- BTÜ'den HABERLER
- 25 Kasım 2024 , Pazartesi
Alper KESKİN
Alper KESKİN
Başbakan Danışmanı Özçeri: Başbakanlık Danışmanlığı Şahsıma Değil, Roman Toplumuna Verilmiş Bir Onur…
Yıldırım Kaymakamlığı’nın Bursa Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle düzenlediği Roman Çalıştay’ı ‘İnsan Hakları ve Mevzuat Perspektifi’nden Bir Bakış’ başlıklı oturumla devam etti.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde oturum başkanlığını Avukat Rıfat Bakan yaparken gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun danışmanı Metin Özçeri konuşmacı olarak yer aldı.
Özçeri: Bu Topraklar İçin Kanımızı, Canımızı Verdik
Çalıştay için emeği geçen herkese teşekkür eden Özçeri, “Roman toplumu Anadolu topraklarına gelmiş, İslam’ı din olarak benimsemiş, bu toprakları kendine vatan olarak bellemiş ve bunun için bedel ödemiştir. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethindeki başarının perde arkasında Romanlar da vardır. Fatih, onları Çanakkale’ye yerleştirerek ödüllendirdi. Orada yaşayan kardeşlerimiz Çanakkale harbinde şehit düştü. Biz, bu topraklara kanımızı da canımızı da verdik. Bu vatan bu bayrak bizim” dedi.
‘Başbakanlık Danışmanlığı benim şahsıma değil, Roman toplumuna verilmiş bir onurdur’ diyen Özçeri, şöyle devam etti: “Romanlar meslekleri itibarıyla çok maharetli insanlar. Ancak sanayi toplumuna ve bilgi toplumuna geçişte meslek konusunda mağdur oldular ve içine kapalı bir hale geldiler. Romanlar şu an istihdam, mesleksizlik, eğitim gibi çok büyük sorunlarla karşı karşıya. Roman Açılımı’nın acil eylem planı kapsamında 2 yıl içerisinde meslek kursları açılacak, öğrencilere burs verilecek, eğitim desteklenecek. Böylece Romanlar önemli ekonomik ve sosyal kazanımlar elde edecek.”
Dilipak: Ben Fahri Çingeneyim
Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak ise insanların üstün ya da geri görmek lanetli bir iş olduğunu ifade ederek, “İlk günah ırkçılıktır. İlk faşist şeytandır. Çünkü ben ateştenim dedi. Kim ki doğuşundan dolayı kendini üstün ya da geri görüyorsa o faşisttir. Üstünlük ancak takvadadır” dedi.
Kendini fahri çingene olarak tanımladığını ifade eden Dilipak, “Toplumsal rol modellere ihtiyacımız var. 3-4 tane sanatçıyla yola çıkamayız. Kimliğinden utanmayan, iş adamlarına, politikacılara, sanatçılara, gazetecilere ihtiyacımız var. Hep birlikte el ele tutuşup başka kültürlerdeki insanların acılarına ortak olacağız, başkalarının sorunlarını çözeceğiz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Kolukırık: Bu Ülkede Ev Sahibi De Yoktur Kiracı Da
Prof. Dr. Hamza Ateş’in moderatörlüğünü gerçekleştirdiği günün diğer paneline ise Prof. Dr. Suat Kolukırık ve Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Kolukırık, “Bu ülkede ev sahibi de yoktur kiracı da. Kimsenin kimseyi ötekileştirme hakkı yoktur. Biz bu toplumu birlikte ürettik. Bu konuyu mozaik değil de bir ebru hassasiyetiyle ele alırsak başarılı olacağız” derken Yrd. Doç. Dr. Akın ise Roman STK’ların Romanların sorunlarındaki çözümünde iyi niyetli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ancak kaynak ve kapasite yetersizlikleri nedeniyle olumlu sonuç alınamadığını ifade etti.