Ön yükleyici logo


Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Yüzde 100 Yerli Kompresör Ve Test Düzeneği Üretimini Yerinde İnceledi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), üniversite-sanayi ve kamu işbirliğinin somut bir örneğini daha Türkiye’deki ilk %100 yerli kompresör üretim projesinin tamamlanması ile ortaya koydu.

Kurulduğu 2010 yılından beri bünyesinde araştırma- geliştirme faaliyetleri gerçekleştiren akademisyenleri, laboratuvarları, test merkezleri ve diğer tüm imkânları ile başta Bursa olmak üzere Türkiye sanayisine katkı vermek için çalışan BTÜ, Bursa’da faaliyet gösteren Gökçeler Soğutma firması ile birlikte gerçekleştirdiği TÜBİTAK projesi sonucunda Ülkemize her yıl milyonlarca lira tasarrufun yanı sıra ihracat geliri sağlayacak olan tamamı yerli  kompresörünün üretimini gerçekleştirdi.

BTÜ Doğa Bilimleri Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ali Kara’nın başkanlığını yaptığı, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Lekesiz ve Metalurji Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Deniz Uzunsoy’dan oluşan ekibin hazırladığı “Dört Pistonlu Yarı Hermetik Soğutma Kompresörü ve Test Düzeneğinin Geliştirilmesi” projesi sonucunda, Türkiye’nin tamamı yerli malzeme ile üretilen ilk soğutma kompresörü  Gökçeler Soğutma firması tarafından üretildi.

Proje kapsamında yapılan çalışmaların ürün aşamasına gelmesi üzerine BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, BTÜ Doğa Bilimleri Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Ali Kara’nın yürütücüsü olduğu ve Gökçeler Soğutma Sistemleri A.Ş. işbirliğiyle hazırlanan “Dört Pistonlu Yarı Hermetik Soğutma Kompresörü ve Test Düzeneğinin Geliştirilmesi” başlıklı projenin üretimini yerinde inceledi.  Yaptığı inceleme sırasında BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’e, projenin yürütücüsü Prof. Dr. Yusuf Ali Kara ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Lekesiz eşlik etti.

Firma tarafından seri üretime geçilme hazırlıkları devam eden proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Arif Karademir, BTÜ’nün sanayinin meselelerine çözüm bulma hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen ve TÜBİTAK’tan destek alan “Dört Pistonlu Yarı Hermetik Soğutma Kompresörü ve Test Düzeneğinin Geliştirilmesi” projesinin soğutma sektörü adına önemli bir adım olduğunu ifade etti.  Prof. Dr. Arif Karademir, projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu da kaydetti.

“Ülkemizin önemli miktarda döviz ödeyerek ithal ettiği kompresörü, üniversitemizin de içinde bulunduğu bir proje kapsamında tamamının yerli girdi kullanılarak üretilmesini önemli bir gelişme olarak görüyorum. İnşallah yakın zamanda seri üretime geçilmesi için gerekli prosedür de tamamlanacaktır. Bu proje kapsamında yerli malzemelerle üretilen kompresörün yanında elde edilen bir diğer güzel sonuç daha var. Üretimi gerçekleştirilen kompresörün test cihazının da bu proje kapsamında  üretilmesi yine büyük bir kazanç olduğunu düşünüyorum.  Yaklaşık 500 bin Euro bedelle ithal edilebilen bu test cihazının da çok daha uygun bir maliyetle yüzde 100 yerli olarak imal edilmiş olması da mutluluğumuzu arttırıyor. Bu proje, üniversite-sanayi ve kamu işbirliğine ciddi anlamda katkı sağladı. Bu tür projelerin ve işbirliklerinin süreklilik arz etmesi, hem şehrimizin hem de ülkemizin ekonomisine önemli kazanımlar getirecektir. BTÜ olarak, sanayinin gelişebilmesi ve Türk sanayicisinin küresel arenada rekabet edebilirlik seviyesini arttırabilmek adına bu gibi işbirliklerinin artması için yoğu çaba sarf ediyoruz” dedi.

Prof. Dr. Arif Karademir üniversite olarak sürdürülen çalışmalar sonucunda gelecekte bu tür başarılı projelerin sayı ve nitelik olarak daha da artacağını belirterek “bu projede emeği geçen tüm akademisyen arkadaşlarımı kutluyorum. Ayrıca üniversiteden aldığı bilimsel desteği, girişimcilik özelliği ile pekiştirerek böylesine önemli bir projede yer alan Gökçeler Soğutma Sistemleri A.Ş’ nin sahibi Selahattin Gökçe’ye de teşekkür ediyorum” diyerek sonlandırdı.

Türkiye’de daha önce bu şekilde bir soğutma kompresörünün üretilmediğinin altını çizen firma sahibi Selahattin Gökçe ise amaçlarının ülkeye yerli bir ürün kazandırmak olduğunu belirterek, kompresörün üretimi için yaklaşık 18 ay çalıştıklarını söyledi. Bu süre zarfında BTÜ’den  büyük destek gördüklerini söyleyen Gökçe, başta üniversite yönetimi olmak üzere Prof. Dr. Yusuf Ali Kara, Prof. Dr. Deniz Uzunsoy ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Lekesiz’e teşekkür etti.



Okunma sayısı: 3577