- BTÜ'den HABERLER
- 22 Kasım 2024 , Cuma
Alper KESKİN
Alper KESKİN
BTÜ’den Uluslararası Proje Başarısı ve Arap Körfezine Çevreci Destek
Bursa’nın, bölgenin ve Ülkemizin ihtiyaç duyduğu doğrultuda teknik alanlardaki eğitim-öğretim ve araştırma stratejisini ‘tematik üniversite’ konseptine göre yapılandıran Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), bir araya getirdiği güçlü akademik kadrosu ve gerçekleştirdiği 20 milyon TL’nin üzerindeki laboratuvar yatırımlarının meyvelerini uluslararası akademik, bilimsel ve teknolojik proje başarıları olarak toplamaya devam ediyor.
Bursa Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mete Yılmaz’ın da hazırlayıcıları arasında yeraldığı ‘Survey of Harmful Algae and Their Toxins in Qatari Waters’ adlı proje ‘Qatar National Research Fund’ tarafından 3 yıl boyunca 900.000 Amerikan Doları bütçe ile desteklenmeye değer bulundu. ‘National Priorities Research Program’ altında Katar Üniversitesi ve Yeni Zelanda Cawthron Enstitüsü araştırmacıları ile ortak hazırlanan proje ile Arap Körfezi’ndeki zararlı algler ve oluşturdukları toksinler incelenecek; alglerden tıbbi veya biyoteknolojik kullanımları olabilecek yeni ikincil metabolitlerin keşfi çalışmaları yapılacak.
Uluslararası proje, Bursa Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mete Yılmaz, Katar Üniversitesi’nden Dr. Abdulrahman Al-Muftah, Yeni Zelanda Cawthron Enstitüsünden Dr. Kirsty Smith ve Andrew Selwood tarafından sürdürülecek. Proje yürütücülerinden BTÜ Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mete Yılmaz; projenin mikrobiyoloji, genetik ve toksikoloji çalışmalarına öncülük ederek alglerde toksinlerin genetik altyapısının belirlenmesi çalışmalarını Bursa Teknik Üniversitesi laboratuvarlarında yürütecek. Doç. Dr. Mete Yılmaz proje ile ilgili olarak: “BTÜ olarak Bursa ve bölgemizde de konuyla ilgili birçok proje üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Yeni başlayan TÜBİTAK 1001 projemizde Uluabat Gölü’ndeki zararlı algleri araştırıyoruz. Yanı sıra Marmara Denizi’nde de son yıllarda sıklıkla görülen ve zehirli olabilecek alg çoğalmaları ile ilgili bilimsel çalışmalara da başlamak üzereyiz. Başta kampüs yapılanmamızda yol kaydetmemiz ve akademik kadromuzun daha da kuvvetlenmesi ile çok daha fazla çalışma ortaya koyacağımıza inanıyorum.” dedi.