- BTÜ'den HABERLER
- 22 Kasım 2024 , Cuma
Sedat ÖZÇALIK
Sedat ÖZÇALIK
Bilim Şenliği İle Proje Yarışmasının Tanıtım Toplantısı Yapıldı
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından düzenlenen, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi tarafından da desteklenen Bilim Şenliği kapsamında, önümüzdeki yıl ikincisi yapılacak olan proje yarışması için başvurular başladı.
Önümüzdeki yıl 6-8 Mayıs tarihleri arasından düzenlenecek olan Bilim Şenliği ve eş zamanlı olarak yapılacak proje yarışmasının tanıtım toplantısı yapıldı.
Bursa Bilim Teknoloji Merkezi’ndeki tanıtım toplantısına; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Başkan Recep Altepe, “2023 hedefimiz olan dünyanın en gelişmiş on ülkesi arasına girmek için hepimize görevler düşüyor. Bu konuda Bursa lokomotif bir şehir. Biz de üzerimize düşen görevi en güzel şekilde yapacağız. Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için Bursa’nın daha çok başarılar göstermesi gerekiyor. Altyapısı güçlü olan bir şehiriz. İlk yerli ürünler, ilk markalar, ilk icatlar Bursa’dan yapıldı. Bursa’nın en büyük gücü de genç nüfusu. Gözbebeğimiz olan çocuklarımız için her türlü altyapıyı sağlıyoruz. Bilim Teknoloji Merkezi’miz de Türkiye’ye örnek çalışmalar yapıyor” dedi.
Bilim ve teknoloji konuşulacak
Şenliğin daha da anlamlı hale gelmesi ve yarışmaya tüm Türkiye’den projelerin katılabilmesi için bir takım değişikliklere gittiklerini belirten Altepe, “Proje yarışmasına Türkiye’nin her köşesinden katılımcı olacak. Konuyu geniş tuttuk. Bilim ve teknoloji konusunda her alanda başvuru bekliyoruz. Gençlerimiz üretsinler, başımıza güzel işler açacak tüm mucitler, üniversiteler, okullar, kurumlar Bursa’da buluşsun. Bu şenlik daha da anlamlı hale gelsin” diye konuştu.
Yarışma için başvuruların 1 Nisan 2016’da son bulacağını kaydeden Recep Altepe, “Şenlik için 50 atölye çadırı planlanıyor. Şenlikte çevre ve enerji temasına uygun çalışmalar gerçekleşecek. Geçen yıl şenliğimize 150 bin kişi katılmıştı. Bu yıl 200 bin kişi bekliyoruz. Her yıl katılımcı sayısı ve ilgi daha da artıyor. Her branşta ödül vereceğiz. Bin liradan 16 bin liraya kadar değişik ödüller verilecek. Finale kalan 50 projeye para ödülü verilecek. 15 projeye mansiyon, 23 projeye finale kalma ödülü veriliyor. Finale kalan tüm projeler değerlendiriliyor” dedi.
Prof. Dr. Karademir: Katkı vermekten mutluyuz
Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ise, Bursa’nın birçok dinamikleri içinde barındıran önemli bir şehir olduğunu vurguladı.
Rektör Prof. Dr. Karademir, “Bilim Şenliği, genç beyinlere ve kalplere hitap ediyor. 2014 yılında BTÜ’lü gençler insansız hava aracı ile ikinci olmuştu. Şimdi şehrimize ülkemize ve ecdadımıza yakışan güzel çalışmalar ortaya çıkıyor. Bu çalışmalara katkı vermekten mutluyuz” dedi.
Değirmenci: Şenliğin sokağa inmesi ve topluma yayılması önemli
BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci de, bilimin sokağa inmesi ve topluma yayılması anlamında Bilim Şenliği’nin büyük önem taşıdığını belirtti. Değirmenci, ikinci defa böyle bir projeye ortak olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.
Bursa Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan da, geçen yıl 600 tanesi Milli Eğitim’den 900 projenin başvurduğunu hatırlatarak, “Bu sene başvuruları daha az ve öz hale getirmeye çalıştık. Kontenjanlar azaltıldı. Dünya çapında Bursa’da gerçekleşenden daha geniş kapsamlı bilim festivali yok. Geçtiğimiz yıl biz İtalya’nın Genova Şehri’ni davet etmiştik. Şimdi onlar bizi İtalya’ya davet ettiler. Türkiye ve dünyaya örnek çalışmalar gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.