğimiz yeni projeler ve alternatif enerjili araçlar ile ülkemizin yerli otomobil sürecine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. BTÜ Otomotiv Uygulama ve Araştırma Merkezi desteği ile geliştirdiğimiz elektrikli aracımıza sponsor olan BTSO, BOSİAD, İğrek Makine, Sazcılar Otomotiv, Sumetal, Destek Otomasyon, Rubida Mühendislik, BİAS Mühendislik ve TDM Otomotiv’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yıldırım Eletromobil basın tanıtımı ve sponsor kuruluşlara sertifika takdim töreninde basına konuşan Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, “Makine Mühendisliği alanında ilk mezunlarını vermiş genç bir üniversite olarak TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları ilk tecrübemiz olmasına rağmen öğrencilerimiz gayet başarılı bir işe imza attılar. Bunun daha başlangıç olduğunu ve Bursa gibi dev bir sanayi şehrine yakışacak daha nice büyük başarılara imza atacağımıza inanıyor, emek veren herkesi tebrik ediyorum.” dedi.
Bursa sanayisinin üniversitelerle ortak proje geliştirme konusunda geciktiğini vurgulayan BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayrak, “Biz istiyoruz ki sanayicilerimiz ile üniversitelerimiz daha çok işbirliği yapsın ve Bursa’dan böyle önemli çalışmalar çıksın. Tamamı yerli üretim olan bu araçta emeği geçen öğrenci kardeşlerimizi tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.” diye konuştu.