- BTÜ'den HABERLER
- 22 Kasım 2024 , Cuma
Sedat ÖZÇALIK
Sedat ÖZÇALIK
13. Uluslararası Yanma Sempozyumu Sona Erdi
Bu yıl, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi’nin öncülüğünde, Uludağ Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi’nin de katkıları ile düzenlenen 13. Uluslararası Yanma Sempozyumu sona erdi.
Burkon Turizm organizasyonuyla Almira Hotel’de düzenlenen ve üç gün süren sempozyumun ardından değerlendirmelerde bulunan Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir “Yanma Sempozyumunu uzun yıllar devam ettiren kurucu rektörümüz Prof. Dr. Ali Sürmen ile katılımcı ve destek verenlere teşekkür ederek üniversite olarak benzer çalışmaların her zaman yanındayız ve destek vermeye hazırız, bundan sonraki yıllarda çalışmalarımızı yeni kampüs alanımızda daha kapsamlı yapmayı hedefliyoruz” dedi.
Sempozyum Başkanlığını yapan Prof. Dr. Ali Sürmen, “Katılımcıların hepsi kongreden memnun ayrıldı. Hiçbir aksama olmadı, hiçbir problem olmadı. İnşallah bundan sonrakileri de bu şekilde yaparız” dedi.
Yanma Sempozyumu’nun, Bursa’nın en itibarlı sempozyumlarının başında geldiğini söyleyen Prof. Dr. Sürmen, Bursa’da bu kadar uzun soluklu bir sempozyumun olmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:
“1983 yılında, Türkiye’de yaşanan enerji sıkıntısı ve enerji kaynaklarının yetersizliğinden yola çıkarak bu sempozyumu planladık. Amacımız, enerjinin kullanıldığı alanlardandın birisi olan yanma alanında bir bilimsel toplantılar dizisi başlatmaktı. O tarihten bugüne kadar istikrarlı bir şekilde devam ettirdik. Sempozyumu 1990’lı yılların ortalarında uluslararası katılıma açtık. Oldukça da başarılı olduk. Bu sene seviye önceki senekilere göre bir üst düzeye çıktı. İnşallah bundan sonra yine daha yüksek uluslararası katılımlara ve başka ülkelerin ortaklıklarıyla bu çalışmaları devam ettireceğiz.”
Değerlendirmesinde yanma alanında Türkiye’de temel bir çalışma eksikliğinin olduğuna işaret eden Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Ali Sürmen, “Genellikle uygulamalı alanda ve belli bir alanda patinaj yapan çalışmalar var. Onun için bu konuda, bilimsel anlamda bir yanma enstitüsünün ve laboratuvarının kurulması şart. Önümüzdeki günlerden itibaren de böyle bir enstitü ve laboratuvar oluşturulması için gerekli bir faaliyet başlatmayı düşünüyoruz. Böylece üst düzey yanma çalışmalarında yerimizi alabilelim” diye konuştu.