Ön yükleyici logo

HABER FOTOĞRAFLARI

Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

BTÜ’de Kutü’l Amare Coşkusu

BTÜ’de Kutü’l Amare Coşkusu

Bursa Teknik Üniversitesinde (BTÜ) Kültürel Etkileşim Topluluğu ve Işıklar Askeri Lisesinden Tarih ve Stratejik Araştırma Kulübü ortak çalışması ile Kutü’l Amare Zaferi anma etkinliği gerçekleştirildi.

Konferans Işıklar Askeri Hava Okulu Tarih ve Stratejik Araştırmalar Kulübü Başkanı Alican Uzun’un ilerlemek isteyen bir toplumun tarihine ve kültürüne vermesi gereken önemi vurgulayan konuşması ile başladı. Işıklar Askeri Hava Okulu öğrencilerinin hazırladığı bayrak temalı video gösterimi sonrasında ise Hv. Öğr. Üsteğmen Halil Büker Birinci Dünya Savaşında Irak Cephesinde kazanılan zaferi şu sözlerle anlattı , “ Osmanlı Devleti aslında Birinci Dünya Savaşına İngilizlerle aynı tarafta girmek istiyordu. Ama İtilaf devletleri Osmanlı devletindeki önemli toprakları paylaşmak istediği için buna yanaşmadı. İttifak devletleri ile aynı safta katıldığımız savaşın her cephesinde destanlaşacak şekilde kahramanlaşarak savaştığımızın altını çizmek istiyorum. Bu kahramanlığın en önemli cephelerinden birisinde bulunan yer ise Kut. Ama üzülerek söylememiz gerekiyor ki bu destansı zaferimizi neredeyse unutmuş durumdayız. İngilizlerin petrol kaynaklarının ve Hindistan yolunun güvenliği için asker çıkartması ile burada savaş başladı. Ama savaş İngilizlerin hiç de beklediği gibi gitmedi. Önce savunmaya çekilen kuvvetlerimiz saldırıya geçip İngilizleri kale içinde kuşatmaya aldılar. Savaşın ilerleyen zamanlarında İngiltere’nin destek amaçlı gönderdiği 1 gemiye içindeki ganimet ile el koyduk ve 2 uçaklarını düşürdük. Havadan, karadan ve denizden yardımların hiçbir şekilde ulaşamaması ile İngilizler çok zor durumda kaldılar ve teslim olma şartları konuşulmaya başlandı. İlk görüşmelerde komutanımız Halil Paşa’ya rüşvet teklif etmelerine rağmen netice alamadılar. Görüşmelerden sonuç alamayınca ve bekledikleri yardım ulaşmayınca Kut'ta 13 general, 481 subay ve 13 bin 300 er teslim aldık. Ama maalesef bu büyük zaferimizi kullanamadık. İngiliz askerlerini esir tuttuğumuz süre boyunca Osmanlı askerinin düşmanına bile nasıl merhametli olduğunu fazlasıyla gösterdik. İngiliz Generalin kılıcını teslim almayışımız buna örnektir. Fakat her zaman olduğu gibi düşmanımızdan aynı muameleyi göremedik. Aynı dönemde Mısır’da esir olan askerlerimizin tamamını zehirli havuzlara sokarak kör ettiler.”

Üsteğmen Halil Büker’in konuşması sonrasında katılımcılara Ortadoğu’nun son 70 yılını özetleyen bir video izletildi. Konferans sonrası bu anlamlı organizasyon için teşekkürlerini ileten Rektör Karademir ortak çalışmaların artarak devam etmesini temenni ettiğini belirtti.



Okunma sayısı: 3072